Gratis, objectief en onafhankelijk internet vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Netwerk VodafoneZiggo niet open

door Els Werkman

zorg - ACM.gifKPN en VodafoneZiggo hoeven hun vaste netwerken niet open te stellen voor andere telecomaanbieders. Vandaag heeft de hoogste rechter het besluit van de Autoriteit Conument & Markt vernietigd. Wat is hier aan de hand?

Netwerken VodafoneZiggo en KPN niet open

logo-VodafoneZiggo.jpgLogo KPNVandaag is er dan eindelijk een (voorlopig?) einde gekomen aan een langslepende kwestie. In oktober 2018 heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) bepaald dat andere telecomaanbieders toegang zouden moeten krijgen tot zowel de netwerken van KPN als van VodafoneZiggo. Tot dat moment was alleen het netwerk van KPN toegankelijk voor derden. Zo zouden de twee grootste netwerkpartijen van Nederland (KPN en VodafoneZiggo) gelijke uitgangsposities hebben. Hier was VodafoneZiggo het niet mee eens. En heeft gelijk gekregen, het besluit van de ACM over recht op toegang tot zowel het netwerk van VodafoneZiggo als dat van KPN is vandaag vernietigd.

Wat betekent de uitspraak?

Dat betekent dat aanbieders zonder eigen netwerk geen toegang kunnen afdwingen tot die netwerken. En dus geen diensten kunnen aanbieden aan consumenten en bedrijven. De ACM is teleurgesteld en laat het er nog niet bij zitten. De gevolgen van de uitspraak worden nu eerst bekeken. De toezichthouder blijft bezorgd over de concurrentie op de telecommarkt.

Ook Youca zal teleurgesteld zijn. Deze partij wil 55 tv-kanalen en een interactieve tv-dienst gaan aanbieden via de kabel van Ziggo. En voor T-Mobile (en Tele2) zal het eveneens een deceptie zijn. Gisteren reageerde T-Mobile nog in het FD het 'fantastisch' te vinden als de de rechter tot opening van de kabel besluit. 'Nu zijn de toegangsprijzen voor het netwerk van KPN zo hoog dat wij moeite hebben te concurreren op de consumentenmarkt.'  Vorig jaar startte T-Mobile een prijsoffensief in de breedbandmarkt en kwam met een combipakket om de strijd aan te binden met KPN en VodafoneZiggo. Maar zonder toegang tot de kabel van Ziggo zal het moeilijk worden om geld te verdienen met de nieuwe abonnementen.

Minder keuze

Telecom is van cruciaal belang voor de samenleving en de daarvoor nodige netwerken zijn niet voor iedereen toegankelijk. Vooral in deze tijd wordt het belang van die toegang tot netwerken (en investeringen daarin) extra duidelijk. Want 'dit vergroot de keuzemogelijkheden voor consumenten (en bedrijven) en de extra concurrentie leidt tot lagere prijzen, meer innovatie en betere dienstverlening', aldus de toezichthouder.

Het netwerk van KPN is al sinds 1995 toegankelijk voor andere aanbieders van telecomdiensten. Door deze uitspraak wordt ook de openstelling van het KPN netwerk geraakt. Wat daar de gevolgen van zijn zal de komende tijd duidelijk worden.

Els Werkman

Sitemanager Telecom
Els Werkman
Ik ben Els. Sinds 2008 werk ik voor de Bencom Group. Mijn specialisme is telecommunicatie, vandaar dat je mijn naam ziet terugkomen bij artikelen over telecom gerelateerde zaken.

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden

Navigatie