Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Wildgroei wachtwoorden veiligheidsrisico

Leestijd: 2 minuten

Wildgroei van wachtwoorden zorgt voor ernstige beveiligheidsproblemen. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door de Safe Internet Foundation  en PricewaterhouseCoopers Global Risk Management Solutions.

De Safe Internet Foundation, een stichting die zich inzet voor veilig internetgebruik, maakt zich zorgen over de wildgroei van wachtwoorden waarmee steeds meer digitale diensten worden beveiligd. Op het Internet vragen steeds meer websites, internetkranten, online-nieuwsbrieven en internetspaarrekeningen om wachtwoorden, usernames en andere toegangscodes.
Ook buiten het web moeten gebruikers steeds meer pincodes en wachtwoorden onthouden, zoals de pincode bij de bank en op de mobiele telefoon en wachtwoorden voor het e-mail account en het bedrijfsnetwerk.
  
Er wordt computergebruikers uit veiligheidsoverwegingen op gewezen wachtwoorden niet op te schrijven; regelmatig van wachtwoord te wisselen; verschillende combinaties van karakters te gebruiken en geen wachtwoorden te gebruiken die uit de leefomgeving komen. Al die eisen maken dat wachtwoorden moeilijk te onthouden zijn. Daarom gebruiken veel mensen eenvoudig te raden wachtwoorden zoals hun achternaam, de naam van hun kind of favoriete artiest, hun geboortedatum, postcode of hun kentekenplaat. Zulke wachtwoorden kunnen worden geraden door bekenden. Ook hackers maken van die onachtzaamheid gebruik door lijsten aan te leggen met veel gebruikte wachtwoorden, waarmee ze systemen proberen te kraken. Het gevaar dat de wachtwoordbeveiliging wordt gekraakt, neemt door dit alles snel toe.

De Safe Internet Foundation geeft internet-gebruikers voorlichting over het veilig gebruik van het internet. Ook wil zij de gebruikers oplossingen bieden waarmee zij zich kunnen beschermen tegen de risico’s die met het internetten gepaard gaan, zoals ongewenste informatie, misbruik van persoonlijke gegevens, virussen en andere integriteitsaanvallen en frauduleus betalingsverkeer.

Geactualiseerd: dinsdag 8 juli 2003
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.