Gratis, objectief en onafhankelijk internet vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Extra bevoegdheden ACM voor toezicht vaste telecommarkt

door Els Werkman

Donderdag 28 mei 2020 stemde de Tweede Kamer in met de uitbreiding van het instrumentarium van de ACM voor toezicht op de vaste telecommarkt. Het komt er op neer dat de Autoriteit Consument en Markt meer mogelijkheden krijgt om telecomaanbieders zonder eigen netwerk, toch toegang te geven tot een netwerk. Op die manier blijft, in ogen van de ACM, de telecommarkt gezond.Logo Autoriteit Consument en Markt

Toegang belangrijk voor concurrentie

De ACM stelt dat diensten voor consumenten en bedrijven verslechteren als er gebrek aan concurrentie is. Dit risico is groter geworden na de uitspraak van het College ven Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). Daarin werd namelijk bepaald dat ACM met verrekijkerVodafoneZiggo haar kabelnetwerk niet open hoefde te stellen voor andere aanbieders. KPN was in het verleden wel verplicht dit te doen met haar DSL-netwerk. De uitspraak heeft er nog niet toe geleid dat KPN haar netwerk dichtgegooid heeft, maar geeft wel ruimte om beperkingen op te leggen. En om bijvoorbeeld de toegang zo duur te maken dat geen provider hier gebruik van kan/wil maken. Hierdoor kan de concurrentie beperkt worden en dan zullen prijzen gaan stijgen. De ACM maakte zich hier zorgen over. De Tweede Kamer heeft vandaag bepaald dat de ACM meer mogelijkheden krijgt om 'redelijke voorwaarden' voor toegang voor partijen zonder eigen netwerk af te dwingen. De telecomwet moet hier voor aangepast worden, en daar is vandaag overeenstemming over bereikt. 

Elektronische communicatie netwerken

De aanleg en onderhoud van een telecomnetwerk is erg kostbaar. Voor (nieuwe en andere) partijen op de Nederlandse markt is het daarom vrijwel onmogelijk een eigen netwerk te bouwen. Er liggen twee grote netwerken in Nederland, KPN en VodafoneZiggo zijn eigenaar. KPN biedt van oudsher 'derden' tegen betaling toegang tot dat netwerk. Dit zijn dan telecompartijen zoals T-Mobile, Online.nl, Budget Thuis,Youfone en anderen. Maar ook KPN zelf en haar dochter Xs4all maken hier gebruik van. Omdat het hoogste orgaan op dit gebied (CBb) heeft bepaald dat VodafoneZiggo dit niet hoeft te doen voor haar netwerk heeft de ACM aan de bel getrokken bij de overheid. Met als gevolg de uitbreiding van het instrumentarium.

Els Werkman

Sitemanager Telecom
Els Werkman
Ik ben Els. Sinds 2008 werk ik voor de Bencom Group. Mijn specialisme is telecommunicatie, vandaar dat je mijn naam ziet terugkomen bij artikelen over telecom gerelateerde zaken.

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden

Navigatie