Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Netwerk VodafoneZiggo niet open

door Els Werkman Leestijd: 3 minuten

zorg - ACM.gifKPN en VodafoneZiggo hoeven hun vaste netwerken niet open te stellen voor andere telecomaanbieders. Vandaag heeft de hoogste rechter het besluit van de Autoriteit Conument & Markt vernietigd. Wat is hier aan de hand?

Netwerken VodafoneZiggo en KPN niet open

logo-VodafoneZiggo.jpgLogo KPNVandaag is er dan eindelijk een (voorlopig?) einde gekomen aan een langslepende kwestie. In oktober 2018 heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) bepaald dat andere telecomaanbieders toegang zouden moeten krijgen tot zowel de netwerken van KPN als van VodafoneZiggo. Tot dat moment was alleen het netwerk van KPN toegankelijk voor derden. Zo zouden de twee grootste netwerkpartijen van Nederland (KPN en VodafoneZiggo) gelijke uitgangsposities hebben. Hier was VodafoneZiggo het niet mee eens. En heeft gelijk gekregen, het besluit van de ACM over recht op toegang tot zowel het netwerk van VodafoneZiggo als dat van KPN is vandaag vernietigd.

Wat betekent de uitspraak?

Dat betekent dat aanbieders zonder eigen netwerk geen toegang kunnen afdwingen tot die netwerken. En dus geen diensten kunnen aanbieden aan consumenten en bedrijven. De ACM is teleurgesteld en laat het er nog niet bij zitten. De gevolgen van de uitspraak worden nu eerst bekeken. De toezichthouder blijft bezorgd over de concurrentie op de telecommarkt.

Ook Youca zal teleurgesteld zijn. Deze partij wil 55 tv-kanalen en een interactieve tv-dienst gaan aanbieden via de kabel van Ziggo. En voor T-Mobile (en Tele2) zal het eveneens een deceptie zijn. Gisteren reageerde T-Mobile nog in het FD het 'fantastisch' te vinden als de de rechter tot opening van de kabel besluit. 'Nu zijn de toegangsprijzen voor het netwerk van KPN zo hoog dat wij moeite hebben te concurreren op de consumentenmarkt.'  Vorig jaar startte T-Mobile een prijsoffensief in de breedbandmarkt en kwam met een combipakket om de strijd aan te binden met KPN en VodafoneZiggo. Maar zonder toegang tot de kabel van Ziggo zal het moeilijk worden om geld te verdienen met de nieuwe abonnementen.

Minder keuze

Telecom is van cruciaal belang voor de samenleving en de daarvoor nodige netwerken zijn niet voor iedereen toegankelijk. Vooral in deze tijd wordt het belang van die toegang tot netwerken (en investeringen daarin) extra duidelijk. Want 'dit vergroot de keuzemogelijkheden voor consumenten (en bedrijven) en de extra concurrentie leidt tot lagere prijzen, meer innovatie en betere dienstverlening', aldus de toezichthouder.

Het netwerk van KPN is al sinds 1995 toegankelijk voor andere aanbieders van telecomdiensten. Door deze uitspraak wordt ook de openstelling van het KPN netwerk geraakt. Wat daar de gevolgen van zijn zal de komende tijd duidelijk worden.

Geactualiseerd: vrijdag 5 februari 2021

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Als sitemanager telecom ben ik verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Ik ben telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat ik bij de Bencom Group in dienst kwam heb ik van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor ben ik  inmiddels meer dan 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.