Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

SIDN: driekwart bedrijven in NL heeft .nl domeinnaam

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

SIDN-2016.jpgMaar liefst drie kwart van de Nederlandse ondernemers heeft een website met .nl. Dat blijkt uit onderzoek van MediaTest in opdracht van Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). Bedrijven die in de toekomst een domeinnaam willen registreren, willen in 79 procent van de gevallen een Nederlandse domeinnaam. Voor andere bedrijven is .com favoriet, meer dan .eu, .info of .nu.

Wereldwijde toename domeinnaamextensies

Het aantal domeinnaamextensies is in de afgelopen jaren wereldwijd sterk toegenomen, maar dit is in de voorkeuren van ondernemers niet terug te zien, stelt SIDN. Ondernemers die niet voor een .nl-domeinnaam gekozen hebben, gebruiken meestal een .com-webadres (19%), doorgaans voor internationale toepassingen. Slechts een klein deel (7%) van de Nederlandse ondernemers kiest voor een andere extensie dan .nl of .com. Denk hierbij aan extensies als .info, .eu of .nu.

.NL of .COM? Wat kiezen ondernemers

De domeinextensie .nl wordt door de meerderheid van de ondernemers gezien als het meest aansprekend voor zakelijk gebruik. Een website eindigend op. nl associeert men met ‘serieus’, ‘vertrouwd’, ‘veilig’, ‘lokaal’, ‘bekend’ en ‘fun’.De .com-extensie wordt vooral gezien als een grootzakelijk domein met een groot (internationaal) bereik.

Domeinnaam kiezen

Bij het kiezen van een zakelijke domeinnaam zijn drie aspecten van belang, zo blijkt uit het onderzoek: De vindbaarheid van de domeinnaam (88%), dat de naam makkelijk te onthouden is (88%) en dat deze een serieus en zakelijk imago weergeeft (81%). Startende bedrijven vinden dit ook de belangrijkste aspecten, maar kiezen relatief vaker voor een domeinnaam die leuk of amusant is (48%). Startende ondernemers hebben in vergelijking met gevestigde ondernemers veel moeite met het vinden van een goede domeinnaam.

Belang website neemt toe

Uit het onderzoek blijkt niet alleen dat .nl de voorkeur van ondernemend Nederland geniet. Ook komt naar voren dat de meerderheid van de ondernemers verwacht dat het belang van een goede website zal blijven toenemen. 41 procent denkt dat dit gelijk zal blijven en slechts 2 procent verwacht dat het belang in de toekomst af zal nemen. Een kwart van de Nederlandse ondernemers vindt een zakelijke website onmisbaar. 46 procent zegt dat de zakelijke website weliswaar niet onmisbaar, maar wel belangrijk is. Voor slechts 5 procent speelt een website nauwelijks een rol.

App of social-pagina

Hoewel een zakelijke website belangrijk wordt gevonden, zijn er wel degelijk ondernemers die aangeven dat zij overwegen een van hun websites te vervangen door andere online media. Bijvoorbeeld door een pagina op social media (38%) of door een app (36%).

Het onderzoek is online uitgevoerd in november 2015 en hieraan hebben 501 ondernemers, met en zonder domeinnaam, deelgenomen. Het betrof 96 startende bedrijven en 405 bedrijven die langer dan een jaar bestaan.

Geactualiseerd: donderdag 21 januari 2016

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.