Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Prestaties hostingproviders verschillen sterk

Leestijd: 3 minuten

De prestaties van hostingbedrijven in Nederland lopen heel sterk uiteen. Dat blijkt uit onderzoek van WatchMouse. Dit Utrechtse bedrijf controleert servers van vooraanstaande bedrijven over de hele wereld en heeft in de afgelopen vier weken de zogeheten Site Performance Index (SPI) onderzocht van 127 hostingpartijen. 

Ontevreden over provider
Het onderzoek werd verricht  omdat in Nederland veel bedrijven ontevreden zouden zijn over de partij waar ze hun website hebben ondergebracht. "Vooral in het MKB wordt vaak gezworven van provider naar provider, en het is vaak onduidelijk waar men op moet letten bij het kiezen van een goede provider." WatchMouse, naar eigen zeggen Europees marktleider van online services ter controle van internetsites en e-commerce applicaties, kwam tot de conclusie dat de verschillen aanzienlijk zijn.

Meetmethode 
De onderzoekers bepalen niet alleen de "uptime", maar combineren zowel gegevens over de snelheid als de beschikbaarheid van een website. Hierdoor zou de 'WatchMouse SPI' een goede voorstelling geven van de gemiddelde wachttijd voor de bezoeker van een site.

Hoe hoger de 'site perfomance index' of 'SPI', hoe langer bezoekers gemiddeld moeten wachten tot de site geladen is: hoe lager het cijfer, des te beter is de prestatie.

Het onderzoeksbureau ging als volgt te werk: van elke provider werden de afgelopen vier weken elke 15 minuten de eerste 10.000 tekens van de homepage geladen, zonder plaatjes, vanaf een willekeurig gekozen controlestation uit het WatchMouse netwerk (24 stations). Er is ervoor gekozen alleen naar de eerste 10.000 tekens te kijken om sites met veel content niet te benadelen. Overigens blijven zeer lichte sites hierbij in het voordeel.

In het onderzoek zijn alle hostingbedrijven betrokken die begin augustus genoemd werden op de dedicated hostingpagina van Startpagina.nl.

Overbelaste en slecht geconfigureerde servers
Volgens Mark Pors van WatchMouse is 30% van de fouten het gevolg van  serverfouten, die duiden op overbelaste en slecht geconfigureerde servers. "Dat is iets dat hosting providers bij uitstek onder de knie zouden moeten hebben". Ook noemt hij dat "fouten over de dag verspreid zijn, en dus niet in (nachtelijke) maintenance slots voorkomen". Over de resultaten zegt Pors: "Mensen die een hosting bedrijf zoeken voor hun website, zullen niet snel geneigd zijn om het beheer van hun site onder te brengen bij een hosting bedrijf waarvan de site slecht bereikbaar is. Optimale performance is dus met name voor deze bedrijven cruciaal." 

De tien beste en slechtste providers uit de grafiek:

 TOP-10  FLOP-10
 1.  Mind The Gap: 269  nSoft: 5.380
 2.  Hosting.solution: 291  WilkOnline: 3.255
 3.  Vip Internet: 323  JR Online: 3.048
 4.  e-Factory: 333  Qservers: 2.054
 5.  E-Visionz: 335  Webhost Service: 2.034
 6.  eConcepts: 350  Active24: 1.892
 7.  Fyat: 354  Plant: 1.503
 8.  Bizworx: 358  Bit: 1.369
 9.  TotallyHosted: 358  Netkit: 1.254
 10.  Orangeleaf: 366  Sites4all: 1.140


Ter vergelijking wordt Google.nl aangehaald die in dezelfde meetperiode een SPI van 188 heeft, ruim lager dan de beste hostingprovider, waar 269 werd geregistreerd. Volgens Watchmouse hebben we met de uitschieters van boven de 1.000 echt te maken met onnodig lange wachttijden. 

Vooral de slechte posities van grotere en/of gerenommeerde partijen als Active24 - één van de marktleiders in Nederland - en Plant en Bit vallen op, concludeert Planet Multimedia. "In sommige gevallen kunnen incidentele factoren een rol spelen, maar er is gemeten over een vrij lange periode van vier weken."

Zie ook: Hostingprovider Wizard - Overzicht Hostingproviders

Geactualiseerd: woensdag 5 augustus 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.