Gebruik IPv6 nog laag, bewustzijn neemt toe
door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten
Nederland zit in de voorhoede bij de voorbereiding voor het gebruik van het nieuwe internetprotocol IPv6. Ons land presteert echter minder goed als het gaat om de daadwerkelijke uitrol ervan. Dat blijkt uit onderzoek van TNO in de periode januari-april in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken. Hieronder enkele conclusies.
IPv4 adressen raken op
Als het aantal toegewezen IPv4 adressen wereldwijd vergeleken wordt met Nederland, dan is te zien dat er binnen ons land nog steeds een sterke behoefte is aan nieuwe IP adressen. In 2009 heeft ons land ongeveer 2 miljoen adressen toegewezen gekregen. Het totale aantal IPv4 adressen dat Nederland tot 2010 heeft aangevraagd, komt daarmee op 23 miljoen. Ook in de toekomst zal de vraag naar IP adressen doorzetten.
Indien aangenomen wordt dat de IPv4 adressen opraken tussen september 2011 en november 2012 dan is de voornaamste zorg het kunnen bieden van een IPv6 verbinding aan eindgebruikers.
Implementatie van IPv6 in besturingssystemen
Volgens het onderzoek groeit het marktaandeel IPv6 geschikte besturingssystemen. Ook daarbij loopt Nederland mee in de voorhoede van Europa. Slechts een paar procent van de gebruikte browsers ondersteunt nog geen IPv6, zoals oudere versies van Internet Explorer (eerder dan v4.01) en Mozilla Firefox (eerder dan v1.5). Dit is dan ook geen echte bottleneck voor de invoering van IPv6.
Ondersteuning door providers
In vergelijking tot andere landen loopt Nederland niet heel ver achter. In totaal zijn er zes providers die op dit moment IPv6 aanbieden voor de zakelijke markt en één voor consumenten. De zakelijke providers zijn BIT, Breedband Delft, Interoute, Signet, Introweb en Proserve. XS4ALL biedt als enige IPv6 aan voor een beperkte groep consumenten. Het grotere aanbod op de zakelijke markt wordt deels veroorzaakt door een groter aanbod aan ISP’s, alsmede de vraag vanuit bedrijven om met IPv6 te kunnen experimenteren.
Daadwerkelijk gebruik
Binnen het project zijn metingen gedaan naar de daadwerkelijke uitrol van IPv6 in de EU. Hierbij zijn het aantal gebruikers in kaart gebracht dat IPv6 gebruikt, en de beschikbaarheid van de meest populaire websites over zowel IPv4 als IPv6. In vergelijking met andere landen laat Nederland een gemiddelde adoptie zien van IPv6. ongeveer 3% van de Nederlandse internet gebruikers heeft toegang tot het IPv6 internet. In vergelijking met andere landen is dit een gemiddelde score. Met betrekking tot het aantal populaire Nederlandse websites dat via IPv6 benaderbaar is, loopt Nederland voorop in Europa. De groei in IPv6 bereikbare websites is echter heel erg klein.
Over een half jaar zal een tweede meting worden uitgevoerd en daarin moet duidelijk worden hoeveel van de voornemens omgezet zijn in het daadwerkelijk overstappen naar IPv6.

Jeanet Woldring is ruim 24 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom en energie voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
Prijzenspel tussen KPN en Ziggo zet door: welke provider moet ik kiezen?
3 apr De concurrentie tussen KPN en Ziggo is flink. Maar wat is de beste provider? En welke het is het goe...
-
Regelmatig overstappen naar nieuwe provider scheelt tot wel € 250 per jaar
30 sep Door regelmatig over te stappen, kun je jaarlijks wel € 250 op internetkosten besparen. Toch stapt m...
-
Odido introduceert 5G voor thuis en gaat concurrentie aan met glasvezel
5 sep Odido introduceert in oktober 2024 5G internet voor thuis. Dit snelle internet is beschikbaar in hee...
-
Hoe herken je een onveilig wifi-netwerk?
22 mei Een openbaar wifi-netwerk gebruiken is nooit veilig, of je nu een wachtwoord gebruikt of niet. Wat m...
-
Wij vergelijken al 25 jaar
25 okt