Gratis, objectief en onafhankelijk internet vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Hoeveel stroom verbruikt mijn tv-ontvanger?

door Margot Meendering

Bij een digitaal tv-abonnement ontvang je altijd een tv-ontvanger van je provider. Hoeveel stroom verbruikt zo'n ontvanger eigenlijk? 

Als je een abonnement afsluit met interactieve tv krijg je automatisch een tv-ontvanger thuisgestuurd. Met dit apparaat kun je tientallen of soms honderden zenders bekijken. Ook kun je vaak programma’s terugkijken, opnemen of gebruikmaken van 'begin gemist' als je net iets te laat inschakelt. Een tv-ontvanger gebruikt stroom, maar wat is het stroomverbruik van een tv-ontvanger? Onze collega van Gaslicht.com heeft het uitgezocht!

Wat is een tv-ontvanger? 

We beginnen met een korte uitleg. Een tv-ontvanger, settopbox, receiver, decoder of mediabox is een middel om digitale televisie te kunnen ontvangen. Je krijgt een tv-ontvanger thuisgestuurd via de provider bij wie je een abonnement afsluit. Je kunt niet alleen tv kijken via de ontvanger maar ook radio luisteren, je favoriete programma’s opnemen of apps downloaden.

Stroomverbruik tv-ontvanger

Gemiddeld kijken  we volgens Stichting Kijkonderzoek in Nederland ongeveer 2,6 uur (156 minuten) per dag televisie. Dat betekent dat de tv-ontvanger al die tijd actief is. De rest van de dag staat de box op stand-by. Gaslicht.com heeft ondervonden dat het best lastig is om te achterhalen wat het stroomverbruik van zo’n box is. Na research en contact met klantenservices is het toch gelukt! In de tabellen hieronder zie je het stroomverbruik van de grootste providers Ziggo, KPN en T-Mobile. Voor de vergelijking is ook prijsvechter Youfone opgenomen.

Ziggo

Ziggo levert als enige van de onderzochte providers meerdere soorten ontvangers bij haar abonnementen. Deze verschillen onderling enorm in stroomverbruik. Het valt op dat de mediaboxen keuze uit meerdere stand by-standen hebben. Voor de berekening in de tabel is gekozen om met de middelste stand te rekenen.


infographic-internetten-mediabox-ziggo-0.png

KPN

KPN levert de Experia box. Deze ontvanger heeft geen stand-by functie en staat dus altijd aan of helemaal uit. Deze tv-ontvanger gebruikt dus geen energie als je geen tv kijkt.

Infographic mediabox KPN

T-Mobile

infographic-internetten-mediabox-t-mobile-0.png
 

Youfone

infographic-internetten-mediabox-youfone-0.png
Conclusie

Het is duidelijk geworden dat er grote verschillen zitten in het stroomverbruik van tv-ontvangers. Ook verschilt het stroomverbruik als de box aan staat of stand-by. Je kunt in ieder geval geld besparen door de settopbox uit te zetten. Of alleen nog streamingabonnementen te gebruiken, maar dan draait het modem overuren. Dat gaan we een volgende keer onderzoeken. Overstappen naar een aanbieder met een energiezuiniger apparaat is uiteraard ook een optie. Hoeveel je kunt besparen is dus afhankelijk van de provider en het type ontvanger. Daarnaast verschilt het ook als je meer of minder tv kijkt dan de gemiddelde Nederlander. In onze vergelijker kun je zien wie er wat kan leveren op jouw adres.

Gepubliceerd: maandag 9 november 2020

Margot Meendering
Margot Meendering Online content marketeer
Ik ben Margot, sinds juni 2019 werkzaam als online content marketeer bij de Bencom Group. Ik schrijf graag over nieuwe ontwikkelingen in de telecom branche. Mijn naam kom je tegen bij artikelen over telecom gerelateerde zaken.

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie