Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Vrije modemkeuze weer een stap dichterbij

door Margot Meendering Leestijd: 2 minuten

Consumenten mogen hun eigen modem aansluiten op het netwerk van de providers. Dat staat in de conceptbeleidsregel Netwerkaansluitpunt van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Wat betekent dit?

aansluitpunt-0.png

De beleidsregel moet ervoor zorgen dat consumenten straks zelf hun eigen modem kunnen kiezen en niet meer de modem die de internetprovider standaard meelevert. Ook moet het de concurrentie en innovatie op de markt van routers, mediaboxen en modems stimuleren. 

Waarom een eigen modem? 

Consumenten sluiten steeds meer apparaten aan op het netwerk. Sommige van deze apparaten werken met persoonlijke gegevens, zoals camerasystemen. Door een zelfgekozen modem kun je het beheer hiervan in eigen hand houden. Ook kun je zelf kiezen voor een modem van betere kwaliteit dan de standaard meegeleverde modem van de provider. Daarnaast maakt het de overstap naar een andere provider makkelijker, omdat de bestaande apparatuur naar een nieuwe provider kan worden meegenomen. 

Vrije modemkeuze niet nieuw

Vrije modemkeuze is niet voor alle providers nieuw. Bij XS4ALL was het al mogelijk om je eigen modem aan te schaffen.Bij KPN ook, maar deze provider biedt dan geen hulp en ondersteuning. Bij Ziggo, T-Mobile en Tele2 mag je geen eigen modem gebruiken. Voor klanten van deze providers zal de verandering dus het grootst zijn als de vrije modemkeuze daadwerkelijk wordt ingevoerd. 

Wat betekent vrije modemkeuze voor mij?

Het was onduidelijk waar het netwerk van de provider eindigde. Providers zagen de modem als onderdeel van hun netwerk. Anderen zagen het aansluitpunt in de muur als het einde van het netwerk. Aan deze onduidelijkheid is nu een einde gekomen. Het netwerk van de provider loopt tot de aansluiting in je muur. 

Wanneer gaat vrije modemkeuze in?

Providers kunnen tot 4 september 2020 op de beleidsregels van de ACM reageren. Bij het vaststellen van de definitieve versie zullen de reacties worden meegenomen. Zodra de definitieve beleidsregel is gepubliceerd hebben providers 3 maanden de tijd om de benodigde aanpassingen door te voeren.

Geactualiseerd: vrijdag 10 juli 2020

Margot Meendering
Margot Meendering Online content marketeer

Margot was tot juni 2022 werkzaam als Online productspecialist Telecom bij Internetten.nl. Door het verwerken van de producten en diensten in onze vergelijkingen is Margot snel telecom expert geworden. Daarnaast heeft ze ervaring opgedaan in het ondersteunen van onze klanten via de klantenservice. Ze weet hierdoor veel van vaste en mobiele telecom zaken. Vandaar dat je haar naam nog kunt tegenkomen bij telecom gerelateerde artikelen en nieuwsberichten.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.