Gratis, objectief en onafhankelijk internet vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Vrije modemkeuze weer een stap dichterbij

door Margot Meendering

Consumenten mogen hun eigen modem aansluiten op het netwerk van de providers. Dat staat in de conceptbeleidsregel Netwerkaansluitpunt van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Wat betekent dit?

aansluitpunt-0.png

De beleidsregel moet ervoor zorgen dat consumenten straks zelf hun eigen modem kunnen kiezen en niet meer de modem die de internetprovider standaard meelevert. Ook moet het de concurrentie en innovatie op de markt van routers, mediaboxen en modems stimuleren. 

Waarom een eigen modem? 

Consumenten sluiten steeds meer apparaten aan op het netwerk. Sommige van deze apparaten werken met persoonlijke gegevens, zoals camerasystemen. Door een zelfgekozen modem kun je het beheer hiervan in eigen hand houden. Ook kun je zelf kiezen voor een modem van betere kwaliteit dan de standaard meegeleverde modem van de provider. Daarnaast maakt het de overstap naar een andere provider makkelijker, omdat de bestaande apparatuur naar een nieuwe provider kan worden meegenomen. 

Vrije modemkeuze niet nieuw

Vrije modemkeuze is niet voor alle providers nieuw. Bij XS4ALL was het al mogelijk om je eigen modem aan te schaffen.Bij KPN ook, maar deze provider biedt dan geen hulp en ondersteuning. Bij Ziggo, T-Mobile en Tele2 mag je geen eigen modem gebruiken. Voor klanten van deze providers zal de verandering dus het grootst zijn als de vrije modemkeuze daadwerkelijk wordt ingevoerd. 

Wat betekent vrije modemkeuze voor mij?

Het was onduidelijk waar het netwerk van de provider eindigde. Providers zagen de modem als onderdeel van hun netwerk. Anderen zagen het aansluitpunt in de muur als het einde van het netwerk. Aan deze onduidelijkheid is nu een einde gekomen. Het netwerk van de provider loopt tot de aansluiting in je muur. 

Wanneer gaat vrije modemkeuze in?

Providers kunnen tot 4 september 2020 op de beleidsregels van de ACM reageren. Bij het vaststellen van de definitieve versie zullen de reacties worden meegenomen. Zodra de definitieve beleidsregel is gepubliceerd hebben providers 3 maanden de tijd om de benodigde aanpassingen door te voeren.

Margot Meendering

Online content marketeer
Margot Meendering
Ik ben Margot, sinds juni 2019 werkzaam als online content marketeer bij de Bencom Group. Ik schrijf graag over nieuwe ontwikkelingen in de telecom branche. Mijn naam kom je tegen bij artikelen over telecom gerelateerde zaken.

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden

Navigatie