Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Start je vergelijking
+
alles-in-1
internet
internet+tv
internet+bellen
  • Exclusieve cashback van minimaal € 20
  • Compleet. Wij vergelijken alle providers
  • Gratis onafhankelijk advies

Wat is een CI+-module? Waar moet ik op letten?

Een CI+ module is een digitale tv-ontvanger: een insteekkaart met een smartcard van je provider erin. Die krijg je in bruikleen van je provider. Deze kaart steek je in de common interface van je televisie, als je televisie die heeft. Daardoor heb je geen los kastje meer nodig om digitale televisie te kijken. 

Ga snel naar:

Wat is een CI+-module? Hoe kijk je hier tv mee?

Wat is een common interface plus-module?

CI+ staat voor Common Interface plus. Dit is een sleuf voor in je televisietoestel met daarin een uitbreidingsmodule: de smartcard van je provider. Deze kaart dient als de decoder. Providers hebben het signaal versleuteld, zodat mensen niet zonder abonnement naar betaalde zenders kunnen kijken. De smartcard is een soort sleutel die in combinatie met een abonnement het kijken naar betaalde kanalen mogelijk maakt. Deze decoder zet het digitale signaal om naar beeld. Zonder smartcard kun je naar alle ongecodeerde zenders kijken, maar voor de gecodeerde zenders heb je dus een smartcard nodig. 

Is mijn tv geschikt?

Je hebt een televisie met een CI+-slot nodig (zie afbeelding). Vrijwel alle recente televisies beschikken hierover. Koop je een nieuwe televisie? Kijk dan even of het toestel een CI+-slot heeft.

Beeldkwaliteit

In de meeste gevallen is de beeldkwaliteit bij een CI+-module goed. Dat hangt van je televisie af. Bij sommige televisies is het beeld scherper via de HDMI-ingang, maar meestal verschilt het weinig.  

Gecertificeerde tv

Bij sommige providers moet je tv gecertificeerd zijn als je bij problemen hulp wilt van je tv-aanbieder. Op een niet-gecertificeerde tv kun je wel gewoon via CI+ tv kijken. 

smartcard-tv.png

Dit heb je nodig om een CI+-module te installeren

Als je digitale televisie wilt kijken met een CI+-module moet je een paar dingen doen:

  • Eerst heb je een geschikte tv nodig.
  • Sluit de coax-kabel op je tv aan en doorloop het installatieproces.
  • Steek de smart card in de CI+-module en steek die in de common interface van je tv.

Hiervoor heb je wel een abonnement voor digitale televisie nodig.

Twee soorten CI+

Er zijn twee soorten CI+: DVB-T voor Digitenne (KPN Digitenne) en DVB-C voor televisie via kabel (bijvoorbeeld Ziggo en Caiway).

Heb je een tv-abonnement waarbij het tv-signaal via internet verstuurd wordt? Dan moet je de meegeleverde tv-ontvanger van de provider of van jezelf gebruiken en kun je geen gebruik maken van CI+.


Geactualiseerd: maandag 27 mei 2024

Ӕde  de Jong
Ӕde de Jong Content marketeer

Ӕde is sinds begin 2023 werkzaam als content marketeer bij Gaslicht.com, Bellen.com en Internetten.nl. Hij is actief betrokken bij de websitecontent en het nieuws en zet zich dagelijks in om de complexe energie- en telecommarkt begrijpelijk te maken. Daarnaast is Ӕde verantwoordelijk voor het actualiseren van de websites.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.