Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Hoge inflatie? Tips waarmee je makkelijk bespaart op internet, tv en bellen

door Els Werkman 2 reacties Leestijd: 4 minuten

Het nieuwe jaar is een goed moment om je abonnementen onder de loep te nemen. En nu helemaal met zo'n torenhoge inflatie waardoor providers forse prijsverhogingen aankondigen! Mag je dan kosteloos overstappen en hoe weet je wanneer je contract afloopt? 

hoge-inflatie-internet-tv-bellen.png

Prijsverhogingen al begin dit jaar

Doorgaans passen providers de prijzen van hun abonnementen voor internet, tv en bellen aan in juli. Sommigen passen inflatiecorrectie toe in oktober. Maar dit jaar zien we al veel eerder aankondigingen van forse prijsstijgingen. We hebben ze op een rijtje gezet, zodat je ze gemakkelijk kunt vergelijken. Wat is nu bekend?

Delta en T-Mobile (+8,6 procent) hebben de abonnementsprijzen al in januari  verhoogd. In februari volgen Freedom en Youfone. Online.nl wijzigt per 1 maart. Dat is niet zo gek, nu alles veel duurder geworden is, met name de energiekosten. Daar hebben de providers ook mee te maken, ze berekenen dat door aan hun klanten.

Ook prijsverlagingen?

Gek genoeg heeft KPN de prijs van internetabonnementen per 23 januari juist verlaagd.  De prijsverlaging variëert tussen de € 2 en € 6,50 per maand voor nieuwe klanten. Daarnaast is het aantal abonnementen teruggebracht naar drie. De lagere abonnementsprijs geldt ook voor internet-only abonnementen, dus zonder aanvullend tv-abonnement. Tegelijkertijd is KPN TV+ geintroduceerd. Daarmee kun je als tv-kijker makkelijk zappen van je favoriete tv-zender naar een streamingdienst en weer terug. KPN TV+ met tv-zenders kost  € 12,50 per maand. KPN TV+ alleen streamen is € 3,50 per maand. KPN TV+ is alleen te bestellen in combinatie met een KPN Internet abonnement.  

Gaat KPN de inflatiecorrectie dan niet toepassen? In voorgaande jaren werd het inflatiecijfer dat het CBS berekent als uitgangspunt genomen. Als KPN dat cijfer dit jaar volgt, komt er een prijsverhoging van zo'n 10 procent. Op radio 1 gaf bestuursvoorzitterJoost Farwerck aan dat het waarschijnlijk zo'n vaart niet zal lopen. "We nemen in het tweede kwartaal een weloverwogen besluit. 10 procent klinkt voor mij op dit moment erg hoog in de oren."

Update: per 1 april 2023 verandert KPN de Algemene Voorwaarden van alle E-mail only, Digitenne, Internet, Vast Bellen en/of TV abonnementen. De belangrijkste veranderingen zijn o.a. dat KPN de prijzen van de vaste en overige abonnementen aanpast op basis van de CBS consumentenprijsindex (inflatie) op 1 juli (was 1 oktober). Ook zijn de regels aangepast voor het gebruik van je eigen apparatuur zoals een eigen modem. Door deze verandering kun je abonnement(en) kosteloos opzeggen of aanpassen.

Vergelijk en bespaar op internet, tv en bellen

Wat de andere providers doen, is nog niet bekend. Wij houden het goed in de gaten zodat jij kunt besparen op internet, tv en bellen door over te stappen. Want er zijn grote onderlinge verschillen en daar kun jij van profiteren. Bovendien, gebruik jij alles waarvoor je betaalt? Vaak ben je goedkoper uit bij een andere provider, omdat daar bijvoorbeeld wel een bundel beschikbaar is die past bij jouw wensen en verbruik. Of een hogere snelheid voor minder geld.

Wanneer mag je kosteloos overstappen?

Kosteloos overstappen binnen je contractsperiode mag alleen als de prijsverhoging hoger is dan de inflatiecorrectie. Je provider moet je van tevoren op de hoogte stellen dat je het abonnement kosteloos mag opzeggen. Of dat je mag overstappen en dat de nieuwe provider dan het opzeggen van het oude abonnement regelt. Lees hier meer wat je rechten zijn als je provider de prijzen verhoogt. Als je mag overstappen kun je met onze vergelijker op basis van je postcode en huisnummer zien welke provider de beste deal heeft voor jou!

Contract in de gaten houden teveel gedoe?

Weet jij nooit wanneer je contract afgelopen is? Of wat je ook al weer per maand betaalt? En heb je geen zin om door de mail te speuren? Daar hebben wij een app voor! Gebruik de Bencompare app om de contracten en de bijbehorende informatie op te slaan. Wij waarschuwen als je kunt overstappen en jij hebt een helder overzicht van de maandelijkse vaste lasten. Ook handig voor je energiecontract!

Geactualiseerd: dinsdag 7 februari 2023

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Als sitemanager telecom ben ik verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Ik ben telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat ik bij de Bencom Group in dienst kwam heb ik van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor ben ik  inmiddels meer dan 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Reacties (2)

Geplaatst door: J. Kleijn-Borsje ()

Hoe krijg ik dit e-mail adres weer terug en voor welke prijs? Of hoe kan ik een nieuw e-mail adres gaan gebruiken en voor welke prijs? Ik begrijp hier absoluut niets van!

Geplaatst door: jan janssen ()

Goede Middag,
ik zoek een goedkoop sim only abb voor 2 jaar maar met onbeperkt bellen maar ook met bellen naar een EU land en of bellen vanuit EU naar NL.Graag uw tip met mijn dank.
Jan Janssen

Opmerking van de redactie op 15-02-2023
Beste meneer Janssen,

Als u in NL onbeperkt bellen heeft, dan kunt u vanuit de andere EU landen onbeperkt naar Nederland bellen. Bij een aantal partijen kunt u ook onbeperkt naar de andere EU landen bellen vanuit Nederland, dit geldt bij bepaalde abonnementen:

KPN - alle abonnementen
T-Mobile - Go Unlimited
Vodafone - Red Unlimited
In onze vergelijker op Bellen.com kunt u een keuze maken voor één van deze partijen. Dit is een voorbeeld: https://www.bellen.com/onderling-vergelijken/pakket?packages=h%3D3af6108d95e2190f5e8e914d32952dedc8c97408%26i%3D6%2Ch%3Dab4f7c167f7dc1a4a3e2dc8cc38e7b045d21a7af%26i%3D4%2Ch%3Dab4f7c167f7dc1a4a3e2dc8cc38e7b045d21a7af%26i%3D8%2C
Met vriendelijke groet,
De redactie
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.