Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Start je vergelijking
+
alles-in-1
internet
internet+tv
internet+bellen
  • Exclusieve cashback van minimaal € 20
  • Compleet. Wij vergelijken alle providers
  • Gratis onafhankelijk advies

Wifi-repeater: wat heb je eraan?

Een slecht wifi-signaal op de slaapkamer, op zolder of in de tuin is heel frustrerend. Gelukkig zijn er een aantal oplossingen voor een slecht wifi-bereik. Bijvoorbeeld een wifi-repeater. Maar hoe werken wifi-repeaters en zijn ze de moeite waard?

Ga snel naar:

Wifi-repeater: wat heb je eraan?

Wat is een wifi-repeater?

De termen wifi-repeater en wifi-versterker worden vaak door elkaar gebruikt, maar er is wel een verschil. Een wifi-repeater, ook wel een wifi range extender genoemd, is een soort wifi-versterker, maar werkt anders dan andere soorten wifi-versterkers. Je plaatst een repeater namelijk op een plek waar het signaal nog sterk genoeg is. Daardoor kun je het doorsturen naar andere kamers, zodat je daar ook snel kunt internetten. 

Dit proces gaat wel ten koste van de internetsnelheid. Een repeater ontvangt en verstuurt tegelijkertijd namelijk. En daardoor halveert de repeater de snelheid van het wifi-netwerk. Bij razendsnel internet is dit niet zo erg, maar als je een abonnement met een relatief lage internetsnelheid hebt, kan een repeater je internet op sommige plaatsen in huis erg langzaam maken. 

Andere soorten wifi-versterkers, bijvoorbeeld access points of mesh-wifi, pakken het anders aan. Dit is een wat duurdere oplossing dan een wifi-repeater, maar er treedt (bijna) geen snelheidsverlies op. Bij mesh-wifi communiceren de verschillende knooppunten efficiënter met elkaar. Zo kunnen de gegevens sneller worden doorgegeven en daardoor heb je minder snelheidsverlies. Als je overstapt naar een nieuwe provider kun je vaak met korting wifi-versterkers aan je pakket toevoegen. 

De voordelen van een wifi-repeater

  • Stuk goedkoper dan andere soorten wifi-versterkers
  • Makkelijk te installeren
  • Verlengt het wifi signaal

De nadelen van een wifi-repeater

  • Snelheidsverlies
  • Vrij beperkte dekking
  • Slecht signaal buiten bij goed geïsoleerde muren

Goede wifi-verbinding in de tuin nodig?

Wil je buiten, op het terras en in de tuin goede wifi? Als het wifi-signaal door een goed geïsoleerde buitenmuur moet, blijft er weinig van over. In dat geval heb je weinig aan wifi-repeaters. Wil je toch goede wifi in de tuin? Dan kun je dit probleem omzeilen door gebruik te maken van access points. Je trekt dan een kabel vanaf je modem. Een access point is een soort tweede modem dat buiten in de tuin het wifi-signaal verstuurt. Heb je een grote tuin? Dan kun je beter een mifi-router nemen. Dit is een draagbare router met 4G of 5G. Hier heb je wel een apart 4G Thuis-abonnement voor nodig.

Alternatieven voor een wifi-repeater

Een wifi-repeater helpt dus wel een beetje, maar je kunt beter voor een ander soort wifi-versterker kiezen. Bijvoorbeeld een mesh-systeem of een powerline adapter. Nog steeds slecht wifi-bereik? Wij hebben tips hoe je je wifi-signaal in huis kunt versterken!


Geactualiseerd: maandag 7 augustus 2023

Ӕde  de Jong
Ӕde de Jong Content marketeer

Ӕde is sinds begin 2023 werkzaam als content marketeer bij Gaslicht.com, Bellen.com en Internetten.nl. Hij is actief betrokken bij de websitecontent en het nieuws en zet zich dagelijks in om de complexe energie- en telecommarkt begrijpelijk te maken. Daarnaast is Ӕde verantwoordelijk voor het actualiseren van de websites.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.