Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

'Internetabonnement kan tientallen euro's goedkoper'

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Internet is duur in Nederland en de prijs van een internetabonnement kan de helft goedkoper.  Dat stelt Jelgersma, directeur van YouCa in het FD. Hoe kan dat?

Duopolie

Er is in ons land sprake van een duopolie, want de vaste netwerken zijn in handen zijn van twee grote partijen: KPN en Ziggo. Dat probeert YouCa al jaren open te breken door toegang te eisen tot de kabel van Ziggo. De ACM, onze toezichthouder moet binnenkort beslissen over zijn recente aanvraag

Kabelnetwerk Ziggo gesloten voor concurrenten

De kabel van Ziggo is gesloten voor concurrenten. KPN laat wel concurrenten toe op zijn koper- en glasvezelnetwerk, maar tegen voorwaarden die het telecombedrijf bepaalt. Concurrenten zoals T-Mobile en Youfone betalen een te hoge prijs voor toegang tot het KPN-net om een vuist te kunnen maken op de internet- en tv-markt, schrijft de krant.

Internet duur in Nederland

Het gevolg is dat Nederland de hoogste internetprijzen heeft in Europa. Bij Telecom Italia kost een 1 gigabit-abonnement  € 29,90 per maand. Bij KPN kost een vergelijkbaar abonnement via glasvezel bijna twee keer zoveel. Ook de Autoriteit Consument & Markt (ACM) stelde vorig jaar vast dat de prijzen in Nederland relatief hoog liggen. Een wereld van verschil met de markt voor mobiele telefonie, waar KPN, VodafoneZiggo, T-Mobile) en een heleboel kleinere spelers wel echt met elkaar concurreren. De prijs voor een mobiel abonnement is de afgelopen jaren dan ook met tientallen euro's per maand gedaald.

Lees ook:  Weer uitstel openzetten netwerk Ziggo

Geactualiseerd: maandag 19 september 2022

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.