Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Internetter surft nog onvoldoende `op safe`

Leestijd: 2 minuten

Hoewel 95% van de Nederlandse internetters zich bewust is van de risico's van het gebruik van internet, neemt men nog te weinig concrete maatregelen.

Dit blijkt uit recent onderzoek in opdracht van de ministeries van Verkeer en Waterstaat en Economische Zaken onder ruim 1.750 internetgebruikers in Nederland dat door Pro Active is uitgevoerd.

De meeste gebruikers zijn vooral op de hoogte van risico's die zij in de praktijk al eens hebben ervaren, zoals bijvoorbeeld computervirussen of ongewenste reclame. Ondanks dat veel gebruikers negatieve ervaringen hebben opgedaan met internet, acht men de kans klein dat men zelf in aanraking komt met een risico, dit geldt vooral voor computervirussen.

Veel minder bewust is men zich van de risico's die te maken hebben met privacy-aspecten of de vertrouwelijkheid van het internetverkeer. Ook is men vaak niet op de hoogte van de mogelijke beveiligingsmaatregelen.
De meerderheid legt de verantwoordelijkheid voor het waarborgen van de veiligheid op internet bij zichzelf, maar handelt daar opmerkelijk genoeg niet direct naar. Ook internet providers en softwareleveranciers worden overigens verantwoordelijk geacht en zouden een bijdrage moeten leveren in de vorm van het onderscheppen van virussen en het plaatsen van een filter.

Hoewel de overheid niet verantwoordelijk geacht wordt voor de veiligheid van internet, moet deze de maatschappij wel actief informeren en meer aandacht besteden aan voorlichting over de risico's, vinden de ondervraagde internetters.

Op initiatief van twee ministeries werd in oktober 2001 de landelijke campagne Surf op Safe gestart. De campagne is een gezamenlijk project van overheid, bedrijfsleven en gebruikersorganisaties en richt zich in simpele bewoordingen op een veiliger gebruik van internet.
Pro Active concludeert in haar onderzoek dat de website Surf op Safe zeker bestaansrecht heeft, maar dat de naamsbekendheid nog niet optimaal is.

Het volledige onderzoeksrapport is in pdf-formaat te downloaden via voornoemde website.

Geactualiseerd: donderdag 30 juli 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.