Alles over ADSL internet


ADSL staat voor Asymmetric Digital Subscriber Line. Het is een digitale verbinding waarbij de verhouding tussen verzenden en ontvangen van datapakketjes ongelijk is. Anders gezegd: het ontvangen (downloaden) gaat sneller dan het verzenden (uploaden) van data. Met ADSL kun je via een telefoonlijn snel internetten voor een vast bedrag per maand.

ADSL-internet.jpg

ADSL gebruikt een telefoonlijn

Het gebruik van een telefoonlijn voor data bestaat al heel lang. Zo kun je over één enkele telefoonlijn probleemloos gelijktijdig verschillende datapakketjes versturen, bijvoorbeeld voor het bekijken van een internetpagina en het spraaksignaal van je telefoon (internet + bellen). Om die signalen netjes uit elkaar te houden wordt gebruikgemaakt van een splitter die de verschillende frequenties scheidt.

ADSL en VDSL

VDSL is een snellere opvolger van ADSL en staat voor Very high bitrate Digital Subscriber Line. Het vervangt langzaam maar zeker de bestaande ADSL-aansluitingen. Met VDSL kunnen snelheden tot ruim 50 Mbit/sec gehaald worden. Voor digitale televisie, waarvoor veel bandbreedte nodig is, betekent dit ook een stap in kwaliteit.

KPN en BBned boden ADSL aan via een eigen netwerk. BBned is overgenomen door Tele2. Vanaf 2009 biedt Tele2 ook VDSL aan in een gedeelte van Nederland met de bedoeling dit netwerk steeds uit te breiden. Vanaf 2010 heeft Tele2 VDSL in combinatie met Interactieve TV.

KPN, marktleider in de ADSL-markt, verwacht in samenwerking met Reggefiber in 2015 heel Nederland te hebben voorzien van supersnel internet. Op relatief korte termijn wordt glasvezel tot aan de wijkcentrale aangelegd (VDSL) en wordt op intekening per gebied fiber to the home (glasvezelkabels tot in huis) aangelegd. Op langere termijn is het de bedoeling dat bijna elke woning een eigen glasvezelaansluiting krijgt.

ADSL en ISDN

In uitzonderingsgevallen kunnen ADSL abonnementen alleen op een analoge lijn (PSTN) worden aangesloten. Als je een ISDN-lijn hebt, zijn er twee mogelijkheden:

  • Je kunt zelf een aparte analoge lijn aanvragen bij KPN.
  • Je kunt je ISDN-abonnement omzetten naar een analoog abonnement.

Wat kost ADSL?

De kosten voor ADSL zijn in delen op te splitsen in eenmalige aansluitkosten en de abonnementskosten bij de provider. De hoogte van het maandelijkse abonnementsbedrag hangt af van de ADSL variant van je voorkeur en de gekozen provider. Je hebt een vaste telefoonaansluiting nodig, ook al bel je niet via de vaste telefoon. Bij de meeste aanbieders is het bedrag van de huur voor de vaste aansluiting in het abonnement opgenomen.

Hoe kom je aan ADSL?

Wanneer ADSL beschikbaar is op jouw adres, kun je ADSL online aanvragen op Internetten.nl. Wat je hiervoor moet doen?

  • Doe de postcodecheck om te zien of ADSL beschikbaar is op je adres
  • Vergelijk en bestel het gewenste abonnement
  • Je aanvraag wordt bevestigd door de betreffende provider
  • Het installatiepakket wordt naar je verstuurd, waarna je ADSL zelf of door een monteur laat installeren.

Hoe kan ik overstappen van ADSL-provider?

De Telecomwet regelt dat je je abonnementen (bijvoorbeeld voor internet, telefonie, televisie) makkelijker kunt opzeggen na afloop van de eerste contractperiode. In plaats van dat je ongemerkt weer een jaar vastzit aan een abonnement, kun je dan maandelijks opzeggen. Je kiest een nieuwe aanbieder en deze partij regelt de overstap met je oude aanbieder.

27-11-2017