Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Weer uitstel openzetten netwerk Ziggo

door Els Werkman 1 reactie Leestijd: 4 minuten

Het is inmiddels een langslepende kwestie. In 2011 schreven wij er al over, het kabelnetwerk van Ziggo zou open gaan voor het aanbod van andere partijen. Negen jaar later is het nog steeds niet zo ver.  En heeft Ziggo het alleenrecht op "haar" kabelnetwerk nog niet laten gaan. Wat is er aan de hand?

glasvezel-internet.jpg

Het Ziggo-kabelnetwerk moet open

VodafoneZiggo moet van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) haar kabelnetwerk openstellen voor andere providers. Zodat voor deze telecomgigant dezelfde regels zouden gelden als voor de andere telecomgigant, KPN. De regeling zou op 1 oktober 2018 ingaan, maar er moesten eerst randvoorwaarden gerealiseerd worden. De kabelaar werd gedwongen tarieven vast te stellen voor het gebruik van haar netwerk door derden (referentie aanbod). En het netwerk moest geschikt gemaakt worden voor ‘toetreders’.

Referentie aanbod

Op 1 januari 2019 publiceerde VodafoneZiggo haar referentieaanbod. T-Mobile tekende bezwaar aan, het voldeCoax kabelsed niet aan de voorwaarden. T-Mobile kreeg gelijk van de ACM en VodafoneZiggo moest uiterlijk 31 maart 2019 het complete aanbod publiceren. Uiteindelijk werd een dag voor de deadline het volledige referentieaanbod gepubliceerd.

Hoger beroep

Ondertussen loopt er een hoger beroepzaak van VodafoneZiggo bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). Dit is het hoogste rechtsorgaan op dit gebied. En hierdoor loopt het openstellen weer uitstel op. Er gaan zelfs stemmen op die pleiten voor afstel. Maar dat terzijde. Inmiddels is de uitspraak in deze zaak drie keer uitgesteld, dinsdag 18 februari 2020 werd niet gehaald. Naar verwachting volgt nu een uitspraak op dinsdag 17 maart 2020.

Van uitstel komt afstel?

Als de CBb met een voor Ziggo gunstige uitspraak komt, wordt de regeling van tafel geveegd. En moet de ACM terug naar de tekentafel. De vraag is of er dan een andere regeling afgedwongen gaat worden. Als dit niet gebeurt is het jammer voor de consument, maar ook voor de partijen die in de coulissen staan te trappelen om het kabelnetwerk te kunnen gebruiken. Er is zelfs een partij die speciaal hiervoor in het leven geroepen is, YouCa. Maar ook T-Mobile en Caiway hebben aangegeven nog steeds geïnteresseerd te zijn in de verkoop van diensten via het kabelnetwerk van Ziggo.

In september 2018 besliste de Autoriteit Consument & Markt (ACM) dat KPN en VodafoneZiggo allebei hun vaste netwerk moeten openstellen voor andere aanbieders. De verwachting was dat er vanaf 2019 nieuwe providers op deze netwerken zouden verschijnen. VodafoneZiggo heeft het besluit van ACM aangevochten. Met als gevolg dat de ACM op 17 maart 2020 door de hoogste rechter is teruggefloten. 

Youca diende op 13 september  2022 opnieuw een verzoek in voor toegang tot de kabel van Ziggo. Nu alleen voor de Amsterdamse kabel. YouCa denkt daar een kabel internetabonnement te kunnen aanbieden tegen een veel lagere prijs. YouCa is 15 jaar bezig om toegang te krijgen tot het Ziggo kabelnetwerk en is niet van plan met deze pogingen te stoppen. De ACM zal binnenkort een besluit nemen over het verzoek. 

Het is net een spannende serie… wordt vervolgd.

Wat is wat

  • Referentieaanbod: In het referentieaanbod staan bedragen die providers moeten betalen aan VodafoneZiggo voor het afnemen van de diensten.  Naast de maandelijkse kosten moeten aanbieders ook aansluitkosten per abonnee en kosten voor dienstverlening betalen.
  • Toetreders: partijen die gebruik willen gaan maken van de mogelijkheden op het VodafoneZiggo netwerk. Zij kopen wholesale producten in, die zij dan weer verkopen aan hun klanten. ziggo-netwerk-kabel-glasvezel.PNG
  • Wholesale: Ziggo biedt de toetreders de keuze uit drie abonnementsvormen. In alle gevallen gaat het om een combinatie van (digitale) radio, tv en internet. Voor een internetverbinding van 40/4Mbps met radio/tv moet een toetreder € 28,95 (incl. btw) per maand gaan betalen. Voor een pakket met 200/20 Mbps bedraagt het tarief € 44,65 per maand. De snelste internetverbinding van 400/40Mbps kost € 43,70 per maand. Deze snelheden liggen een vijfde lager dan de internetsnelheden die Ziggo zelf aanbiedt.
  • Ziggo netwerk: Oorspronkelijk coaxkabel (vandaar de term kabelaar). Inmiddels is het netwerk 97% glasvezel. Alleen het laatste stukje naar huis is meestal nog coaxkabel. Lees hier meer over kabelinternet.
Geactualiseerd: maandag 19 september 2022

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Als sitemanager telecom ben ik verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Ik ben telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat ik bij de Bencom Group in dienst kwam heb ik van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor ben ik  inmiddels meer dan 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Reacties (1)

Geplaatst door: Mevr S. Snen ()

Graag uw visie over Ziggo-vodafone, die brief stuurt naar willekeurige klanten, met willekeurige abonnementen, met de mededeling dat ze vanaf deze maand (brief is van 20 April 2020, wijziging start per April in 2020) dus geen tijd en kans om snel over te stappen!
In de brief staat dat mijn maandbedrag met 20,73 per maand wordt verhoogd doordat Ziggo een fout in de doorberekening van mijn abonnement heeft gemaakt, jaren lang volgens hun, ik heb vriendelijk gebeld en gevraagd waar het bedrag vandaan komt, ja fout ligt bij ons, maar hoe de fout is ontstaan kan niemand mij uitleggen hoe de fout vorm heeft kan ook niemand bij Ziggo uitleggen! Ik heb een standaard pakket, geen extra's zoals kastje om op te nemen of terug te kijken...geen extra zenders niks! Ik zou graag de brief naar u willen mailen en uw visie hierover horen, is dat mogelijk en kan Ziggo dit zomaar random doen? Vriendelijke groet mevr Snen.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.