Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

T-Mobile wil in vijf jaar een miljoen huishoudens hebben voorzien van glasvezelaansluitingen

door Margot Meendering 1 reactie Leestijd: 2 minuten

'T-Mobile geeft gas met supersnel glas'. Binnen vijf jaar wil de provider minimaal een miljoen huishoudens hebben voorzien van glasvezelaansluitingen. Het gaat voornamelijk om huishoudens in stedelijke gebieden waar nu nog geen glasvezel ligt. T-Mobile werkt voor het nieuwe glasvezelnetwerk samen met Open Dutch Fiber, die de aanleg verzorgt. 

Aanleg van glasvezelaansluitingen door T-Mobile

Open netwerk 

T-Mobile wordt de komende twintig jaar de eerste huurder van het glasvezelnetwerk. Ook andere providers mogen diensten aanbieden via het netwerk. Dit wordt het open-access model genoemd. De provider belooft snelheden van 1 tot 10 Gigabit per seconde (Gbps). De aanleg van de nieuwe glasvezelaansluitingen begint in het tweede kwartaal van dit jaar.

Glasvezelstrijd tussen T-Mobile en KPN

T-Mobile gaat de strijd aan met KPN. Die provider heeft ook bekendgemaakt sneller glasvezelaansluitingen te willen realiseren. KPN heeft in het eerste kwartaal van dit jaar meer dan 100.000 huishoudens aangesloten op haar glasvezelnetwerk. Eind 2026 wil het bedrijf 80% van de huishoudens op glasvezel hebben aangesloten.

Naast T-Mobile en KPN zet ook VodafoneZiggo in op sneller internet. Deze provider kiest voor wat het zelf "Gigabit zonder graven" noemt. Oftewel: het bestaande kabelnetwerk sneller maken zonder de straten open te breken. Het vaste netwerk van Ziggo is een typisch hybride netwerk dat bestaat uit glasvezel en coax.

Dekking glasvezelaansluitingen verbeteren

T-Mobile topman Søren Abildgaard zegt dat de glasvezeldekking in Nederland momenteel onvoldoende is. Zeker in vergelijking met de landen om ons heen. De topman zegt verder dat bij de aanleg van nieuwe glasvezelaansluitingen wordt gekeken naar gebieden waar veel klanten wonen met een mobiel abonnement.

Lage prijzen en duurzaamheid

Naar eigen zeggen worden de glasvezelpakketten verkocht voor relatief lage prijzen. "Wij steunen het open-access model van Open Dutch Fiber, omdat dit de klant keuzevrijheid biedt en de meest redelijke prijs oplevert." De definitieve tarieven zijn nog onbekend. Naast lage prijzen wordt nog een ander aspect genoemd: duurzaamheid.  Met dit nieuwe glasvezelnetwerk wil T-Mobile bijdragen aan een 'klimaatvriendelijke samenleving door het stroomverbruik tot een minimum te beperken en gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen.'

Geactualiseerd: woensdag 7 april 2021

Margot Meendering
Margot Meendering Online content marketeer

Margot was tot juni 2022 werkzaam als Online productspecialist Telecom bij Internetten.nl. Door het verwerken van de producten en diensten in onze vergelijkingen is Margot snel telecom expert geworden. Daarnaast heeft ze ervaring opgedaan in het ondersteunen van onze klanten via de klantenservice. Ze weet hierdoor veel van vaste en mobiele telecom zaken. Vandaar dat je haar naam nog kunt tegenkomen bij telecom gerelateerde artikelen en nieuwsberichten.

Reacties (1)

Geplaatst door: Bernard van Groeningen ()

Beste Margot,
Interessante berichten over glasvezel, ik woon in Anna Paulowna (Hollands Kroon) en wij worden al jaren "gegijzeld" door Ziggo. Daar heb ik nu een 300mbit aansluiting (Ziggo heeft volgens mij ook glasvezel liggen), KPN is een van de weinige overige aanbieders maar die komen meestal niet boven de 8mbit reële snelheid uit.
Ik verlang al jaren naar glasvezel zodat ik echte keus heb uit diverse aanbieders. Enig idee wanneer mijn dorp bereikt wordt door de glasvezel aanbieders?
Alvast bedankt voor je reactie,
Bernard

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.