Controleren of je internetsnelheid klopt?
Leestijd: 3 minuten
Consumenten moeten zelf hun internetsnelheid kunnen meten die internetproviders beloven. Is het verschil tussen de daadwerkelijke en de gecontracteerde internetsnelheid te groot? Dan kunnen consumenten hun internetprovider daarop aanspreken.
Dit volgt uit nieuwe Europese netneutraliteitsregels die sinds 30 april van kracht zijn. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) ziet erop toe dat internetaanbieders de regels naleven.
Certificering van meetsystemen
Consumenten kunnen de internetsnelheid meten met een meetsysteem. De netneutraliteitsregels schrijven onder andere voor dat de toezichthouder een certificering voor meetsystemen moet formuleren. ACM werkt in de tweede helft van 2016 aan het opzetten van een certificering van meetsystemen. Pas als een systeem gecertificeerd is, kunnen consumenten hun internetprovider bij wanprestatie in gebreke stellen. Dat betekent dat zij bijvoorbeeld een deel van het abonnementsgeld kunnen terugvragen.
Nu nog een voorlopig meetsysteem
Omdat er op dit moment nog geen certificering van meetsystemen is, is ACM een voorlopige samenwerking aangegaan met Measurement Lab. Met het systeem van Measurement Lab kunnen consumenten de download- en uploadsnelheid meten van hun internetverbinding.
Wat gebeurt er met de data?
De gemeten snelheid wordt gekoppeld aan het IP-adres van de gebruiker. De gegevens worden vervolgens opgeslagen in een openbare database.
Wat gaat ACM doen met de meetgegevens?
De toezichthouder krijgt de meetresultaten van Measurement Lab. Deze gegevens worden gebruikt om te weten wat de kwaliteit is van internetdiensten in Nederland. ACM kan bijvoorbeeld aanbieders vergelijken en ook bekijken of er per gebied verschillen zijn.
Mogelijk certificaat
Ook gaat ACM bekijken of het meetsysteem van Measurement Lab voldoende nauwkeurige resultaten geeft voor consumenten. Als dat zo is dan kan dat systeem uiteindelijk een certificaat krijgen van ACM. Dat betekent dat het systeem betrouwbare resultaten geeft voor het meten van de internetsnelheid. ACM gaat hier vanaf de tweede helft van 2016 naar kijken.
Krijgt het systeem uiteindelijk een certificaat en heb je een geschil met je aanbieder over de internetsnelheid? Dan kun je de meetresultaten ook als bewijs gebruiken dat je aanbieder zich niet houdt aan de overeenkomst.
Meerderheid huishoudens minimaal 30 Mbps
Twee derde van de huishoudens beschikte eind 2015 over een breedband-internetaansluiting met een snelheid van minimaal 30 Mbps. Een jaar eerder, eind 2014, had nog niet de helft van alle huishoudens zo'n snelle internetverbinding.
Of een betrouwbare snelheidstest haalbaar is, durven sommigen te betwijfelen. Er zouden teveel factoren bij deze manier van testen van invloed kunnen zijn, zoals slechte bekabeling binnenshuis, of het testen van de snelheid over draadloos wifi internet. Het zou daardoor voor een provider niet uit te sluiten zijn of men daadwerkelijk de snelheid direct op het modem meet.
Laatste nieuws
-
T-Mobile heet vanaf nu Odido
5 sep T-Mobile Nederland gaat vanaf 5 september 2023 verder als Odido. Dit geldt voor de merken T-Mobile e...
-
Grote internetproviders verhogen de prijzen: hoe kun je alsnog geld besparen?
8 jun Door de inflatie en de energiekosten gaan ook de prijzen van internet en televisie omhoog. Wij legge...
-
Hoge inflatie? Tips waarmee je makkelijk bespaart op internet, tv en bellen
1 feb Met een torenhoge inflatie is het slim je abonnement voor internet, tv en bellen onder de loep te ne...
-
'Internetabonnement kan tientallen euro's goedkoper'
19 sep De prijs van een internetabonnement kan de helft goedkoper. Ziggo en KPN vormen een duopolie wat zor...
-
Bij deze provider kijk je het voordeligst naar ESPN
17 aug ESPN Compleet zit bij Online.nl en Freedom bij het TV pakket inbegrepen. Hoeveel betaal je bij ander...