Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Gebruik IPv6 nog laag, bewustzijn neemt toe

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

Nederland zit in de voorhoede bij de voorbereiding voor het gebruik van het nieuwe internetprotocol IPv6. Ons land presteert echter minder goed als het gaat om de daadwerkelijke uitrol ervan. Dat blijkt uit onderzoek van TNO in de periode januari-april in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken. Hieronder enkele conclusies.

IPv4 adressen raken op
Als het aantal toegewezen IPv4 adressen wereldwijd vergeleken wordt met Nederland, dan is te zien dat er binnen ons land nog steeds een sterke behoefte is aan nieuwe IP adressen. In 2009 heeft ons land ongeveer 2 miljoen adressen toegewezen gekregen. Het totale aantal IPv4 adressen dat Nederland tot 2010 heeft aangevraagd, komt daarmee op 23 miljoen. Ook in de toekomst zal de vraag naar IP adressen doorzetten. 

Indien aangenomen wordt dat de IPv4 adressen opraken tussen september 2011 en november 2012 dan is de voornaamste zorg het kunnen bieden van een IPv6 verbinding aan eindgebruikers.

Implementatie van IPv6 in besturingssystemen
Volgens het onderzoek groeit het marktaandeel IPv6 geschikte besturingssystemen. Ook daarbij  loopt Nederland mee in de voorhoede van Europa. Slechts een paar procent van de gebruikte browsers ondersteunt nog geen IPv6, zoals oudere versies van Internet Explorer (eerder dan v4.01) en Mozilla Firefox (eerder dan v1.5). Dit is dan ook geen echte bottleneck voor de invoering van IPv6.

Ondersteuning door providers
In vergelijking tot andere landen loopt Nederland niet heel ver achter. In totaal zijn er zes providers  die op dit moment IPv6 aanbieden voor de zakelijke markt en één voor consumenten. De zakelijke providers zijn BIT, Breedband Delft, Interoute, Signet, Introweb en Proserve. XS4ALL biedt als enige IPv6 aan voor een beperkte groep consumenten. Het grotere aanbod op de zakelijke markt wordt deels veroorzaakt door een groter aanbod aan ISP’s, alsmede de vraag vanuit bedrijven om met IPv6 te kunnen experimenteren.

Daadwerkelijk gebruik
Binnen het project  zijn metingen gedaan naar de daadwerkelijke uitrol van IPv6 in de EU. Hierbij zijn het aantal gebruikers in kaart gebracht dat IPv6 gebruikt, en de beschikbaarheid van de meest populaire websites over zowel IPv4 als IPv6. In vergelijking met andere landen laat Nederland een gemiddelde adoptie zien van IPv6. ongeveer 3% van de Nederlandse internet gebruikers heeft toegang  tot het IPv6 internet. In vergelijking met andere landen is dit een gemiddelde score. Met betrekking tot het aantal populaire Nederlandse websites dat via IPv6 benaderbaar is, loopt Nederland voorop in Europa. De groei in IPv6 bereikbare websites is echter heel erg klein.

Over een half jaar zal een tweede meting worden uitgevoerd en daarin moet duidelijk worden hoeveel van de voornemens omgezet zijn in het daadwerkelijk overstappen naar IPv6.

Geactualiseerd: woensdag 5 augustus 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.