Gratis, objectief en onafhankelijk internet vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Alles over wifi

Tegenwoordig is Wifi niet meer te missen als het gaat om werk, school of andere bezigheden. De technologie maakt het mogelijk om zonder kabel te kunnen internetten binnen een bepaalde straal. Zo hoef je met je mobiele telefoon geen gebruik te maken van het 4G-netwerk en kun je met je laptop / tablet overal in het huis internetten zonder kabel.


alles-over-wifi.jpg
 

Wifi wordt het meest gebruikt naast een DSL- of kabelverbinding. Het is echter ook mogelijk om draadloos te internetten via wifi wanneer je met je laptop, tablet of smartphone op stap bent en je bijvoorbeeld op het vliegveld of in een horecagelegenheid internettoegang wilt. Op veel plekken is dat gratis, maar op sommige plekken moet je hier voor betalen. 

Wat kun je verwachten van wifi? 

Het mooie van wifi is dat je overal in huis online kan. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat je verbinding minder kan zijn als je verder van je modem af zit. Bijvoorbeeld op zolder. Dichtbij je modem kom je misschien wel op dezelfde snelheid als met een kabel. Ook als veel apparaten tegelijkertijd op de wifi zitten, merk je dat aan de snelheid. Dit kan door verschillende dingen komen.

Bekijk de snelste internetpakketten voor jouw regio via onderstaande knop!

vergelijk-pakketten-button.jpg

Wat betekent wifi?

Wifi is de commerciële naam voor een W-LAN (Wireless-Local Area Network). De naam wifi, ook wel geschreven als WiFi of Wi-Fi is gerelateerd aan de bekende term Hi-Fi uit de audiowereld, hetgeen staat voor High Fidelity en daarom wordt de term Wireless Fidelity ook wel gebruikt. Deze term is echter een verzinsel, net als de naam wifi. De eigenlijke naam IEEE 802.11b Direct Sequence is niet erg praktisch en om die reden werd een marketingbureau in 1999 gevraagd een merknaam te bedenken.

Met de techniek wordt data draadloos op de 2.4 GHz-frequentie verzonden. Het signaal is digitaal en wordt gecodeerd volgens het IEEE 802.11 protocol. Dat is een internationale norm voor het versturen van digitale gegevens door de lucht. Van deze standaard bestaan verschillende varianten. Zie IEEE 802.11 (Wikipedia).

Wat heb je nodig voor wifi?

Om via een draadloze verbinding te kunnen internetten heb je het volgende nodig:
1. Een goed aangesloten modem
2. Een apparaat geschikt voor draadloos internet 
Het apparaat dat je wilt aansluiten moet geschikt zijn voor draadloos internet. Je herkent dit aan een draadloos internet/wifi symbool.

wifi-symbool.PNG

Je laptop, tablet of smartphone moet voorzien zijn van een wifi-netwerkkaart. Vaak is deze al standaard in de apparatuur ingebouwd. Bij een laptop kan anders bijna altijd een losse wifi-netwerkkaart in worden gestoken. Maak je thuis of op het werk al gebruik van draadloos internet, dan kun je dat ook op een HotSpot.

Wat kun je met wifi ?

Via wifi kun je prima surfen op internet, e-mail lezen en spellen spelen.  Voor het gamen op een pc is wifi voor veeleisende gamers niet geschikt, daar is de reactiesnelheid te laag voor. Video (live televisie, NPO Start, RTL gemist, Netflix en andere streamingdiensten) kijken via wifi is ook mogelijk.Wel heb je dan een goede router nodig. Behalve je laptop, smartphone en tablet kun je steeds meer andere apparaten verbinden met wifi. Denk bijvoorbeeld aan bewakingscamera’s decoders, televisies, digital camera’s, babyfoons.

