Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 20.00 uur
Vergelijk en kies de beste deal

Tv en internet in het buitenland: welke opties zijn er?

Ben of ga je een tijdje naar het buitenland of elders in Nederland? Dan is het natuurlijk wel fijn om altijd gebruik te kunnen maken van het internet of de televisie, maar welke opties zijn er eigenlijk?

internet in het buitenlandInternet in het buitenland:

Voor het gebruik van internet in het buitenland zijn er verschillende mogelijkheden bijvoorbeeld hotspots en wifi. Hieronder zetten we een aantal opties voor je op een rijtje. 

1. Mobiele hotspot

Een veel gebruikte methode is om je mobiele telefoon als hotspot te gebruiken. Met het gebruik uit je bundel kun je dan gewoon internetten op je laptop of tablet. Dit is vooral ideaal als je een onbeperkt internetabonnement hebt van bijvoorbeeld Tele2, KPN of T-Mobile. Als je een beperkt aantal GB’s in je bundel hebt, moet je oppassen dat je er niet heel snel door bent. Bij de meeste providers krijg je een melding als je bijna door je bundel heen bent. Met de afschaffing van de roamingkosten in de EU (sinds 15 juni '17) betekent dit dat je deze methode ook zou kunnen gebruiken in het buitenland. Let er wel op dat niet alle providers het leuk vinden dat jij je mobiele telefoon als hotspot gebruikt in het buitenland. Er zitten namelijk voorwaarden aan verbonden. Zo kun je bij T-Mobile maximaal 10 GB in de EU gebruiken en bij Tele2 6 GB. KPN doet een check als je na vier maanden meer gebruikt in de EU dan in Nederland en stuurt het je dan een waarschuwing. Dit is om misbruik te voorkomen. Overigens doen alle providers een check wanneer na vier maanden meer gebruikt is in de EU dan in Nederland.

Pluspunten Minpunten
In binnen- en buitenland te gebruiken Gelimiteerd aan je bundel, daarna betaal je extra
Geen extra kosten wanneer je binnen je bundel blijft  Verbruikt meer internet dan bijvoorbeeld op je mobiel zelf
Geen extra hardware nodig Geen oplossing voor lang verblijf in buitenland
Batterij sneller leeg

2. Wifi

Ben je op de camping in Frankrijk en beschikt die over wifi? Dan kun je die natuurlijk gebruiken. Let er wel op dat je er soms extra voor moet betalen om toegang te krijgen. Openbare wifi wordt ook steeds vaker door criminelen gebruikt. Ze creëren een eigen wifi-netwerk. Eenmaal ingelogd scannen ze je laptop op zoek naar wachtwoorden, privacygevoelige gegevens of onderscheppen je betaalopdrachten bij internetbankieren. Let hier dus op.

Pluspunten Minpunten
Mogelijk gratis te gebruiken Mogelijk extra kosten
In binnen- en buitenland te gebruiken Vaak traag internet doordat een grote groep mensen het gebruikt
Gebruik onbeveiligde openbare wifi is gevaarlijk

3. 4G voor thuis

Een iets duurdere optie is 4G voor thuis, met name bedoeld voor mensen die in het buitengebied wonen. Het is een alternatief voor internet via de kabel of telefoonlijn. T-Mobile biedt bijvoorbeeld 4G voor Thuis. Met dit internetabonnement ontvang je het 4G-internetsignaal van de zendmasten van T-Mobile. Een speciaal 4G-modem zet het signaal bij jou thuis of in je vakantiewoning om naar een wifi-signaal. Voor gebruik heb je een stroompunt nodig en het modem maakt meteen verbinding met het 4G-netwerk. Voor een 2-jarig contract betaal je € 35 per maand. Een router kun je eventueel extra aanschaffen voor € 216.

KPN biedt 'Internet Buitengebied'. Naar eigen zeggen internet je hiermee net zo snel en stabiel als kabelinternet, maar dan via het mobiele 4G netwerk van KPN. Het 4G abonnement kan kosteloos aangeschaft worden als je al internet klant bent van KPN. Dit houdt in dat je een internet abonnement moet afnemen. 

