Alles over wifi

Wifi is een technologie waarmee het mogelijk is op korte afstand draadloos gegevens te versturen. Vanwege deze korte afstand is het ideaal voor gebruik thuis of op het kantoor: het is niet langer nodig een internetkabel aan te leggen tussen je computer en de meterkast. Hierdoor kun je bijvoorbeeld met een laptop, tablet of smartphone in de tuin internetten.
alles-over-wifi.jpg
 

Wifi wordt het meest gebruikt naast een ADSL- of kabelverbinding en zorgt voor draadloos internet vanaf de meterkast naar je computer. Het is echter ook mogelijk om draadloos te internetten via wifi wanneer je met je laptop, tablet of smartphone op stap bent en je bijvoorbeeld op het vliegveld of in een horecagelegenheid internettoegang wilt. Op veel plekken is dat gratis, maar op sommige plekken heb je een apart abonnement nodig of kun je per keer betalen via een kraskaart of een mobiele telefoon. Het aantal plaatsen waar je draadloos kunt internetten wordt continu uitgebreid.

Betekenis wifi

Wifi is de commerciële naam voor een W-LAN (Wireless-Local Area Network). De naam wifi, ook wel geschreven als WiFi of Wi-Fi is gerelateerd aan de bekende term Hi-Fi uit de audiowereld, hetgeen staat voor High Fidelity en daarom wordt de term Wireless Fidelity ook wel gebruikt. Deze term is echter een verzinsel, net als de naam wifi. De eigenlijke naam IEEE 802.11b Direct Sequence is niet erg praktisch en om die reden werd een marketingbureau in 1999 gevraagd een merknaam te bedenken.

Met de techniek wordt data draadloos op de 2.4 GHz-frequentie verzonden. Het signaal is digitaal en wordt gecodeerd volgens het IEEE 802.11 protocol. Dat is een internationale norm voor het versturen van digitale gegevens door de lucht. Van deze standaard bestaan verschillende varianten. Zie IEEE 802.11 (Wikipedia).

Verschillen wifivarianten

De verschillen hebben vooral betrekking op de snelheden. 802.11b is met maximaal 11 megabit per seconde de langzaamste variant; 80211g haalt maximaal 54 megabit per seconde. In de praktijk komt deze snelheid nooit boven de 30 megabit uit.

Toepassingen wifi

Zoals eerder genoemd is één van de meest gebruikte toepassingen voor wifi het draadloze thuisnetwerk. Bij de meeste ADSL-abonnementen kun je tegenwoordig kiezen voor een wireless-modem, zodat het niet langer noodzakelijk is bekabeling aan te leggen tussen je computer en de meterkast. Dit is met name een groot voordeel wanneer je meerdere computers hebt aangesloten op het internet, of wanneer je regelmatig (draadloos) op je laptop, tablet of smartphone wilt internetten.
modem.jpg

Wifi voor onderweg

Hotspots zijn locaties waar een openbare wifi-verbinding is aangelegd. Onder andere KPN en T-Mobile bieden betaalde toegang tot hun hotspots aan. Hiermee kun je op veelal drukbezochte plaatsen, zoals congrescentra of horecagelegenheden, draadloos internetten met je smartphone, tablet of laptop. Je kunt per keer betalen voor het gebruik, maar er bestaat ook een mogelijkheid om een abonnement te nemen. Op internet staan diverse sites waar je hotspots in je omgeving kunt vinden. Zo hebben zowel KPN als T-Mobile een overzichtskaart van HotSpots bij jou in de buurt. Je kunt er ook een mondiale Wi-Fi Hotspot Finder op naslaan of een gids voor Nederland.

Hotspots binnen Nederland

Door heel Nederland zijn er op ruim 3750 openbare locaties zoals vliegvelden en NS-stations HotSpots van KPN geplaatst; T-Mobile heeft het op haar website over 500. Hotspots van T-Mobile zijn ook in verschillende intercitytreinen van de NS terug te vinden.

WifiSpots van Ziggo

In juni 2013 is Ziggo gestart met de uitrol van WifiSpots. Klanten van Ziggo met een internetabonnement en wifi-modem kunnen met WifiSpots ook buitenshuis gebruik maken van draadloos internet van Ziggo op hun smartphone, 1441281148482.pngtablet of laptop. Dit kan met maximaal 5 apparaten. De wifi-modems van Ziggo vormen samen het WifiSpots netwerk. Naar eigen zeggen kun je veilig internetten op meer dan 2 miljoen locaties in Nederland. Alle wifi-modems van Ziggo bevatten twee gescheiden draadloze netwerken. Het eerste is je eigen thuisnetwerk. Het tweede netwerk geeft toegang tot internet dat volledig is gescheiden van je privéverbinding. Er is extra bandbreedte beschikbaar van 10/2 Mbps voor de WifiSpots. Je eigen verbinding blijft volgens Ziggo gegarandeerd snel en veilig.

Wereldwijd wifi van KPN

In april 2014 begint KPN met de uitrol van KPN Wifi met Fon via de modems van Consumenten Thuis-klanten. Zij krijgen hiermee gratis toegang tot gedeelde wifi-toegangspunten in binnen- en buitenland. KPN werkt hiervoor samen met het Spaanse Fon, het grootste publieke wifi-netwerk ter wereld, om de routers van klanten een openbaar toegankelijk signaal te laten uitzenden. Bij Internet van KPN zijn alle wifi-modems tegelijk een WiFi-Spot voor KPN WiFi. Wereldwijd kunnen klanten gratis gebruik maken van meer dan 17 miljoen beschikbare Wifi Fon HotSpots. 

Internetten via wifi

Je laptop, tablet of smartphone moet voorzien zijn van een wifi-netwerkkaart. Vaak is deze al standaard in de apparatuur ingebouwd. Bij een laptop kan anders bijna altijd een losse wifi-netwerkkaart in worden gestoken. Maak je thuis of op het werk al gebruik van draadloos internet, dan kun je dat ook op een HotSpot.

Voor- en nadelen van wifi

In verhouding tot GPRS en UMTS kun je tegen een lager bedrag hogere snelheden behalen met een draadloze verbinding. Zo kun je met een laptop op schoot in de tuin internetten, of onderweg in het hotel je e-mail bekijken of op je bedrijfsnetwerk inloggen. Nadeel van wifi is dat de maximale afstand beperkt is tot ongeveer 100 meter, waarbij de snelheid afneemt naarmate je verder van de accesspoint verwijderd bent. Ook is de snelheid vooralsnog beperkt tot 54 Mbps, terwijl bij een niet-draadloos netwerk veel hogere snelheden mogelijk zijn.
 

Vergelijkbare technologieën

De verwachting was dat vanaf 2006 Worldwide WiMax geïntroduceerd zou worden. Die verwachting is niet uitgekomen. Bedrijven als Nokia en Fujitsu zijn druk bezig met de voorbereidingen en hebben zich aangesloten bij het WIMAX forum.

Technische informatie WiMAX

WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access) is een nieuwe radiotechnologie en is gebaseerd op de IEEE 801.16 standaard. Er bestaan twee versies op deze standaard; de 801.16d en de 801.16e. De 801.16d-variant is de 'vaste' versie. De andere versie, de 801.16e-variant, wordt ook wel aangeduid als mobiele WiMAX.

De vaste versie maakt gebruikt van UMTS-masten en wifi-hotspots (draadloze netwerkjes bij bijvoorbeeld tankstations of in hotels) om je draadloos aan te sluiten op een vast netwerk met maximaal 70 Mbit/s. Anders dan met de vaste variant, is het met mobiel WiMAX wel mogelijk om onbeperkt te reizen met een WiMAX-ontvanger (telefoon, pda, computer) zonder de verbinding te verliezen. De mobiele variant haalt maximaal 20 Mbit/s. Deze versie wordt dan ook wel gezien als concurrent/alternatief voor UMTS en zijn opvolger HSDPA (bron: Antennebureau.nl).

WiMAX in Nederland

In Nederland is op dit moment alleen een vergunning verleend voor gebruik van toepassing van de vaste variant van WiMAX. Het Ministerie van Economische Zaken had plannen om in 2007 een frequentieruimte te veilen waardoor mobiel WiMAX mogelijk wordt. De frequentieveiling voor 4G, zoals WiMAX en LTE, vindt echter pas in 2010 plaats. Reden voor de vertraging is de toevoeging van een zesde licentiepakket. Een andere interessante techniek is Ultra Wideband (UWB), waarmee zelfs snelheden tot 1 gigabit per seconde mogelijk zijn.

Veiligheid van wifi

Wifi-netwerken die niet beveiligd zijn kunnen in principe door iedereen in de buurt van het accespoint afgetapt worden. Doorgaans wordt een wifi netwerk dan ook via het WEP- of het WPA-protocol beschermd. In combinatie met aanvullende technieken van fabrikanten is je netwerk al een stuk veiliger geworden.

Geactualiseerd: 02-02-2018