Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Start je vergelijking
+
alles-in-1
internet
internet+tv
internet+bellen
  • Exclusieve cashback van minimaal € 20
  • Compleet. Wij vergelijken alle providers
  • Gratis onafhankelijk advies

Wat is IPTV en is IPTV illegaal?

IPTV staat voor Internet Protocol Television. Dit zijn diensten en toepassingen waarmee je via het internet televisie kunt kijken in plaats van via een coaxkabel of de satelliet. Op deze manier kun je soms meer dan duizend zenders ontvangen. Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Is IPTV illegaal? En hoe werkt het? 

Ga snel naar:

Wat is IPTV en is het illegaal?

Hoe werkt Internet Protocol Television? 

Bij IPTV wordt het tv-signaal via internet verzonden in plaats van via kabel of satelliet. Het gaat dus om interactieve televisie en video on demand. Streamingdiensten zoals Netflix vallen niet onder IPTV, want hier komen geen tv-aanbieders aan te pas. 

Televisie kijken via IPTV

Bij IPTV staan de zenders op een server. Ze worden door middel van software met de televisiekijker gedeeld. Je hebt dus een abonnement en software nodig. Die software kan een app op je tablet of smart tv zijn. Ook kun je gebruikmaken van een IPTV-box.

Het verschil tussen IPTV en traditionele televisie is dat het signaal bij IPTV via het internet verzonden wordt. Je kijkt met IPTV naar reguliere televisieprogramma’s, maar dan via internet. Je sluit een abonnement af bij een tv-aanbieder en betaalt auteurs- en inhoudsrechten. 

Is IPTV illegaal?

Omdat je bij sommige IPTV-pakketten wel duizend zenders kunt ontvangen, vraag je je misschien af of dit wel legaal is. Of IPTV legaal is, hangt er vanaf waar je het koopt. Een goede stelregel is dat het vrijwel onmogelijk is om een betaalbaar pakket aan te bieden waarbij je voor € 10 duizenden zenders krijgt. Voor dat bedrag is het onwaarschijnlijk dat je dan de auteurs- en inhoudsrechten betaalt. Dat is dus vaak ook niet het geval bij pakketten van illegale tv-aanbieders. Daarnaast loop je bij illegale IPTV-abonnementen altijd het risico dat ze stoppen met streamen, bijvoorbeeld omdat de mensen die erachter zitten opgepakt worden.

Veiligheidsrisico’s

Naast dat je geen auteurs- en inhoudsrechten betaalt, loop je ook risico’s als je IPTV van illegale aanbieders afneemt. 

  • Er zijn meerdere gevallen bekend waarbij aanbieders van een illegaal IPTV-abonnement criminele activiteiten uitvoeren op de internetverbinding van de afnemer. 
  • Gebruikmaken van illegale streams is strafbaar. Het is piraterij, omdat je duizenden zenders tot je beschikking hebt zonder hiervoor te betalen. 

Legale IPTV

Er zijn genoeg legale opties. Bijvoorbeeld: 

  • Digitale televisie van KPN (Digitenne), Ziggo, Canal Digitaal of NLZIET.
  • Open source: op internet zijn lijsten met gratis streams en tv-kanalen te vinden. Omdat ze gratis zijn en je geen rechten hoeft te betalen, bestaan deze pakketten soms uit heel veel zenders. In deze lijsten vind je tv-zenders van over de hele wereld.

Geactualiseerd: maandag 13 november 2023

Ӕde  de Jong
Ӕde de Jong Content marketeer

Ӕde is sinds begin 2023 werkzaam als content marketeer bij Gaslicht.com, Bellen.com en Internetten.nl. Hij is actief betrokken bij de websitecontent en het nieuws en zet zich dagelijks in om de complexe energie- en telecommarkt begrijpelijk te maken. Daarnaast is Ӕde verantwoordelijk voor het actualiseren van de websites.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.