Pluspunten Minpunten
Goede verbinding (doe eerst snelheidstest) Hoge aanschafkosten modem
Snel internet voor buitengebieden Alleen in Nederland te gebruiken
Beperkte databundels

4. Hotspot of USB-modem met abonnement

Verschillende providers bieden hotspots of een modem aan in combinatie met een mobiel internet abonnement. Bij Vodafone bijvoorbeeld kun je een wifi-hotspot aanschaffen, een mobiel abonnement heb je dan vanaf € 10 met 1 GB per maand. T-Mobile biedt een tablet sim only abonnement, waarbij je voor € 35 ongelimiteerd kan internetten in Nederland en waarbij je 10 GB hebt in de EU (peildatum 27-12-'18).

Pluspunten Minpunten
Bundel ook in EU te gebruiken Hoge aanschafkosten router
Beperkt tot bundel

5. Mifi

Mifi betekent mobiele wifi, hiermee heb je de mogelijkheid om verbinding te maken met het internet, waar je ook bent. Het is een klein apparaatje, dat je makkelijk mee kunt nemen. Het is handig om in het land waar je bent een simkaart te kopen, deze kun je dan in de router doen. Je betaalt dan vaak per MB en op het simkaartje kun je een tegoed zetten. 

Pluspunten Minpunten
Waar je ook bent toegang tot internet Niet alle routers ondersteunen 4G, waardoor mogelijk trager internet
In en binnen- en buitenland te gebruiken

Hoge aanschafkosten mifi-router

Beveiligde verbinding

6. Satelliet 

Voor internet via de satelliet heb je een kleine schotel nodig. De aanschafkosten voor de hardware zijn erg hoog en daarnaast moet je vaak een contract aangaan voor langere tijd. Vandaar dat we dit verder buiten beschouwing laten. 

Televisiekijken in het buitenland:

Televisiekijken in het buitenland is wat complexer, toch zijn er een aantal opties om niet je favoriete programma te hoeven missen. 

1. Satelliet

Een veel gebruikte manier om toch televisie te kunnen kijken op de camping is via de satelliet. Je kunt bijvoorbeeld het op vakantie pakket aanschaffen bij Canaldigitaal. In het zomerseizoen (zes maanden) ontvang je 55 Nederlandse zenders en 170+ vrij te ontvangen zenders. Deze vrij te ontvangen zenders kun je ook voor en na de zomerperiode bekijken, ideaal voor als je onderweg bent met je caravan of camper. Tevens is het ook handig wanneer je een vakantiehuisje in het buitenland hebt. De prijs bedraagt € 15,95 per maand en je moet eenmalig een startersset aanschaffen waarbij je onder andere een hd-ontvanger en smartcard, schotelantenne, muurbeugel en kabels krijgt. De kosten hiervoor zijn eenmalig € 199 (peildatum 27-12-2018). In juli 2017 kwam er de aanbieder Joyne bij die flexibele pakketten aanbiedt via de satelliet, waaronder het Travel Lite abonnement dat je vanaf € 13 per maand kunt aanschaffen. 

2. Uitzending online terugkijken

Mis jij je favoriete programma? Dan kun je, mits je een werkende internetverbinding hebt, gewoon online terugkijken. Dit kan onder andere via NPO Start en RTL XL. Let wel op dat in het buitenland mogelijk niet alle programma’s terug te kijken zijn.

3. Tv kijken via apps

Veel providers bieden apps aan, waarbij je gewoon tv kunt kijken in heel Nederland. Zo heeft Ziggo bijvoorbeeld de Ziggo GO app en KPN de iTV app. Hiermee kun je onder andere live tv-kijken, tot zeven dagen gratis terugkijken en programma’s opnemen. Let er wel op dat je hier een werkende internetverbinding voor nodig hebt. Met deze apps kun je ook televisie kijken in andere EU lidstaten. Let op:  Als je een tv app gebruikt met je 4G abonnement kan dit veel data kosten. 

Voor televisie en internet in je tweede huis kun je natuurlijk ook gewoon een abonnement afsluiten bij een provider in het land waar je bent.

Geactualiseerd: 27-07-2021

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie