Gratis, objectief en onafhankelijk internet vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Alles over ADSL internet

Wat is ADSL?

ADSL staat voor Asymmetric Digital Subscriber Line. Met ADSL maak je gebruik van internet via de telefoonlijn. ADSL werkt via een 'normale' koperdraad telefoonlijn die via een speciaal modem is aangesloten aan een computer. Dit zorgt voor een digitale verbinding waarbij de verhouding tussen verzenden en ontvangen van datapakketjes ongelijk is. Anders gezegd: het ontvangen (downloaden) gaat sneller dan het verzenden (uploaden) van data. Vandaar het woord 'asymmetrisch' in de naam ADSL.
 ADSL-internet.jpg
 

Wat het verschil is tussen ADSL, glasvezel en kabelinternet lees je hier.

Wat kost ADSL?

Lees hier wat de actuele prijzen zijn van ADSL-abonnementen. 

De kosten voor ADSL bestaan uit eenmalige aansluitkosten en maandelijkse abonnementskosten bij de provider. De hoogte van het abonnementsbedrag hangt af van de ADSL-variant en van jouw provider. Je hebt een vaste telefoonaansluiting nodig, ook al bel je niet via de vaste telefoon. Bij de meeste ADSL-aanbieders is het bedrag van de huur voor de vaste aansluiting in het abonnement opgenomen.

Hoe kom ik aan ADSL?

Wanneer ADSL beschikbaar is op jouw adres, kun je ADSL online aanvragen op Internetten.nl. Dit kan in vier simpele stappen:

  • Doe de postcodecheck om te zien of ADSL beschikbaar is op je adres
  • Vergelijk en bestel het gewenste abonnement
  • Je aanvraag wordt bevestigd door de betreffende provider
  • Het installatiepakket wordt naar je verstuurd, waarna je ADSL zelf of door een monteur laat installeren.

adsl-internet.png

Overstappen van ADSL-provider

Hoe kun je overstappen van ADSL-provider? Na de eerste contractperiode bij jouw huidige provider, kun je het abonnement maandelijks opzeggen. Je kiest een nieuwe aanbieder en deze partij regelt in bijna alle gevallen de overstap met je oude aanbieder.

ADSL vs VDSL

VDSL is een snellere opvolger van ADSL en staat voor Very high bitrate Digital Subscriber Line. Het vervangt langzaam maar zeker de bestaande ADSL-aansluitingen. Met VDSL kunnen snelheden tot 200 Mbps gehaald worden. Dit is vooral handig als je ook digitale televisie hebt, want het gebruik hiervan 'snoept' breedbandte, waardoor je internet trager wordt.  

ADSL en ISDN?

In uitzonderingsgevallen kunnen ADSL-abonnementen alleen op een analoge lijn (PSTN) worden aangesloten. Als je een ISDN-lijn hebt, zijn er twee mogelijkheden: Je kunt zelf een aparte analoge lijn aanvragen bij KPN of je kunt je ISDN-abonnement omzetten naar een analoog abonnement.

Let op: per 1 september 2019 wordt ISDN uitgefaseerd. 

Geactualiseerd: 28-12-2018

Navigatie