Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Recordaantal nieuwe glasvezel aansluitingen in 2020

door Margot Meendering Leestijd: 2 minuten

Vorig jaar zijn meer dan een half miljoen nieuwe huishoudens aangesloten op glasvezel. Dit is meer dan in andere jaren, blijkt uit cijfers van Telecompaper. Bijna de helft van alle huizen zijn nu aangesloten op glasvezel. In 2025 zal 84 procent van alle huishoudens beschikken over een internetverbinding via glasvezel. KPN heeft het grootste marktaandeel, op ruime afstand gevolgd door Delta Fiber.

moet-ik-overstappen-op-glasvezel.png

In totaal hebben momenteel ongeveer 3,7 miljoen huishoudens in Nederland een aansluiting op glasvezel. Dit is bijna 46% van alle huishoudens. Zij kunnen een stuk sneller internetten (up én down) dan via de kabel of telefoonlijn. 

KPN grootste glasvezelnetwerk

KPN heeft in Nederland het grootste glasvezel netwerk. Het bedrijf had vorig jaar een marktaandeel van 75%. Delta Fiber Netwerk (14%), E-Fiber (3%) en Primevest/T-Mobile (2%) wisten alle drie hun marktaandeel in 2020 uit te breiden. Dat KPN het grootste marktaandeel heeft, betekent niet dat iedereen een abonnement bij KPN hoeft af te sluiten. Andere providers kunnen ook internet via glasvezel aanbieden. Zij betalen KPN voor het gebruik van de lijn.

Kleinere spelers opgeslokt

Volgens Telecompaper slokken grotere partijen steeds vaker netwerken van kleinere spelers op. Zo kocht Delta Fiber een aantal samenwerkingspartners uit, waaronder Glasvezel Buitenaf. Daardoor kwamen 100.000 aansluitingen volledig in handen van dat bedrijf.  Daarnaast kochten de grote spelers 50.000 glasvezellijnen naar huizen op van kleinere partijen.

84% huishoudens aangesloten op glasvezel

Dit jaar willen telecombedrijven 900.000 extra glasvezelaansluitingen realiseren. Bijna een keer zoveel als afgelopen jaar dus. De onderzoekers van Telecompaper zijn iets voorzichtiger en verwachten dat er 700.000 aansluitingen bij zullen komen. Ook daarna zal de groei snel gaan. De verwachting is dat in 2025 zo'n 84 procent van de huishouden is aangesloten op glasvezel.

Is glasvezel al beschikbaar in jouw woonplaats?

Check of glasvezel beschikbaar is op jouw adres en vergelijk glasvezelaanbieders.

Geactualiseerd: donderdag 14 oktober 2021

Margot Meendering
Margot Meendering Online content marketeer

Margot was tot juni 2022 werkzaam als Online productspecialist Telecom bij Internetten.nl. Door het verwerken van de producten en diensten in onze vergelijkingen is Margot snel telecom expert geworden. Daarnaast heeft ze ervaring opgedaan in het ondersteunen van onze klanten via de klantenservice. Ze weet hierdoor veel van vaste en mobiele telecom zaken. Vandaar dat je haar naam nog kunt tegenkomen bij telecom gerelateerde artikelen en nieuwsberichten.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.