Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vergelijk alle deals
Vergelijk alle
Black Friday
deals
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

KPN sluit op termijn kopernetwerk af in glasvezelgebieden

door Marit Veldkamp Leestijd: 2 minuten

KPN is druk bezig met het uitrollen van nieuwe glasvezelaansluitingen. In 2023 wil de provider bij 2,4 miljoen adressen het kopernetwerk uitzetten, zodat iedereen kan profiteren van de toekomstvaste technologie. Wat houdt dit concreet in en wat wijzigt er voor jou?

kpn-glasvezel-0.jpg

Uitrol glasvezel

Op dit moment rolt KPN glasvezel uit in ruim 70 gebieden en komen er ruim 1 miljoen aansluitingen bij tot eind 2021. Via dit type verbinding is veel meer mogelijk dan via het kopernetwerk. In de toekomst moeten er snelheden tot 10 Gbps mogelijk zijn.

Kopernetwerk buiten gebruik

Per 2023 gaan veel adressen die over een glasvezelaansluiting beschikken over naar een glasvezelverbinding. Het kopernetwerk wordt hiermee afgesloten. Volgens KPN’s Chief Technology & Digital Officer hebben ze dit nodig om "de vruchten te kunnen plukken van de digitalisering van de samenleving". Daarnaast is het voor de provider handiger omdat er nog maar één netwerk onderhouden hoeft te worden. Op deze manier profiteert iedereen van de kwaliteit van het netwerk.

Er wordt al eerder dan in 2023 gebruik gemaakt van proefgebieden, waarbij het kopernetwerk al eerder wordt uitgezet.

Wat betekent dit voor jou?

KPN zal iedereen vroegtijdig op de hoogte stellen. Ook in de gebieden waar nu glasvezel wordt aangelegd, zal op termijn het kopernetwerk worden afgesloten. Je provider is daarnaast verantwoordelijk voor het overzetten van koper naar glasvezel. Door het nu al aan te kondigen hebben providers de tijd om hierop in te spelen. Je provider zal je op de hoogte stellen wanneer er iets gaat veranderen.

Dat KPN glasvezel aanlegt, betekent overigens niet dat je ook bij KPN je diensten af moet nemen. Je kunt zelf bepalen bij wie je uiteindelijk een contract wilt afsluiten.

Uitrol 1 Gbps via glasvezel

Eerder deze week werd bekend dat KPN per 2 maart zelf actief 1 gigabit snelheden aanbiedt. Dit zal beschikbaar zijn op ongeveer 1,5 miljoen adressen. Bij T-Mobile en Ziggo is het in sommige gebieden al mogelijk om deze snelheid te behalen.

Ben je benieuwd of op jouw adres glasvezel wordt uitgerold? Controleer dat hier. Ben je benieuwd wat er op jouw adres beschikbaar is? Gebruik dan onze internetvergelijker.

Geactualiseerd: vrijdag 21 februari 2020

Marit Veldkamp
Marit Veldkamp Accountmanager

Marit is sinds 2016 werkzaam bij de Bencom Group. Als accountmanager is zij verantwoordelijk voor de externe contacten met onder andere telecomproviders, daardoor is ze goed op de hoogte wat er speelt in de telecommarkt. Daarnaast houdt Marit zich samen met haar collega's bezig met de content op de telecomwebsites zoals bellen.com en internetten.nl om jou van de meest actuele informatie te voorzien.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.