Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten straks vanaf 10.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken
9,4 /10

Delta Fiber wil 2 miljoen huizen aansluiten op glasvezel met veel hogere snelheden

door Jeanet Woldring

delta-fiber-logo-2.PNGDelta Fiber mengt zich in de strijd om de uitrol van glasvezel. Het telecombedrijf probeert de duopolie van KPN en VodafoneZiggo te doorbreken. Nu zijn zo'n 900.000 adressen aangesloten op het netwerk van Delta Fiber, maar het wil in 2025  twee miljoen aansluitingen hebben. Daardoor is een kwart van Nederland  van supersnel glasvezelinternet voorzien.  

Kleinere dorpen en steden

"We willen 2 miljoen woningen en bedrijven van glasvezel voorzien, voornamelijk in de kleinere dorpen en steden door heel Nederland” zegt Marco Visser, directeur van Delta Fiber. Daarmee wordt het een serieuze concurrent van KPN en Ziggo. Ziggo heeft zo'n 3,5 miljoen internetaansluitingen, KPN ongeveer 3 miljoen. Ook T-Mobile is hard op weg met de aanleg van glasvezel en wil de telecommarkt opschudden door "minstens 1 miljoen adressen te voorzien van supersnel internet via glas voor een redelijke en lage prijs via Open Dutch Fiber." In tegenstelling tot Delta Fiber echter voornamelijk in stedelijke gebieden.

Delta Fiber voert eerst een glasvezelcampagne in dorpen en steden alvorens glasvezel aan te leggen. Zo gebeurt dat momenteel in de gemeente Het Hogeland (Oost) in de provincie Groningen. KPN daarentegen legt glasvezel aan zonder vooraf een vraagbundeling te doen. Ziggo werkt aan een upgrade van het netwerk, maar doet dit onder de noemer 'gigabit zonder graven'.  Op de zogeheten glaskaart van Stratix kun je zien in welke gemeenten glasvezel is aangelegd.

glasvezel-delta.png

Record financiering

Voor de uitbreidingsplannen heeft Delta Fiber een record financiering binnengehaald van 2 miljard euro voor de verdere uitrol van de nieuwste generatie glasvezel. Het investeringsbedrag van 1,45 miljard euro is toegezegd door onder andere ABN Amro, ING en Deutsche Bank. Dat bedrag kan nog worden uitgebreid met 600 miljoen euro.

Nieuwste generatie glasvezel: veel hogere snelheden

Vanaf september wordt alle nieuwe glasvezelaanleg gedaan op basis van de nieuwste glasvezeltechniek XGS-PON voor snelheden tot 10 Gbps. Dit noemt Delta 'de opmaat naar 25G-PON technologie' waarmee snelheden tot 25 Gbps mogelijk worden. Naar eigen zeggen is Delta Fiber de enige internetprovider in Nederland die deze technologie grootschalig uitrolt. Visser: “We maken gigabit-plus snelheden de nieuwe standaard en dat willen we voor zo veel mogelijk mensen toegankelijk maken.” Binnenkort maakt Delta de nieuwe hoge snelheden en de prijzen van de abonnementen bekend.

Over Delta Fiber

Delta Fiber is eigendom van de Zweedse investeringsmaatschappij EQT. Onder de merken Delta en Caiway levert het bedrijf internet met gigabitsnelheden, interactieve tv en vaste en mobiele telefonie aan zowel consumenten als bedrijven. 

Gepubliceerd: maandag 2 augustus 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie