Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Start je vergelijking
+
alles-in-1
internet
internet+tv
internet+bellen
  • Exclusieve cashback van minimaal € 20
  • Compleet. Wij vergelijken alle providers
  • Gratis onafhankelijk advies

Wat is HDTV? Wat kan je ermee?

In de meeste huishoudens staat een digitale televisie. Daarmee kijken miljoenen Nederlanders digitaal. Het aantal mensen dat 'lineair' televisie kijkt neemt af. Het aantal mensen dat de televisie gebruikt voor streamingdiensten groeit gestaag. En veel van die diensten bieden HDTV.

Ga snel naar:

Wat is HDTV? Wat kan je ermee?

Bijna iedereen heeft inmiddels een flatscreen Full HD-televisie. Maar aan de tv alleen heb je niet genoeg om te genieten van High Definition. Wat is HDTV en wat heb je ervoor nodig? Naast HDTV leggen we ook uit wat de verschillen zijn tussen HD en Ultra HD (4K).

Wat is High Definition TV?

HD staat voor High Definition en heeft een beeldresolutie van 1920 pixels horizontaal bij 1080 pixels verticaal. Via alle vormen van digitale televisie kun je HD-televisie ontvangen. Het HD-beeldsignaal heeft meer beeldpunten dan het normale tv-signaal, waardoor het beeld veel scherper is.

Wat is Ultra HD (4K) 

Naast HD televisie is Ultra HD, ook wel 4K genoemd, in opkomst. Ultra HD heeft een beeldresolutie van 3840 pixels bij 2160 pixels en is daarmee 4x scherper dan HD. Die scherpte is ook het grootste verschil tussen HD en Ultra HD. Ultra HD heeft een hogere beeldresolutie dan HDTV en geeft dus een scherper beeld. Hierbij moet wel vermeld worden dat je een Ultra HD televisie nodig hebt om content in Ultra HD te kunnen bekijken. 

Er zijn ook 8K televisies te koop. Die resolutie is 4 keer scherper dan 4K. Het 8K beeld bestaat uit 7.680 x 4.320 pixels. Er is echter geen 8K aanbod beschikbaar.

Wat heb ik nodig voor HDTV?

  1. Een HD-ready televisie of een HD-televisie 
  2. Een HD-decoder (ontvanger)
  3. Zenders in HD-kwaliteit

Om HD-televisie te kunnen ontvangen, heb je een decoder nodig die geschikt is voor HD. Je krijgt de decoder in bruikleen van de providers. De meeste recente televisies hebben een ingebouwde digitale kabeltuner. Deze zijn geschikt om HD-beelden te ontvangen. Je kunt dan met een speciale CAM-module televisie kijken zonder een apart kastje. Er zijn ook televisies met een digitale satelliettuner.

Voor Ultra HD zijn de benodigdheden hetzelfde. Het verschil is dat je naast een Ultra HD TV, decoder en zenders ook voldoende internetsnelheid nodig hebt om Ultra HD content te kunnen bekijken. Minstens 25 Mbit/s.

Zenders

Van bijna alle Nederlandse zenders is een HD-versie beschikbaar. Ook het aantal andere HD-zenders dat veel aanbieders in hun pakket heeft neemt steeds verder toe.

In 2024 zijn er in Nederland een aantal zenders in Ultra HD te ontvangen. Het verschilt per aanbieder welke zenders in Ultra HD beschikbaar zijn. Ook bepaalde films en series van streamingdienst Netflix en een paar voetbalwedstrijden bij ESPN zijn in Ultra HD te bekijken. 

(Ultra) HD in het basispakket

Steeds meer providers hebben (Ultra) HD-zenders in het basispakket. CanalDigitaal heeft het grootste aanbod: meer dan 40 HD-zenders in het basispakket. Ook Budget Thuis, Caiway, Delta, Freedom, Online.nl, KPN, Youfone en Ziggo hebben 25 of meer HD-zenders in het basispakket. Bij veel providers is het mogelijk om nog meer HD-zenders te bekijken. Dit kan middels een aanvullend zenderpakket.  

Hoe zit het met opnemen van HDTV?

Als je wilt kijken naar HD-zenders op je HD Ready- of Full-HD televisie én programma's wilt kunnen opnemen in HD, dan heb je een HDTV-ontvanger met harddisk nodig (ook wel DVR of PVR genoemd). Ook desktop-pc's en laptops zijn geschikt voor HD. Om Ultra HD programma's te kunnen opnemen heb je een geschikte ontvanger nodig. Veel ontvangers bieden opslagruimte in de cloud waar je tot wel 400 uur aan opnames kunt bewaren. Voor het terugkijken van opnames in Ultra HD kwaliteit geldt dat je een Ultra HD monitor nodig hebt.

HD-programma's

Niet elk programma dat wordt uitgezonden op een HD-zender is ook echt HD. Dat is het alleen als het programma opgenomen en geproduceerd is met HD-filmapparatuur. We noemen dit 'native HD'. Sommige programma's zijn dat niet en worden toch uitgezonden op de HD-zender. Het gaat dan om normale programma's die zijn opgeschaald naar HD. De kwaliteit van die uitzendingen is beter dan van normale digitale televisie, maar slechter dan HD.

Waar kan ik HDTV abonnementen vergelijken en bestellen?

HDTV-abonnementen vergelijken en bestellen doe je op Internetten.nl.


Geactualiseerd: donderdag 16 mei 2024

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.