Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Internetaanbieders in de problemen!

Leestijd: 2 minuten

Volgens de nieuwe telecommunicatiewet (1998) moeten internetproviders ervoor zorgen dat justitie of de Binnenlandse Veiligheids Dienst het berichtenverkeer kunnen onderscheppen. De apparaten die dit mogelijk maken, moeten 15 april van dit jaar zijn geïnstalleerd. Eigenlijk had het al plaats moeten vinden in augustus 2000, maar het was erg laat bekend aan welke specificaties de apparatuur moest voldoen.
Half december zijn de aanbieders bij elkaar gekomen om tot gezamenlijke acties te komen. Dit heeft geresulteerd in het Nationaal Aftap Overleg (NAO). Dit overleg heeft betrekking op de technische realisatie, organisatorische consequenties en procedures rondom het aftapbaar maken van IP diensten, zoals zij het in hun doelstelling omschrijven. Er heeft al veel overleg plaatsgehad tussen de overheid, dienstenaanbieders en leveranciers.
In een brandbrief aan staatssecretaris De Vries van Verkeer en Waterstaat schrijven de internetproviders dat het onwaarschijnlijk is dat zij voornoemde datum halen. Oorzaak: onduidelijke specificaties. Wel is duidelijk dat de kosten van deze apparaten zeer hoog zullen oplopen: meer dan een miljoen gulden per stuk!
Alle aanbieders zijn verplicht er een aan te schaffen. De grote zelfs 4 tot 6! Bovendien bepaalt de nieuwe telecommunicatiewet dat de onderhouds- en exploitatiekosten ook voor rekening van de aanbieders komen. Dat veel internetproviders hierdoor in grote financiele problemen komen, moge duidelijk zijn. De verplichting om het aftappen mogelijk te maken zal desastreuze gevolgen hebben voor de Internetmarkt, stellen de providers. Zij willen op korte termijn overleg met de staatssecretaris.

(Bron: Trouw en NLIP)
Geactualiseerd: vrijdag 16 februari 2001
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.