Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Start je vergelijking
+
alles-in-1
internet
internet+tv
internet+bellen
  • Exclusieve cashback van minimaal € 20
  • Compleet. Wij vergelijken alle providers
  • Gratis onafhankelijk advies

Test en vergelijk je internetsnelheid met de speedtest

Met deze onafhankelijke speedtest kun je eenvoudig zien hoe snel jouw huidige internetverbinding is en deze vergelijken met actuele snelheden bij jou in de buurt. Voor een goede test adviseren we je om deze uit te voeren via een vaste internetverbinding (niet via wifi / draadloze verbinding) en eventuele downloads / uploads uit te zetten.

Start speedtest
De speedtest is powered by Ookla.

Ontevreden met je internetsnelheid?

Gebruik Internetten.nl om de snelste Alles-in-1 en internetpakketten te vergelijken. Of neem ons stappenplan Internetsnelheden verbeteren in 8 stappen door.

Wat betekent de speedtest uitslag voor jou?

Weet je niet of de internetsnelheid bij jou thuis snel of langzaam is? Bekijk dan de resultaten in de onderstaande tabel:

Het laden van een:
Snelheid verbinding ▼ Website YouTube filmpje Foto-album Film in lage kwaliteit Film in hoge kwaliteit Meerdere films

4 Mb/s

2 sec.

20 sec.

3 min.

33 min.

6 uur

55 uur

8 Mb/s
 
1 sec. 10 sec. 2 min. 17 min. 3 uur 28 uur

20 Mb/s

0,4 sec.

4 sec.

40 sec.

7 min.

1 uur

11 uur

40 Mb/s

0,2 sec.

2 sec.

20 sec.

3 min.

33 min.

6 uur

60 Mb/s

0,13 sec.

1,3 sec.

13 sec.

2 min.

22 min.

4 uur

120 Mb/s

67 milli-
seconden

0,67 sec.

7 sec.

1 min.

11 min.

2 uur

500 Mb/s

16 milli-
seconden
0,16 sec. 2 sec. 16 sec. 3 min. 44 min.

Veelgestelde vragen over de internetsnelheid

Een byte is een eenheid om data (ruimte) aan te geven op je computer. Een bestand (bijvoorbeeld een foto, e-mail of website) is altijd een bepaald aantal bytes groot. Een kilobyte (KB) is 1000 bytes en een megabyte (MB) is 1.000.000 bytes.

Wat is het verschil tussen megabit (Mb) en megabyte (MB)?

Bits en Bytes zijn beide maatstaven om de snelheid van het laden aan te geven. Het enige verschil is de waarde. Een megabit is ongeveer 8 keer kleiner dan een megabyte. Dus om een bestand van 1 megabyte (MB) te downloaden heb je met een snelheid van 1 Mb per seconde ongeveer 8 seconden nodig. Dit is overigens ook afhankelijk van de website waarvan het wordt gedownload.

Welke factoren zijn van invloed op de snelheid van mijn verbinding?

De belangrijkste is het type verbinding (kabel, DSL of glasvezel) en de haalbare snelheden op jouw adres volgens de provider. In mindere mate kunnen ook de kwaliteit van de door jou gebruikte hardware en bekabeling, de gebruikte programmatuur en de snelheid van je computer bepalend zijn. Bij (A)DSL is ook de afstand tot de wijkcentrale van invloed plus de kwaliteit van de bekabeling tussen de wijkcentrale en jouw modem.

Is een draadloze verbinding van invloed op je snelheid?

Een draadloze verbinding kan de snelheid van een internetverbinding beperken, zeker over langere afstand. Het meest nauwkeurige resultaat krijg je dan ook als je de test doet als je PC met een kabel op het thuisnetwerk is aangesloten.

Waar moet ik rekening mee houden als ik de speedtest ga doen?

Voor het beste resultaat sluit je eerst alle openstaande downloadprogramma's af. En het is verstandig om programma's die intensief gebruik maken van de processor van je computer af te sluiten. Ook andere apparaten die op je thuisnetwerk zijn aangesloten, kunnen de resultaten beïnvloeden. Dus doe ze uit of koppel ze af.


Geactualiseerd: vrijdag 17 december 2021

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Als sitemanager telecom ben ik verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Ik ben telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat ik bij de Bencom Group in dienst kwam heb ik van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor ben ik  inmiddels meer dan 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Je kunt me ook op Poliswijzer tegenkomen. Ik ben Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.