Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Consumentenbond pleit voor opengaan kabelnetwerk

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

KPN-monteur.jpgDe kopernetwerken van KPN moeten openblijven en de kabelnetwerken van Ziggo moeten opengaan om voldoende concurrentie te creëren. Daarvoor pleit de Consumentenbond na onderzoek naar de internetsnelheden in heel Nederland. Aanleiding was de belofte van KPN om tenminste 85% van de Nederlandse huishoudens eind 2016 van zeer snel internet (minimaal 100 Mbps) te voorzien.

Onderzoek Consumentenbond

Volgens de Consumentenbond heeft KPN zich niet aan zijn belofte gehouden. KPN zou nu pas op ongeveer 62% zitten. Hierin zit ook het aanbod via het glasvezel netwerk. De bond heeft voor 250.000 adressen bepaald welke snelheid mogelijk is op de KPN (koperen) DSL verbinding en deze metingen zijn vertaald naar de internetsnelheden in heel Nederland. Hieruit blijkt dat KPN op veel adressen weliswaar de snelheid op het netwerk heeft verhoogd, maar dat zij toch op veel adressen nog een lage snelheid aanbieden. Bij een kleine 30% van de huishoudens is de maximale snelheid zelfs maximaal 24 Mbps. Het aantal adressen met zeer snel internet, van tenminste 100 Mbps, is gestegen van 30% in mei 2016 naar 38% eind september 2017. 

KPN_snel_internet_2016.jpg

Buiten bebouwde kom

Uit dit onderzoek blijkt dat 70% van de gebieden met traag internet (max 24 Mbps) buiten de bebouwde kom liggen. De aanleg van netwerken buiten de bebouwde kom is vaak kostbaarder. Soms nemen consumenten het heft in eigen handen voor sneller internet en betalen zelf een aanzienlijk deel van de aanleg voor snel internet. 

Onvoldoende concurrentie

Als KPN in een gebied geen snel internet levert (van tenminste 30 Mbps), kunnen consumenten vaak alleen voor snel internet van Ziggo (via de kabel) kiezen. De Consumentenbond ziet daar een risico voor onvoldoende concurrentie voor hoge internetsnelheden en pleit ervoor dat netwerken open blijven (koper) en open gaan (kabel) om toch voldoende concurrentie te creëren. 

Onderzoek reguleren vaste netwerken

Onderzoek van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) naar het openblijven van koper en het eventueel openstellen van kabel is nu in de afrondende fase. Op het DSL netwerk van KPN kunnen ook andere providers diensten aanbieden, zoals Tele2 en Online.nl. Bekijk hier welke providers nog meer op het KPN netwerk zitten. Ziggo hoeft geen andere providers toe te laten en heeft dus een monopoliepositie op de kabel.

Reactie KPN

KPN geeft in een reactie aan dat zij meer zijn gaan investeren in de kwaliteit van het netwerk en sneller internet voor iedereen, dus ook voor de laagste snelheden. Uit het onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat dit in de praktijk niet zo uitpakt.

Geactualiseerd: woensdag 29 november 2017

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.