Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Start je vergelijking
+
alles-in-1
internet
internet+tv
internet+bellen
  • Exclusieve cashback van minimaal € 20
  • Compleet. Wij vergelijken alle providers
  • Gratis onafhankelijk advies

Wat is internet only en wat zijn de voordelen?

Zoals de naam al suggereert, bestaat een internet only-abonnement alleen uit internet. Je hebt dus (via deze provider) geen abonnement op tv of bellen. In dit artikel zetten we uiteen wanneer het interessant is om een internet only-abonnement af te sluiten en wanneer je beter een ander pakket kunt kiezen.  

Ga snel naar:

Wat is internet only en wat zijn de voordelen?

Wat is een internet only-abonnement?

Bij een internet only-abonnement heb je een los abonnement met alleen internet en geen vaste telefonie of tv. Althans, niet bij dezelfde provider. Voorheen werden internetabonnementen bij Ziggo gebundeld met televisiepakketten. Dat is niet meer zo. Sinds 2021 is Ziggo ook begonnen met het aanbieden van internetabonnementen zonder extra’s. Daarom spreken providers van een internet only-abonnement.

Wat zijn de voordelen van internet only? 

Een internet only-abonnement is goedkoper dan pakketten met tv en/of bellen. Televisie of films kijken kan ook via streamingsdiensten. Vaak is dat goedkoper dan een tv-pakket. Daarnaast zijn internet only-abonnementen beschikbaar op alle soorten internetverbindingen. Veel providers bieden internet only-abonnementen aan. Controleer in de vergelijker welke abonnementen tegen welke prijs worden aangeboden op jouw adres.  

Wat is je internetsnelheid op dit moment?

Als je een nieuw internetabonnement gaat afsluiten of wilt overstappen, is het handig om eerst te weten wat je internetsnelheid is. Die vind je terug in je abonnementsgegevens, maar die snelheid komt niet altijd overeen met je werkelijke internetsnelheid. Om je huidige internetsnelheid te testen, kun je gebruikmaken van een speedtest. Gebruik daarvoor wel een vaste internetverbinding (geen wifi) en pauzeer je downloads/uploads.  

Een internetsnelheid kiezen

Welke internetsnelheid je het beste kunt kiezen, hangt af van waarvoor je het internet gebruikt. Supersnel internet klinkt aantrekkelijk, maar dit is wel duurder. Daarom is het goed om een realistische inschatting te maken. Als je alleen e-mails verstuurt en websites bezoekt, heb je geen duur abonnement nodig. Wil je series streamen of meerdere grote bestanden tegelijk downloaden? Dan heb je al snel meer dan 100 Mbps nodig. 

Beste internet: abonnement kiezen

Met een downloadsnelheid van 50 Mbps kan het hele gezin tegelijkertijd internetten zonder elkaar in de weg te zitten. Niet elke provider biedt deze snelheid aan. Vul daarom de vergelijker in om te controleren welke snelheden de providers aanbieden op jouw adres. Heb je al een internet only-abonnement en wil je overstappen naar een nieuwe provider? Dan vind je in onze vergelijker de goedkoopste optie.

Verschillende soorten internetverbindingen

De vier voornaamste aansluitingstypen zijn glasvezel, DSL, kabel en 4G voor thuis. Het verschilt per provider en postcode welke internetaansluiting een optie is. Via kabel en glasvezelverbindingen kun je hoge snelheden halen. Op plaatsen waar geen goed (vast) internet is, kun je gebruikmaken van 4G internet voor thuis. Bij 4G voor thuis gebruik je een 4G-router met simkaart. Je internet dan op het mobiele netwerk van een provider. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten als je een soort verbinding kiest. Dat lees je hier.

Televisie kijken zonder tv-abonnement

Bij een internet only-abonnement heb je geen televisie-abonnement. Wil je toch televisie kijken? Dan heb je genoeg opties, ook zonder de dubbele kosten van een internet- en tv-abonnement. Steeds minder mensen kijken ‘live’ televisie. Niet-lineair televisiekijken is in opmars. Bijna alle televisieprogramma’s zijn daarom online beschikbaar, soms ook live, bijvoorbeeld via streamingdiensten zoals NLZiet. 

Maak je veel gebruik van Netflix, Spotify en YouTube? Dan is een internet only-abonnement de beste optie. Met een smart tv stream je van alles op je tv via je internetverbinding. 


Geactualiseerd: dinsdag 28 mei 2024

Ӕde  de Jong
Ӕde de Jong Content marketeer

Ӕde is sinds begin 2023 werkzaam als content marketeer bij Gaslicht.com, Bellen.com en Internetten.nl. Hij is actief betrokken bij de websitecontent en het nieuws en zet zich dagelijks in om de complexe energie- en telecommarkt begrijpelijk te maken. Daarnaast is Ӕde verantwoordelijk voor het actualiseren van de websites.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.