Extra bevoegdheden ACM voor toezicht vaste telecommarkt
door Els Werkman Leestijd: 2 minuten
Donderdag 28 mei 2020 stemde de Tweede Kamer in met de uitbreiding van het instrumentarium van de ACM voor toezicht op de vaste telecommarkt. Het komt er op neer dat de Autoriteit Consument en Markt meer mogelijkheden krijgt om telecomaanbieders zonder eigen netwerk, toch toegang te geven tot een netwerk. Op die manier blijft, in ogen van de ACM, de telecommarkt gezond.
Toegang belangrijk voor concurrentie
De ACM stelt dat diensten voor consumenten en bedrijven verslechteren als er gebrek aan concurrentie is. Dit risico is groter geworden na de uitspraak van het College ven Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). Daarin werd namelijk bepaald dat VodafoneZiggo haar kabelnetwerk niet open hoefde te stellen voor andere aanbieders. KPN was in het verleden wel verplicht dit te doen met haar DSL-netwerk. De uitspraak heeft er nog niet toe geleid dat KPN haar netwerk dichtgegooid heeft, maar geeft wel ruimte om beperkingen op te leggen. En om bijvoorbeeld de toegang zo duur te maken dat geen provider hier gebruik van kan/wil maken. Hierdoor kan de concurrentie beperkt worden en dan zullen prijzen gaan stijgen. De ACM maakte zich hier zorgen over. De Tweede Kamer heeft vandaag bepaald dat de ACM meer mogelijkheden krijgt om 'redelijke voorwaarden' voor toegang voor partijen zonder eigen netwerk af te dwingen. De telecomwet moet hier voor aangepast worden, en daar is vandaag overeenstemming over bereikt.
Elektronische communicatie netwerken
De aanleg en onderhoud van een telecomnetwerk is erg kostbaar. Voor (nieuwe en andere) partijen op de Nederlandse markt is het daarom vrijwel onmogelijk een eigen netwerk te bouwen. Er liggen twee grote netwerken in Nederland, KPN en VodafoneZiggo zijn eigenaar. KPN biedt van oudsher 'derden' tegen betaling toegang tot dat netwerk. Dit zijn dan telecompartijen zoals T-Mobile, Online.nl, Budget Thuis,Youfone en anderen. Maar ook KPN zelf en haar dochter Xs4all maken hier gebruik van. Omdat het hoogste orgaan op dit gebied (CBb) heeft bepaald dat VodafoneZiggo dit niet hoeft te doen voor haar netwerk heeft de ACM aan de bel getrokken bij de overheid. Met als gevolg de uitbreiding van het instrumentarium.

Als sitemanager telecom ben ik verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Ik ben telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat ik bij de Bencom Group in dienst kwam heb ik van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor ben ik inmiddels meer dan 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.
Je kunt me ook op Poliswijzer tegenkomen. Ik ben Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg.
Laatste nieuws
-
T-Mobile heet vanaf nu Odido
5 sep T-Mobile Nederland gaat vanaf 5 september 2023 verder als Odido. Dit geldt voor de merken T-Mobile e...
-
Grote internetproviders verhogen de prijzen: hoe kun je alsnog geld besparen?
8 jun Door de inflatie en de energiekosten gaan ook de prijzen van internet en televisie omhoog. Wij legge...
-
Hoge inflatie? Tips waarmee je makkelijk bespaart op internet, tv en bellen
1 feb Met een torenhoge inflatie is het slim je abonnement voor internet, tv en bellen onder de loep te ne...
-
'Internetabonnement kan tientallen euro's goedkoper'
19 sep De prijs van een internetabonnement kan de helft goedkoper. Ziggo en KPN vormen een duopolie wat zor...
-
Bij deze provider kijk je het voordeligst naar ESPN
17 aug ESPN Compleet zit bij Online.nl en Freedom bij het TV pakket inbegrepen. Hoeveel betaal je bij ander...