Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Extra bevoegdheden ACM voor toezicht vaste telecommarkt

door Els Werkman Leestijd: 2 minuten

Donderdag 28 mei 2020 stemde de Tweede Kamer in met de uitbreiding van het instrumentarium van de ACM voor toezicht op de vaste telecommarkt. Het komt er op neer dat de Autoriteit Consument en Markt meer mogelijkheden krijgt om telecomaanbieders zonder eigen netwerk, toch toegang te geven tot een netwerk. Op die manier blijft, in ogen van de ACM, de telecommarkt gezond.Logo Autoriteit Consument en Markt

Toegang belangrijk voor concurrentie

De ACM stelt dat diensten voor consumenten en bedrijven verslechteren als er gebrek aan concurrentie is. Dit risico is groter geworden na de uitspraak van het College ven Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). Daarin werd namelijk bepaald dat ACM met verrekijkerVodafoneZiggo haar kabelnetwerk niet open hoefde te stellen voor andere aanbieders. KPN was in het verleden wel verplicht dit te doen met haar DSL-netwerk. De uitspraak heeft er nog niet toe geleid dat KPN haar netwerk dichtgegooid heeft, maar geeft wel ruimte om beperkingen op te leggen. En om bijvoorbeeld de toegang zo duur te maken dat geen provider hier gebruik van kan/wil maken. Hierdoor kan de concurrentie beperkt worden en dan zullen prijzen gaan stijgen. De ACM maakte zich hier zorgen over. De Tweede Kamer heeft vandaag bepaald dat de ACM meer mogelijkheden krijgt om 'redelijke voorwaarden' voor toegang voor partijen zonder eigen netwerk af te dwingen. De telecomwet moet hier voor aangepast worden, en daar is vandaag overeenstemming over bereikt. 

Elektronische communicatie netwerken

De aanleg en onderhoud van een telecomnetwerk is erg kostbaar. Voor (nieuwe en andere) partijen op de Nederlandse markt is het daarom vrijwel onmogelijk een eigen netwerk te bouwen. Er liggen twee grote netwerken in Nederland, KPN en VodafoneZiggo zijn eigenaar. KPN biedt van oudsher 'derden' tegen betaling toegang tot dat netwerk. Dit zijn dan telecompartijen zoals T-Mobile, Online.nl, Budget Thuis,Youfone en anderen. Maar ook KPN zelf en haar dochter Xs4all maken hier gebruik van. Omdat het hoogste orgaan op dit gebied (CBb) heeft bepaald dat VodafoneZiggo dit niet hoeft te doen voor haar netwerk heeft de ACM aan de bel getrokken bij de overheid. Met als gevolg de uitbreiding van het instrumentarium.

Geactualiseerd: vrijdag 29 mei 2020

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Als sitemanager telecom ben ik verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Ik ben telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat ik bij de Bencom Group in dienst kwam heb ik van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor ben ik  inmiddels meer dan 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.