Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vergelijk alle deals
Vergelijk alle
Black Friday
deals
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Veel graafschade bij aanleg glasvezel

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Bij de aanleg van glasvezel gaat veel mis. Dat stelt Agentschap Telecom na onderzoek. De kabeltrekkers beschadigen duizenden keren per jaar bestaande leidingen omdat ze de centraal beschikbare gegevens daarover onvoldoende gebruiken.

Onderzoek
Aanleiding van het onderzoek was het bericht van beheerders en gemeenten die zorgen hebben over de veiligheid bij de aanleg van glasvezel in Nederland.

Steeds meer glasvezel
Op steeds meer plaatsen in Nederland gaat glasvezelkabel de grond in om woonhuizen aan te sluiten op breedbandinternet. De bedrijven die de sleuven voor de kabels graven gaan daarbij volgens netbeheerders en gemeenten onzorgvuldig te werk. Alleen al in Amsterdam ging het in 2010 1593 keer mis. Rotterdam en Hilversum volgden met 834 en 523 gevallen.

Klic
Voor de aanleg van een glasvezelnetwerk worden vele kilometers sleuf gegraven. Vaak in bestaande woonwijken waar veel ondergrondse infrastructuur aanwezig is. Zorgvuldigheid is dus van groot belang. Agentschap Telecom heeft tijdens haar onderzoek geconstateerd dat voor de werkzaamheden wel Klic-meldingen (Kabels en Leidingen Informatie Centrum) worden verricht, maar dat het kaartmateriaal niet overal goed wordt gebruikt. En dat het onderzoek naar de ligging van bestaande kabels en leidingen niet plaats vindt volgens de juiste richtlijnen.  

Aanbevelingen
Het Agentschap denkt dat alle betrokken partijen zich meer moeten inspannen. De gemeente zou zich als verantwoordelijk coördinator meer kunen bemoeien met het tracé, de netbeheerder kan beter aangeven waar de risico’s op schade het grootst zijn en de aannemer die de kabels legt moet vooral al zijn medewerkers bewuster maken van de kans op graafschade.

Geactualiseerd: vrijdag 23 september 2011

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.