Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Start je vergelijking
+
alles-in-1
internet
internet+tv
internet+bellen
  • Exclusieve cashback van minimaal € 20
  • Compleet. Wij vergelijken alle providers
  • Gratis onafhankelijk advies

Wat is mesh wifi en hoe werkt het?

Als je internet langzaam is of vaak wegvalt, wil je dit natuurlijk zo snel mogelijk oplossen. Dat kan met een mesh wifi-netwerk. Bij mesh-wifi bestaat het wifi-netwerk uit meerdere verbindingspunten. Alle wifi-punten staan draadloos met elkaar in verbinding. Hierdoor heb je optimaal bereik, in huis of in de tuin. Hoe werkt mesh-wifi?

Ga snel naar:

Wat is mesh wifi en hoe werkt het?

Wat doet een wifi mesh-router?

Meestal heb je een modem-router in huis. Je hebt dan geen losse (wifi-)router en een los modem, maar een apparaat dat functioneert als beide. De router staat op een vaste plaats in huis en heeft een maximaal bereik. Daardoor is de verbinding op zolder of in de tuin vaak minder goed. Muren en plafonds verminderen het bereik namelijk. 

Bij een mesh-netwerk zit het anders: 

  • Je sluit een hoofdrouter (de mesh-router) aan op je modem.
  • In huis plaats je verschillende hubs (ook wel nodes) die het wifi-signaal oppakken en versterken. Je apparaten maken automatisch verbinding met de hub met het beste signaal. Zo vergroot je je wifi-bereik. Handig voor in de tuin, op zolder of als je een groot huis hebt. 

Als je aan het internetten bent, maakt je apparaat automatisch verbinding met het dichtstbijzijnde wifi-punt met de beste verbinding. Zo heb je altijd een goede wifi-dekking. Daarnaast kunnen sommige mesh-systemen de beschikbare internetsnelheid ‘slim’ verdelen over de verschillende apparaten die er gebruik van maken. Als iemand bijvoorbeeld aan het videobellen is, zullen sommige mesh-stations dit voorrang geven. 

Er zijn meerdere providers die mesh wifi-netwerken aanbieden, bijvoorbeeld KPN en Ziggo. 

Wat is het verschil met een wifi-repeater?

Wifi-repeaters en mesh-wifi doen deels hetzelfde, namelijk het wifi-signaal opvangen en doorgeven. Een wifi-repeater creëert een apart wifi-netwerk. Bij mesh-wifi ben je gewoon verbonden met één wifi-netwerk en maak je automatisch verbinding met de hub met het sterkste signaal. Als je repeaters gebruikt, maakt je apparaat niet altijd automatisch verbinding met het meest geschikte netwerk. 

Bij mesh-routers treedt er veel minder snelheidsverlies op dan bij repeaters en powerline adapters. Ook hebben mesh-stations slimme functies, zoals het verdelen van de internetsnelheid, die repeaters niet hebben. 

Hoeveel hubs heb je nodig?

In een gemiddeld huis heb je drie hubs nodig. Heb je een groot huis of blijk je aan drie hubs niet genoeg te hebben? Neem dan vier hubs. Je kunt eenvoudig later een extra hub toevoegen. 

Wat zijn de voordelen van mesh wifi?

  • Het is de beste draadloze optie om je wifi te versterken.
  • Minder snelheidsverlies dan repeaters en powerline adapters.
  • Slimme functies, zoals het verdelen van de verbinding.
  • Eenvoudig uitbreidbaar: je hoeft alleen maar meer hubs te plaatsen.
  • Moeiteloos tussen hubs wisselen, zodat je nooit meer slecht bereik hebt.

Wat zijn de nadelen van mesh wifi?

  • Mesh wifi is duur: een mesh-netwerk kost (een paar) honderd euro.
  • Gevoeliger voor storingen dan een bekabeld wifi-punt.
  • Je profiteert alleen optimaal als je de hubs op de goede plaats zet.

Geactualiseerd: maandag 22 mei 2023

Ӕde  de Jong
Ӕde de Jong Content marketeer

Ӕde is sinds begin 2023 werkzaam als content marketeer bij Gaslicht.com, Bellen.com en Internetten.nl. Hij is actief betrokken bij de websitecontent en het nieuws en zet zich dagelijks in om de complexe energie- en telecommarkt begrijpelijk te maken. Daarnaast is Ӕde verantwoordelijk voor het actualiseren van de websites.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.