Gratis, objectief en onafhankelijk internet vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

ACM: open internet van groot belang

door Jeanet Woldring

ACM-logo.jpgIn Europa moeten internetaanbieders internetverkeer gelijk behandelen. Het toezicht daarop vraagt doorlopend om aandacht en waar nodig om ingrijpen. Dat staat in het beknopte jaarverslag netneutraliteit dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft gepubliceerd. 

Coronacrisis onderstreept belang internet

De coronacrisis onderstreept hoe belangrijk internet is voor de samenleving. Via internet kunnen veel werkzaamheden vanuit huis gewoon doorgaan en internet is een belangrijke bron van informatie en vermaak. Sinds de start van de coronacrisis monitort de ACM samen met andere toezichthouders binnen Europa het internetgebruik. Zo bekijken ze bijvoorbeeld of de toename van internetgebruik door thuiswerken gevolgen heeft voor de belasting op telecomnetwerken. Mochten telecomaanbieders problemen ondervinden, dan kan de toezichthouder snel reageren.

Extra belasting

De ACM heeft nauw contact met telecombedrijven over de gevolgen van het toegenomen dataverkeer. Naar eigen zeggen levert de extra belasting tot nu toe geen problemen op. Met hulp van telecomaanbieders leverde de toezichthouder tijdens de coronacrisis wekelijks een bijdrage aan de rapportage over dataverbruik van BEREC, het Europese netwerk van toezichthouders op elektronische communicatie.

Behalve de gevolgen van de coronacrisis hebben meerdere onderwerpen op het vlak van netneutraliteit de aandacht van de ACM:

BEREC richtsnoeren

In het afgelopen jaar heeft de ACM in Europees verband een belangrijke bijdrage geleverd aan een nieuwe versie van de BEREC Open Internet richtsnoeren. Deze zorgen ervoor dat toezichthouders de netneutraliteitsregels in de praktijk op een consistente manier toepassen. Bij het verduidelijken van de richtsnoeren putte de ACM uit de ervaring die is opgedaan bij het beoordelen van internettoegangsdiensten in de Nederlandse markt.

open-internet-berec.jpg

Vervolgonderzoek IP-interconnectie

Om content van het ene netwerk naar het andere netwerk te sturen en andersom, maken de eigenaren van netwerken afspraken over verbindingen (IP-interconnectie). Die netwerkeigenaren kunnen aanbieders van internettoegang zijn, maar ook leveranciers van content of gespecialiseerde aanbieders van verbindingen. Afspraken maken mag, maar ze mogen geen onnodige beperkingen opleveren voor gebruikers. In 2015 heeft de ACM een verkenning naar die afspraken gedaan. In 2020 brengt de ACM opnieuw de situatie rond interconnectie in kaart.

Meetsysteem internetsnelheid

BEREC ontwikkelde software voor een meetsysteem voor internetsnelheid, de ACM maakt dit meetinstrument geschikt voor de Nederlandse markt. Op Internetten.nl staat te lezen dat de waakhond daar al jaren mee bezig is. Met het systeem kunnen consumenten zélf meten wat de internetsnelheid is waarvan ze gebruik kunnen maken. Naar verwachting is het meetsysteem in de loop van 2021 beschikbaar voor Nederlandse consumenten. Mensen kunnen dan nagaan of ze daadwerkelijk de snelheden bereiken waarvoor ze betalen. Wil je nu je internetsnelheid meten? ConsuWijzer verwijst nog steeds naar Measurement Lab en naar Speedtest.

ACM en netneutraliteit

In Europa moeten internetaanbieders internetverkeer zonder discriminatie behandelen, zodat het internet zich vrij en onafhankelijk kan blijven ontwikkelen. Dat betekent bijvoorbeeld: niet blokkeren en niet onnodig beperken. De ACM let hierop. Bij klachten van gebruikers kan de ACM onderzoek doen. Bij twijfel over hoe nieuwe technologieën en nieuwe diensten zich verhouden tot de netneutraliteitsregels, kunnen telecombedrijven contact met de ACM opnemen.

Lees meer op ConsuWijzer: Vrije toegang tot internet

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden

Navigatie