Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten straks vanaf 10.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken
9,4 /10

KPN verliest rechtzaak tegen Fox Media

Fox Sports Eredivisie en Fox Sports.jpgHet contract tussen Fox Media en KPN, dat op 1 augustus afloopt, hoeft niet verlengd te worden op basis van de bestaande voorwaarden. Dat heeft de rechtbank vandaag beslist in een kort geding.

Rechtszaak

De rechter heeft vandaag uitspraak gedaan over de kwestie tussen KPN en FOX Sports. KPN heeft het kort geding verloren. Fox Media wil FOX Sports 1 aan het basispakket van providers toevoegen. Hiervoor moeten KPN en andere aanbieders maandelijks rond de 2,50 euro per abonnee betalen. Dit zal doorberekend worden naar de klanten. De providers vinden dat teveel, omdat slechts klein deel van de klanten naar de zender kijkt. 

Oneerlijke concurrentie

De nieuwe voorwaarden die FOX Sports aanbiedt zijn een grote verandering ten opzichte van het huidige contract. Dit zorgt voor een oneerlijk speelveld tussen de providers met oude en nieuwe contracten. Volgens de Autoriteit Consument en Markt (ACM) is dit niet toegestaan. In 2012 heeft de waakhond gezegd dat FOX Sports niet mag discrimineren bij het afsluiten van contracten over de rechten op live-uitzendingen van Eredivisiewedstrijden. De rechter verwijst ook naar het onderzoek van ACM.

De rechtbank oordeelt dat KPN niet duidelijk genoeg heeft gemaakt of het om oneerlijke contractverschillen tussen KPN en Ziggo gaat. Met de uitspraak van de rechter trekken de providers aan het kortste eind. De providers raken ook de betaalzenders voor Eredivisie kwijt als ze niet akkoord gaan met de voorwaarden. FOX Sports heeft wel aangegeven dat KPN met het nieuwe contract de mogelijkheid krijgt om tegen veel lagere kosten een FOX Sports-kanaal in het basispakket aan te bieden. 

Fox Sports 1 Eredivisie.jpg

Reactie KPN

KPN zegt dat ze alle juridische opties goed gaan bestuderen. De provider blijft bij het standpunt dat ze hun klanten geen prijsverhogingen willen opdringen voor live-voetbalwedstrijden, terwijl slechts een deel bereid is om hiervoor te betalen. Tegelijkertijd zegt KPN zijn uiterste best te doen om ervoor te zorgen dat de FOX zenders beschikbaar blijven voor die klanten die dat willen, tegen een redelijk tarief. KPN is voorstander van zoveel mogelijk keuzevrijheid voor klanten, dat wil zeggen 'een goed basispakket tegen een aantrekkelijke prijs en daarnaast zoveel mogelijk vrijheid om zelf het TV-aanbod samen te stellen.'

Andere providers

NLkabel onderhandelt namens de kleinere kabelaars. De brancheorganisatie betreurt de uitspraak van de rechter. De kleinere leden van NLkabel gaan de reactie van ACM afwachten. Tot die tijd hopen ze dat FOX Sports de zenders onder de huidige voorwaarden wil blijven aanbieden. Tele2 gaat geen overeenkomst met FOX Sports sluiten onder de nieuwe voorwaarden. Hierdoor zullen Eredivisie wedstrijden niet meer te zien zijn voor ruim 10.000 abonnees. Vodafone, die deze week wel akkoord ging, lijkt vooralsnog de enige provider te zijn die op het nieuwe aanbod is ingegaan.

Gepubliceerd: vrijdag 29 juli 2016
Geactualiseerd: vrijdag 31 juli 2020

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie