Gratis, objectief en onafhankelijk internet vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Ziggo klanten moeten voor 1 juni zelf modem kunnen kiezen

door Els Werkman

We schreven er al eerder over. VodafoneZiggo nam stelling tegen vrije modemkeuze. Toezichthouder ACM is voorstander. Nu heeft de Geschillencommissie Telecom geoordeeld dat Ziggo klanten de mogelijkheid moet geven zélf een modem te kiezen. De nieuwe regels moeten voor 1 juni ingaan. Hoe dit uitpakt is nog niet helemaal duidelijk. Goed nieuws voor de consument is het wel. Wat speelt hier en hoe zit het bij KPN en T-Mobile?

Ziggo modem - je moet binnenkort zelf kunnen kiezen

 'Modem essentiële functie in Ziggo-netwerk'

VodafoneZiggo vindt, anders dan de ACM, dat het modem een wezenlijk onderdeel is van het Ziggo-netwerk. En dat de provider daarom moet kunnen bepalen welk modem klanten gebruiken. Bovendien konden klanten via een technische aanpassing hun eigen router achter het Ziggo-modem plaatsen, zodat beide partijen op die manier bediend werden. 

Netwerk tot aansluitpunt

De ACM stelt dat het netwerk tot aan het aansluitpunt in huis loopt. En dat jij zélf moet kunnen bepalen wat jij gebruikt. Een Ziggo klant vond dit ook en heeft daarom de Geschillencommissie ingeschakeld. Die heeft nu bepaald dat de klant gelijk heeft. De commissie heeft haar besluit gebaseerd op de richtsnoeren van BEREC. Dit Europees samenwerkingsverband van telecomtoezichthouders geeft al lange tijd aan dat een netwerkaansluitpunt eindigt op de plek waar de internetverbinding  jouw huis binnenkomt. Jij bent vanaf dat punt de baas over de rest van de aansluiting.

aansluitpunt-1.png

Ziggo moet binnen 21 dagen duidelijk maken hoe klanten hun eigen modems in gebruik kunnen nemen.

Vrije modemkeuze hing al in de lucht

De ACM is al enige tijd bezig om de vrije modemkeuze in Nederland te reguleren. De aanbevelingen van BEREC spelen daarbij een belangrijke rol. In 2019 begon de toezichthouder hier al mee. Er is een beleidsregel voorgesteld. Daar konden telecompartijen tot september 2020 op reageren. Zoals het er nu naar uit ziet zal dit beleid waarschijnlijk later in 2021 van kracht worden. De uitspraak van de Geschillencommissie neemt hier in feite al een voorsprong op. VodafoneZiggo is een van de grootste telecomproviders in Nederland, KPN is een ander. Die provider staat klanten sinds maart 2020 toe een eigen modem te gebruiken. De derde grote speler, T-Mobile, wacht het invoeren van de nieuwe regels van de ACM af.

Gepubliceerd: dinsdag 11 mei 2021
Geactualiseerd: vrijdag 28 mei 2021

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom
Ik ben Els. Sinds 2008 werk ik voor de Bencom Group. Mijn specialisme is telecommunicatie, vandaar dat je mijn naam ziet terugkomen bij artikelen over telecom gerelateerde zaken. Sinds 2018 ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorgverzekeringen zodat ik jou deskundig mag adviseren.

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie