Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Start je vergelijking
+
alles-in-1
internet
internet+tv
internet+bellen
  • Exclusieve cashback van minimaal € 20
  • Compleet. Wij vergelijken alle providers
  • Gratis onafhankelijk advies

Wat is WiFi?

Tegenwoordig is wifi niet meer uit ons leven weg te denken, want iedereen zit erop. De technologie maakt het mogelijk om zonder kabel te kunnen internetten binnen een bepaalde straal. Zo hoef je met je mobiele telefoon geen gebruik te maken van het 4G of 5G-netwerk en kun je met je laptop / tablet overal in het huis internetten zonder kabel.

Wat is WiFi?

Wifi wordt het meest gebruikt naast een DSL- glasvezel- of kabelverbinding. Het is echter ook mogelijk om draadloos te internetten via wifi wanneer je met je laptop, tablet of smartphone op stap bent en je bijvoorbeeld op het vliegveld of in een horecagelegenheid internettoegang wilt. Op veel plekken is dat gratis, maar op sommige plekken moet je hier voor betalen. 

Wat kun je verwachten van wifi? 

Het mooie van wifi is dat je overal (in huis) online kan, zonder snoertje. Door middel van straling wordt jouw apparaat verbonden met een modem. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat je verbinding minder kan zijn als je verder van je modem af zit. Bijvoorbeeld op zolder. Of in het tuinhuisje. Dichtbij je modem kom je misschien wel op dezelfde snelheid als met een kabel. Hoe verder weg, hoe langzamer de verbinding is meestal wel aan de orde. Ook als veel apparaten tegelijkertijd op de wifi zitten, heeft dan invloed op de snelheid. Hoe beter de internetverbinding hoe stabieler de wifi.

Wat betekent wifi?

Wifi is de commerciële naam voor een W-LAN (Wireless-Local Area Network). De naam wifi, ook wel geschreven als WiFi of Wi-Fi, is gerelateerd aan de bekende term Hi-Fi uit de audiowereld, hetgeen staat voor High Fidelity en daarom wordt de term Wireless Fidelity ook wel gebruikt. Deze term is echter een verzinsel, net als de naam wifi. De eigenlijke naam IEEE 802.11b Direct Sequence is niet erg praktisch en om die reden werd een marketingbureau in 1999 gevraagd een merknaam te bedenken. In de praktijk wordt de term wifi steeds vaker gebruikt als synoniem voor een draadloos thuisnetwerk in het algemeen.

Met de techniek wordt data draadloos op de 2.4 GHz- en/of 5,0 GHz-band verzonden. Het signaal is digitaal en wordt gecodeerd volgens het IEEE 802.11 protocol. Dat is een internationale norm voor het versturen van digitale gegevens door de lucht. Van deze standaard bestaan verschillende varianten. Zie IEEE 802.11 (Wikipedia).

Wat heb je nodig voor wifi?

Om via een draadloze verbinding te kunnen internetten heb je het volgende nodig:
1. Een goed aangesloten modem
2. Een apparaat geschikt voor draadloos internet 
Het apparaat dat je wilt aansluiten moet geschikt zijn voor draadloos internet. Je herkent dit aan een draadloos internet/wifi symbool.

Verschillende wifi-symbolen

Je laptop, tablet of smartphone moet voorzien zijn van een wifi-netwerkkaart. Vaak is deze al standaard in de apparatuur ingebouwd. In een laptop kan anders bijna altijd een losse wifi-netwerkkaart worden gestoken. Maak je thuis of op het werk al gebruik van draadloos internet, dan kun je dat ook op een HotSpot.

Wat kun je met wifi?

Het draadloze thuisnetwerk is één van de meest gebruikte toepassingen voor wifi. Bij de meeste DSL- en kabelabonnementen kun je tegenwoordig kiezen voor een wireless-modem, zodat het niet langer noodzakelijk is bekabeling aan te leggen tussen je computer en de meterkast. Dit is met name een groot voordeel wanneer je meerdere computers hebt aangesloten op het internet, of wanneer je regelmatig (draadloos) op je laptop, tablet of smartphone wilt internetten.

Via wifi kun je prima surfen op internet, e-mail lezen en spellen spelen. Voor veeleisende gamers is wifi meestal niet geschikt, daar is de reactiesnelheid te laag voor. Video (live televisie, NPO Start, RTL gemist, Netflix en andere streamingdiensten) kijken via wifi is mogelijk. Wel heb je dan een goede router nodig. Behalve je laptop, smartphone en tablet kun je steeds meer andere apparaten verbinden met wifi. Denk bijvoorbeeld aan bewakingscamera’s, slimme speakers, stofzuigers, decoders, televisies, digital camera’s, babyfoons.

Weinig wifi? Versterken!

Tiener op de slaapkamer met 1 streepje wifi? Terrasje achter zonder bereik? Je kunt de wifi verbeteren door versterkers aan te schaffen. Je hebt versterkers (repeaters) met een snoertje, zogenaamde accespoints. En je hebt versterkers die je in een stopcontact kunt doen, je hoeft dan geen kabel te trekken. Bij de eerste variant blijft de snelheid hetzelfde als dicht bij het modem. Bij de stopcontact versie gaat veel snelheid verloren. Tenzij je (duurdere) varianten koopt, met Mesh technologie. Dan blijft de snelheid hetzelfde, ook als je met meerdere apparaten tegelijkertijd aan de slag gaat.

KPN, Odido en Ziggo verkopen/verhuren wifipunten, die kun je tijdens het overstappen meteen bestellen. We hebben ze hieronder in een overzicht gezet.

odido-logo.jpg KPN Logo Ziggo Logo

t-mobile wifi plus
 Wifi Plus

KPN Superwifi setje
 Superwifi
Smart Wifi booster setje
 Smart Wifibooster
 Snelheid  Blijft gelijk  Blijft gelijk  Blijft gelijk
 Extra kabel nodig  Nee  Nee  Nee
 Mesh  Ja  Ja  Ja
 Aantal punten  1  2  3
 Uit te breiden  Ja (max 3 punten)  Nee  Nee
 Prijs per maand  € 2,50  nvt  nvt
 Aanschafprijs  nvt  € 199

 € 99,95

Peildatum: 22 juli 2021 (acties zijn buiten beschouwing gelaten)

Wifi voor onderweg

Hotspots zijn locaties waar een openbare wifi-verbinding is aangelegd. Onder andere KPN en Ziggo bieden gratis of betaalde toegang tot hun hotspots aan. Hiermee kun je op veelal drukbezochte plaatsen, zoals congrescentra of horecagelegenheden, draadloos internetten met je smartphone, tablet of laptop. Je kunt per keer betalen voor het gebruik, maar er bestaat ook een mogelijkheid om een abonnement te nemen. Op internet staan diverse sites waar je hotspots in je omgeving kunt vinden. Zo heeft KPN een overzichtskaart van HotSpots. Je kunt er ook een Wi-Fi Hotspot Finder op naslaan. 

Hotspots binnen Nederland

Op meer dan 4500 publieke locaties zoals supermarkten, bouwmarkten en vakantieparken biedt KPN toegang tot Premium HotSpots, ook als je geen klant bent. Op de meeste locaties is het gebruik gratis en op sommige locaties moet je betalen voor gebruik. Ziggo heeft ongeveer 2 miljoen openbare wifipunten in haar netwerk. Ziggo gebruikt de modems van haar klanten om hotspots te maken. Het modem van een klant zendt twee netwerken uit. Eentje daarvan kan worden gebruikt als wifi hotspot. (peildatum 22-7-2021).

  • WifiSpots van Ziggo - In 2013 is Ziggo gestart met de uitrol van WifiSpots. Klanten van Ziggo met een internetabonnement en wifi-modem kunnen ook buitenshuis gebruik maken van draadloos internet van Ziggo. Dit kan met maximaal 5 apparaten. De wifi-modems van Ziggo vormen samen het WifiSpots netwerk, met meer dan 2 miljoen locaties in Nederland. Alle wifi-modems van Ziggo bevatten twee gescheiden draadloze netwerken. Het eerste is je eigen thuisnetwerk. Het tweede netwerk geeft andere Ziggo klanten volledig gescheiden toegang tot internet  Er is speciaal extra bandbreedte beschikbaar van 10/2 Mbps voor de WifiSpots. 
  • Fon Hotspots van KPN - In 2014 begint KPN met de uitrol van KPN Wifi Fon HotSpots. Klanten krijgen hiermee gratis toegang tot gedeelde wifi-toegangspunten in binnen- en buitenland. KPN werkt hiervoor samen met het Spaanse Fon, het grootste publieke wifi-netwerk ter wereld, om de routers van klanten een openbaar toegankelijk signaal te laten uitzenden. Bij Internet van KPN zijn alle wifi-modems tegelijk een WiFi-Spot voor KPN WiFi. Wereldwijd kunnen klanten gratis gebruik maken van meer dan 17 miljoen beschikbare Wifi Fon HotSpots. Je kunt alleen met een internet- of internet en TV abonnement gebruikmaken van de KPN WiFi HotSpots in het buitenland. KPN maakt in april 2020 bekend dat de samenwerking met Fon per 1 juli 2020 stopgezet wordt, voor de internationale HotSpots. Je kunt inmiddels binnen de EU jouw Nederlandse mobiele product net zoals 'thuis' gebruiken. Hierdoor is het nut van (gratis) wifi hotspots grotendeels verdwenen.

Voor- en nadelen van wifi

In verhouding tot 4G kun je tegen een lager bedrag hogere snelheden behalen met een draadloze verbinding. Zo kun je met een laptop op schoot in de tuin internetten, of onderweg in het hotel je e-mail bekijken of op je bedrijfsnetwerk inloggen. Nadeel van wifi is dat de maximale afstand beperkt is tot ongeveer 100 meter, waarbij de snelheid afneemt naarmate je verder van de accesspoint verwijderd bent. Ook gaat met wifi internetten altijd langzamer dan bij een niet-draadloos netwerk.

Wifi en veiligheid

Een openbaar wifi-netwerk gebruiken van bijvoorbeeld een café, hotel, camping, vliegveld, trein of bus is nooit veilig, of je nu een wachtwoord gebruikt of niet. Zodra je inlogt op een openbaar wifi-netwerk, kan een hacker toegang krijgen tot je apparaat en daardoor tot je persoonlijke en belangrijke gegevens. Deze gegevens kan hij gebruiken voor identiteitsfraude, om in te inloggen op je e-mail of Facebook-account, voor het onderscheppen van DigiD-accounts. Je kunt de risico’s beperken.

Doe nooit bank- of belastingzaken via publieke wifipunten en gebruik bij voorkeur VPN om veiliger te surfen. Zorg ook voor een recent bijgewerkt apparaat met een goede virusscanner. Op je smartphone of tablet kun je in plaats van openbare wifi met een VPN ook gebruikmaken van je databundel (3G of 4G). Dat kost geld, maar is wel veel veiliger dan een openbaar wifi-netwerk zonder een VPN. Lees meer op Veilig internetten.nl.

Wat is wifi-tracking?

Heb je een smartphone of tablet bij je? En de wifi staan aan? Dan kan de winkel of het restaurant of de gemeenste de locatiegegevens van je mobiele apparaat opslaan en verwerken. Dit is wifi-tracking. Wil je wifi-tracking voorkomen, zet wifi dan uit. Dan kan je apparaat niet automatisch verbinding met wifi maken als er een open wifi-netwerk beschikbaar is.


Geactualiseerd: donderdag 22 juli 2021

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.