Gratis, objectief en onafhankelijk internet vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

T-Mobile wil in vijf jaar een miljoen huishoudens hebben voorzien van glasvezelaansluitingen

door Margot Meendering 1 reactie

'T-Mobile geeft gas met supersnel glas'. Binnen vijf jaar wil de provider minimaal een miljoen huishoudens hebben voorzien van glasvezelaansluitingen. Het gaat voornamelijk om huishoudens in stedelijke gebieden waar nu nog geen glasvezel ligt. T-Mobile werkt voor het nieuwe glasvezelnetwerk samen met Open Dutch Fiber, die de aanleg verzorgt. 

Aanleg van glasvezelaansluitingen door T-Mobile

Open netwerk 

T-Mobile wordt de komende twintig jaar de eerste huurder van het glasvezelnetwerk. Ook andere providers mogen diensten aanbieden via het netwerk. Dit wordt het open-access model genoemd. De provider belooft snelheden van 1 tot 10 Gigabit per seconde (Gbps). De aanleg van de nieuwe glasvezelaansluitingen begint in het tweede kwartaal van dit jaar.

Glasvezelstrijd tussen T-Mobile en KPN

T-Mobile gaat de strijd aan met KPN. Die provider heeft ook bekendgemaakt sneller glasvezelaansluitingen te willen realiseren. KPN heeft in het eerste kwartaal van dit jaar meer dan 100.000 huishoudens aangesloten op haar glasvezelnetwerk. Eind 2026 wil het bedrijf 80% van de huishoudens op glasvezel hebben aangesloten.

Naast T-Mobile en KPN zet ook VodafoneZiggo in op sneller internet. Deze provider kiest voor wat het zelf "Gigabit zonder graven" noemt. Oftewel: het bestaande kabelnetwerk sneller maken zonder de straten open te breken. Het vaste netwerk van Ziggo is een typisch hybride netwerk dat bestaat uit glasvezel en coax.

Dekking glasvezelaansluitingen verbeteren

T-Mobile topman Søren Abildgaard zegt dat de glasvezeldekking in Nederland momenteel onvoldoende is. Zeker in vergelijking met de landen om ons heen. De topman zegt verder dat bij de aanleg van nieuwe glasvezelaansluitingen wordt gekeken naar gebieden waar veel klanten wonen met een mobiel abonnement.

Lage prijzen en duurzaamheid

Naar eigen zeggen worden de glasvezelpakketten verkocht voor relatief lage prijzen. "Wij steunen het open-access model van Open Dutch Fiber, omdat dit de klant keuzevrijheid biedt en de meest redelijke prijs oplevert." De definitieve tarieven zijn nog onbekend. Naast lage prijzen wordt nog een ander aspect genoemd: duurzaamheid.  Met dit nieuwe glasvezelnetwerk wil T-Mobile bijdragen aan een 'klimaatvriendelijke samenleving door het stroomverbruik tot een minimum te beperken en gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen.'

Gepubliceerd: woensdag 7 april 2021

Margot Meendering
Margot Meendering Online content marketeer
Ik ben Margot, sinds juni 2019 werkzaam als online content marketeer bij de Bencom Group. Ik schrijf graag over nieuwe ontwikkelingen in de telecom branche. Mijn naam kom je tegen bij artikelen over telecom gerelateerde zaken.

Reacties (1)

Geplaatst door: Bernard van Groeningen ()

Beste Margot,
Interessante berichten over glasvezel, ik woon in Anna Paulowna (Hollands Kroon) en wij worden al jaren "gegijzeld" door Ziggo. Daar heb ik nu een 300mbit aansluiting (Ziggo heeft volgens mij ook glasvezel liggen), KPN is een van de weinige overige aanbieders maar die komen meestal niet boven de 8mbit reële snelheid uit.
Ik verlang al jaren naar glasvezel zodat ik echte keus heb uit diverse aanbieders. Enig idee wanneer mijn dorp bereikt wordt door de glasvezel aanbieders?
Alvast bedankt voor je reactie,
Bernard

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie