KPN glasvezelaansluitingen verdubbeld voor eind 2025
door Els Werkman Leestijd: 2 minuten
Het leek wat stil op glasvezelgebied bij KPN. Maar niets is minder waar. Achter de schermen werd een groot project voorbereid. Vandaag start Accelerate to Grow. Een versnelling van de aanleg van het KPN-glasvezelnetwerk. KPN zet hiermee de achtervolging in op VodafoneZiggo, die de afgelopen periode 1,3 miljoen huishoudens toegang gaf tot snel internet. KPN gaat verder. Ook T-Mobile is zich gaan richten op de aanleg van glasvezel met als doel om concurrentie te bieden aan KPN en VodafoneZiggo.
Accelerate to Grow
Joost Farwerck, CEO van KPN : “Onze strategie is niet zozeer een koersverandering, maar een koersversnelling. We versnellen, net als de digitalisering van onze samenleving. We versnellen de aanleg van glasvezel, we verbeteren de digitale klantervaring en we vernieuwen onze manier van werken. Daarmee helpen we Nederland in de digitalisering die nu gaande is en laten we KPN weer groeien.” Om deze woorden kracht bij te zetten maakt KPN bekend de komende drie jaar in totaal ongeveer 3,5 miljard euro te inversteren in de aanleg. Maar ook daarna gaat de telecompartij door, de ouderwetse koperdraadverbindingen zullen worden vervangen door glasvezel. Op die manier moet op termijn meer dan 80% van Nederland gebruik kunnen maken van supersnel internet via KPN.
Van een derde naar de helft Nederlandse huishoudens
KPN biedt al bij een derde van de Nederlandse huishoudens glasvezel tot in de meterkast. Vanaf 2021 jaar komen daar jaarlijks circa 500.000 aansluitingen bij. Hierdoor heeft in 2025 meer dan de helft van Nederland toegang tot glasvezel van KPN. Glasvezel is de techniek met de hoogst mogelijke up- en downloadsnelheid. Bovendien is het stabieler en energiezuiniger dan bijvoorbeeld het DSL-netwerk. KPN is momenteel ook bezig met het vervangen van haar mobiele netwerk. Door beide projecten verwacht KPN tot ver in de 21e eeuw een toekomstvaste telecompartij te zijn.
Open netwerk
KPN moet haar netwerk openstellen voor andere concurrerende telecompartijen. Dat is ook het geval op het glasvezelnetwerk. Voordeel is dat consumenten en bedrijven meer keuzevrijheid hebben. In onze vergelijkingen kun je zien van welk netwerk (en welke techniek) er gebruik gemaakt wordt. Als er nieuwe glasvezelgebieden bij komen, zie je de pakketten naar voren komen als je je huisnummer en postcode invoert.

Als sitemanager telecom ben ik verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Ik ben telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat ik bij de Bencom Group in dienst kwam heb ik van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor ben ik inmiddels meer dan 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.
Laatste nieuws
-
Wij vergelijken al 25 jaar
25 okt
-
T-Mobile heet vanaf nu Odido
5 sep T-Mobile Nederland gaat vanaf 5 september 2023 verder als Odido. Dit geldt voor de merken T-Mobile e...
-
Grote internetproviders verhogen de prijzen: hoe kun je alsnog geld besparen?
8 jun Door de inflatie en de energiekosten gaan ook de prijzen van internet en televisie omhoog. Wij legge...
-
Hoge inflatie? Tips waarmee je makkelijk bespaart op internet, tv en bellen
1 feb Met een torenhoge inflatie is het slim je abonnement voor internet, tv en bellen onder de loep te ne...
-
'Internetabonnement kan tientallen euro's goedkoper'
19 sep De prijs van een internetabonnement kan de helft goedkoper. Ziggo en KPN vormen een duopolie wat zor...