Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

KPN maakt haast met aanleg glasvezel

door Marit Veldkamp Leestijd: 2 minuten

glasvezel-kpn.PNGKPN gaat glasvezel versneld uitrollen. Het telecombedrijf wil dit jaar wekelijks gemiddeld 6500 huishoudens  op glasvezel aansluiten. 

Klanten stellen steeds hogere eisen aan hun vaste internetverbinding. Daarom rolt KPN versneld glasvezel uit, te beginnen in het Arnhemse Spijkerkwartier, de wijk De Biezen in Dongen, in Helvoirt en Noord-Oost Zwolle. Alleen via glasvezel is het uploaden van bestanden net zo snel als het downloaden.

1 miljoen huishoudens aansluiten

Het bedrijf KPN NetwerkNL is verantwoordelijk voor het aanleggen en onderhouden van het glasvezelnetwerk. Op dit moment heeft KPN circa 30 procent van de huishoudens in Nederland, ruim 2,3 miljoen adressen, aangesloten op zijn glasvezelnetwerk.

Verspreid over het hele land

Het streven is om eind 2021 circa 1 miljoen adressen extra en in totaal ruim 40 procent van de huishoudens toegang te geven. De uitrol vindt verspreid plaats over heel Nederland. Zodra de werkzaamheden in een gemeente starten, worden de inwoners hierover van tevoren geïnformeerd. In Zwolle Noord-Oost zullen de huishoudens die aangesloten worden op het glasvezelnetwerk naar verwachting vanaf april 2019 diensten over dit netwerk kunnen afnemen.

Concurrentie 

Andere providers mogen ook hun diensten aanbieden via het open glasvezelnetwerk van KPN. Concurrenten als T-Mobile en Tele2 kunnen het KPN-netwerk dus gebruiken om hun eigen diensten aan te bieden. Eind november kondigde T-Mobile aan dat het in Den Haag een eigen glasvezelnetwerk gaat aanleggen. Dit netwerk moet 33.000 consumenten en bedrijven toegang geven tot glasvezel. In dezelfde maand liet VodafoneZiggo weten dat de stad Utrecht in 2020 over 'Gigabit-snelheid' moet beschikken. Via het bestaande kabelnetwerk krijgen de inwoners de technologie van Docsis 3.1 in hun huiskamer. VodafoneZiggo heeft de ambitie uitgesproken om digitale koploper te zijn. Daarvoor bouwen ze aan het 'netwerk van de toekomst', beginnend in Utrecht. 

Glasvezel uitrol naar wijkkasten

Naast het versneld aansluiten van huishoudens op glasvezel, wil KPN dit jaar het programma van de verglazing van de wijkkasten (FttC) in Nederland afronden. Naar eigen zeggen wordt het daardoor mogelijk om voor 500.000 huishoudens de internetsnelheid en de gebruikservaring verder te verbeteren.

Doe de postcodecheck en vergelijk (glasvezel)abonnementen in onze vergelijker.

Geactualiseerd: vrijdag 17 april 2020

Marit Veldkamp
Marit Veldkamp Accountmanager

Marit is sinds 2016 werkzaam bij de Bencom Group. Als accountmanager is zij verantwoordelijk voor de externe contacten met onder andere telecomproviders, daardoor is ze goed op de hoogte wat er speelt in de telecommarkt. Daarnaast houdt Marit zich samen met haar collega's bezig met de content op de telecomwebsites zoals bellen.com en internetten.nl om jou van de meest actuele informatie te voorzien.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.