Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Controleren of je internetsnelheid klopt?

Leestijd: 3 minuten

Internetsnelheid.JPGConsumenten moeten zelf hun internetsnelheid kunnen meten die internetproviders beloven. Is het verschil tussen de daadwerkelijke en de gecontracteerde internetsnelheid te groot? Dan kunnen consumenten hun internetprovider daarop aanspreken.

Dit volgt uit nieuwe Europese netneutraliteitsregels die sinds 30 april van kracht zijn. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) ziet erop toe dat internetaanbieders de regels naleven.

Certificering van meetsystemen

Consumenten kunnen de internetsnelheid meten met een meetsysteem. De netneutraliteitsregels schrijven onder andere voor dat de toezichthouder een certificering voor meetsystemen moet formuleren. ACM werkt in de tweede helft van 2016 aan het opzetten van een certificering van meetsystemen. Pas als een systeem gecertificeerd is, kunnen consumenten hun internetprovider bij wanprestatie in gebreke stellen. Dat betekent dat zij bijvoorbeeld een deel van het abonnementsgeld kunnen terugvragen.

Nu nog een voorlopig meetsysteem

Omdat er op dit moment nog geen certificering van meetsystemen is, is ACM een voorlopige samenwerking aangegaan met Measurement Lab. Met het systeem van Measurement Lab kunnen consumenten de download- en uploadsnelheid meten van hun internetverbinding.

Wat gebeurt er met de data?

De gemeten snelheid wordt gekoppeld aan het IP-adres van de gebruiker. De gegevens worden vervolgens opgeslagen in een openbare database.

Wat gaat ACM doen met de meetgegevens?

De toezichthouder krijgt de meetresultaten van Measurement Lab. Deze gegevens worden gebruikt om te weten wat de kwaliteit is van internetdiensten in Nederland. ACM kan bijvoorbeeld aanbieders vergelijken en ook bekijken of er per gebied verschillen zijn.

Mogelijk certificaat

Ook gaat ACM bekijken of het meetsysteem van Measurement Lab voldoende nauwkeurige resultaten geeft voor consumenten. Als dat zo is dan kan dat systeem uiteindelijk een certificaat krijgen van ACM. Dat betekent dat het systeem betrouwbare resultaten geeft voor het meten van de internetsnelheid. ACM gaat hier vanaf de tweede helft van 2016 naar kijken.

Krijgt het systeem uiteindelijk een certificaat en heb je een geschil met je aanbieder over de internetsnelheid? Dan kun je de meetresultaten ook als bewijs gebruiken dat je aanbieder zich niet houdt aan de overeenkomst.

Meerderheid huishoudens minimaal 30 Mbps

Twee derde van de huishoudens beschikte eind 2015 over een breedband-internetaansluiting met een snelheid van minimaal 30 Mbps. Een jaar eerder, eind 2014, had nog niet de helft van alle huishoudens zo'n snelle internetverbinding.

Of een betrouwbare snelheidstest haalbaar is, durven sommigen te betwijfelen. Er zouden teveel factoren bij deze manier van testen van invloed kunnen zijn, zoals slechte bekabeling binnenshuis, of het testen van de snelheid over draadloos wifi internet. Het zou daardoor voor een provider niet uit te sluiten zijn of men daadwerkelijk de snelheid direct op het modem meet.

Geactualiseerd: donderdag 25 juni 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.