Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Sterke stijging legaal muziek downloaden

Leestijd: 2 minuten

Het legaal muziek van internet downloaden voor computer, iPod en mp3-speler wordt populairder.

In de eerste helft van dit jaar werden wereldwijd drie keer zoveel liedjes gedownload als in dezelfde periode een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van de internationale brancheorganisatie van de platenmaatschappijen, de IFPI.

De stijging heeft te maken met de groei van het aantal snelle internetverbindingen en de toename van online muziekwinkels. Wereldwijd zijn er zeker 300 van zulke internetmuziekwinkels, drie keer zoveel als een jaar geleden. In Nederland zijn tenminste 11 'shops' actief. De NVPI komt volgende week met downloadgegevens voor Nederland.

Het is voor het eerst dat de organisatie een meting doet, omdat de markt voor legale downloads vorig jaar pas echt van de grond is gekomen. In juli 2004 startte Free Record Shop een internetwinkel, iTunes volgde in het najaar. Laatstgenoemde heeft volgens IFTI een marktaandeel van rond de 80 procent.

Als Nederlander is het niet mogelijk om bij een buitenlandse internetmuziekwinkel zoals Napster muziek te kopen, zegt woordvoerder Wouter Rutte van de brancheorganisatie NVPI. Tenzij zo'n winkel een aparte Nederlandse site heeft, zoals bijvoorbeeld iTunes.

Volgens Rutte is de online muziekwereld nog zo 'nationaal' vanwege auteursrechten en licenties, die per land gelden. Een net uitgebrachte cd die je op internet koopt is over het algemeen een stuk goedkoper dan een ouderwetse cd die in een winkel verkrijgbaar is. Op internet betaal je meestal een bedrag rond de 10 euro, in een 'fysieke' winkel is dat tussen de 15 en 20 euro.

Het illegaal downloaden van muziek via zogenaamde 'peer-to-peer'-netwerken als Kazaa is in weinig landen zo populair als in Nederland. Een verklaring hiervoor is volgens Rutte de Nederlandse mentaliteit en het feit dat heel veel Nederlanders een snelle breedbandverbinding hebben.

Bron: AD.nl

Zie ook: Rechtenvrij of piraterij? waar internetprovider Tiscali duidelijk uiteenzet wat wel en wat niet mag op dit gebied.

Geactualiseerd: donderdag 23 juli 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.