Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

EC geeft goedkeuring aan e-handtekening

Leestijd: 2 minuten

De Europese Commissie heeft begin deze maand haar fiat gegeven voor gebruik van elektronische handtekeningen. In de VS is de wet op de digitale handtekening in oktober 2000 al officieel van kracht gegaan. De Commissie heeft haar goedkeuring gehecht aan overeenkomsten tussen een aantal grote Europese en niet-Europese banken om een wereldwijd netwerk ("Identrus")op te richten voor de authentificatie van elektronische handtekeningen. De EC hoopt dat de richtlijn ervoor zorgt dat de bedrijven efficiënter, sneller en veiliger kunnen werken nu ze contracten online kunnen tekenen. Identrus is een vennootschap naar Amerikaans recht, die oorspronkelijk opgericht is als een gemeenschappelijke onderneming van 8 grote banken. (Bij het initiatief was vanuit Nederland ABN-AMRO betrokken.) Deelneming aan het Identrus-systeem is mogelijk voor erkende finaciële instellingen in de gehele wereld, die voldoen aan bepaalde vermogensvereisten en voorwaarden. Iedere deelnemer is vrij de prijzen vast te stellen die hij zijn klanten berekent voor certificatiediensten. Daarbij gaat het o.a. om het vaststellen van de identiteit van de afzender. De eindegebruikers kunnen vrij een deelnemer kiezen, en zijn dus niet gebonden aan hun gebruikelijke bankinstellingen.
In mei van dit jaar diende minister Korthals van Justitie bij de Tweede Kamer een wetsontwerp in met het voorstel tot erkenning van de digitale handtekening. Het wetsvoorstel stelt dat de handtekening op unieke wijze aan de ondertekenaar is verbonden met de veilige hulpmiddelen die hij tot zijn beschikking heeft. Het voorstel bevat ook een aansprakelijkheidsregeling voor dienstverleners, de zogenoemde "Trust Third Party's"(TTP's), die een code koppelen aan een persoon en die vastleggen in een digitaal certificaat. Met zo'n certificaat kan in het rechtsverkeer een elektronische handtekening worden geverifieerd. Het is op dit moment nog niet bekend wanneer de Tweede Kamer zich over het wetsvoorstel buigt.
Geactualiseerd: maandag 27 augustus 2001
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.