Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Zorgen over samenwerking Ziggo-Vodafone

Leestijd: 3 minuten

vodafone-ziggo-samengaan.jpg ACM en de Consumentenbond maken zich zorgen over de mogelijke samenwerking van Ziggo en Vodafone. Hiermee komt er een duopolie op de markt voor vaste telecomdiensten. KPN en de fusie van Ziggo en Vodafone zijn dan de enige partijen met een eigen vast en mobiel netwerk. 

De ACM geeft aan dat twee netwerkaanbieders in de markt voor vaste telecom te weinig is. Daarom hebben ze de Europese Commissie op de hoogte gesteld. Normaal beoordeelt deze commissie alleen grensoverschrijdende fusies en overnames. Wegens de hoge omzet van zowel Ziggo als Vodafone is de voorgenomen fusie toch gemeld. De Europese Commissie zal bepalen wie de fusie mag onderzoeken op schadelijke effecten. De ACM heeft aangegeven de gevolgen van de fusie voor de keuzevrijheid van de consumenten zelf te willen onderzoeken. In afwachting van de beslissing heeft ook de Consumentenbond zorgen geuit. 

Echte keuze

De Consumentenbond vraagt de Europese Commissie in een brief om heel kritisch te kijken naar de samenwerking en waar nodig voorwaarden te stellen om de concurrentie in Nederland op de lange termijn te borgen. De Consumentenbond pleit al jaren voor het openstellen van de vaste netwerken zodat deze toegankelijk zijn voor andere partijen.

Serieuze concurrent

Momenteel is KPN de enige provider die Quadplay aan kan bieden op het eigen netwerk. Quadplay is een totaalpakket met vaste telefonie, mobiele telefonie, internet en televisie. Deze pakketten worden steeds populairder bij consumenten. Ongeveer een half miljoen huishoudens heeft Quadplay.

internettennl-quadplay.jpg

Vodafone en Ziggo bieden ook Quadplay pakketten aan, maar zijn afhankelijk van andere partijen. Ziggo huurt netwerkruimte voor mobiele telefonie bij Vodafone. Voor de infrastructuur voor vaste telefonie en internet is Vodafone afhankelijk van KPN. Bij een fusie van Ziggo en Vodafone komt er nog een telecomaanbieder in Nederland die vaste en mobiele telecomdiensten aanbiedt via een landelijk dekkend eigen netwerk. De deal moet nog wel worden goedgekeurd. Daarna moeten de activiteiten nog worden geïntegreerd.

Openstellen netwerk

Eerder heeft KPN er bij de ACM op aangedrongen dat de kabelcombinatie Ziggo/UPC het netwerk moest openstellen voor de concurrentie. ACM vond toen dat deze openstelling niet zal leiden tot meer keuzevrijheid voor consumenten. Ziggo is dus niet verplicht om netwerkruimte te verhuren aan andere aanbieders, terwijl KPN dit wel verplicht is.

Begin dit jaar heeft minister Kamp in de Tweede Kamer het plan van D66 gesteund om de kabel wél open te stellen voor concurrentie.  'Ik snap niet waarom het dsl-netwerk van KPN voor iedereen toegankelijk moet zijn, en de kabel niet', aldus de minister van Economische Zaken. 'Het zijn twee vergelijkbare netwerken die we op een vergelijkbare manier moeten behandelen.' 

Om het plan te realiseren, is het noodzakelijk dat Europa met het openstellen van de kabel instemt. Tot dusver hebben we daar nog niets over gehoord.

Geactualiseerd: donderdag 25 juni 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.