Zoals eerder genoemd is één van de meest gebruikte toepassingen voor wifi het draadloze thuisnetwerk. Bij de meeste DSL- en kabelabonnementen kun je tegenwoordig kiezen voor een wireless-modem, zodat het niet langer noodzakelijk is bekabeling aan te leggen tussen je computer en de meterkast. Dit is met name een groot voordeel wanneer je meerdere computers hebt aangesloten op het internet, of wanneer je regelmatig (draadloos) op je laptop, tablet of smartphone wilt internetten.
modem.jpg

Wifi voor onderweg

Hotspots zijn locaties waar een openbare wifi-verbinding is aangelegd. Onder andere KPN en T-Mobile bieden betaalde toegang tot hun hotspots aan. Hiermee kun je op veelal drukbezochte plaatsen, zoals congrescentra of horecagelegenheden, draadloos internetten met je smartphone, tablet of laptop. Je kunt per keer betalen voor het gebruik, maar er bestaat ook een mogelijkheid om een abonnement te nemen. Op internet staan diverse sites waar je hotspots in je omgeving kunt vinden. Zo hebben zowel KPN als T-Mobile een overzichtskaart van HotSpots bij jou in de buurt. Je kunt er ook een mondiale Wi-Fi Hotspot Finder op naslaan of een gids voor Nederland.

Hotspots binnen Nederland

Door heel Nederland zijn er op ruim 3750 openbare locaties zoals vliegvelden en NS-stations HotSpots van KPN geplaatst; T-Mobile heeft het op haar website over 500. Hotspots van T-Mobile zijn ook in verschillende intercitytreinen van de NS terug te vinden.

WifiSpots van Ziggo

In 2013 is Ziggo gestart met de uitrol van WifiSpots. Klanten van Ziggo met een internetabonnement en wifi-modem kunnen met WifiSpots ook buitenshuis gebruik maken van draadloos internet van Ziggo op hun smartphone, 1441281148482.pngtablet of laptop. Dit kan met maximaal 5 apparaten. De wifi-modems van Ziggo vormen samen het WifiSpots netwerk. Naar eigen zeggen kun je veilig internetten op meer dan 2 miljoen locaties in Nederland. Alle wifi-modems van Ziggo bevatten twee gescheiden draadloze netwerken. Het eerste is je eigen thuisnetwerk. Het tweede netwerk geeft toegang tot internet dat volledig is gescheiden van je privéverbinding. Er is extra bandbreedte beschikbaar van 10/2 Mbps voor de WifiSpots. Je eigen verbinding blijft volgens Ziggo gegarandeerd snel en veilig.

Wereldwijd wifi van KPN

In 2014 begint KPN met de uitrol van KPN Wifi met Fon via de modems van Consumenten Thuis-klanten. Zij krijgen hiermee gratis toegang tot gedeelde wifi-toegangspunten in binnen- en buitenland. KPN werkt hiervoor samen met het Spaanse Fon, het grootste publieke wifi-netwerk ter wereld, om de routers van klanten een openbaar toegankelijk signaal te laten uitzenden. Bij Internet van KPN zijn alle wifi-modems tegelijk een WiFi-Spot voor KPN WiFi. Wereldwijd kunnen klanten gratis gebruik maken van meer dan 17 miljoen beschikbare Wifi Fon HotSpots. 

Voor- en nadelen van wifi

In verhouding tot GPRS en UMTS kun je tegen een lager bedrag hogere snelheden behalen met een draadloze verbinding. Zo kun je met een laptop op schoot in de tuin internetten, of onderweg in het hotel je e-mail bekijken of op je bedrijfsnetwerk inloggen. Nadeel van wifi is dat de maximale afstand beperkt is tot ongeveer 100 meter, waarbij de snelheid afneemt naarmate je verder van de accesspoint verwijderd bent. Ook is de snelheid vooralsnog beperkt tot 54 Mbps, terwijl bij een niet-draadloos netwerk veel hogere snelheden mogelijk zijn.

Veiligheid van wifi

Wifi is relatief makkelijk af te luisteren. Doe dan ook geen bank- of belastingzaken via publieke wifipunten en gebruik bij voorkeur VPN om veiliger te surfen. Zorg ook voor een recent bijgewerkt apparaat met een goede virusscanner. Wifi-netwerken die niet beveiligd zijn kunnen in principe door iedereen in de buurt van het accespoint afgetapt worden. Doorgaans wordt een wifi netwerk dan ook via het WEP- of het WPA-protocol beschermd. In combinatie met aanvullende technieken van fabrikanten is je netwerk al een stuk veiliger geworden. 

Geactualiseerd: 28-08-2018

Navigatie