Gratis, objectief en onafhankelijk internet vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Overstappen naar glasvezel; een goed idee?

door Margot Meendering 1 reactie

Steeds meer huizen in Nederland worden aangesloten op het glasvezelnetwerk. In 2018 waren er 3 miljoen glasvezelaansluitingen. Een glasvezelaansluiting zorgt voor een toekomstbestendig en sneller internetnetwerk dan DSL. Wat zijn de ontwikkelingen op het gebied van internetaansluitingen en moet je overstappen naar glasvezel?

afbeelding met glasvezeldraad en snelheidsmeter

Internet via DSL

Deze techniek zorgt ervoor dat je gebruik kunt maken van het internet over een koperdraadverbinding, de traditionele telefoonlijn. Bij internet via DSL is de snelheid van je verbinding afhankelijk van de afstand tot de dichtstbijzijnde wijkkast. Het komt vaak voor dat de werkelijke snelheid veel lager is dan de geadverteerde snelheid. In buitengebieden is DSL internet soms zo traag dat het onbruikbaar wordt. Daarom pleiten bewoners van buitengebieden in gezamenlijke initiatieven voor de aanleg van glasvezel in hun buurt. 

Supersnel internet via de kabel

Naast de telefoonkabel wordt ook de televisiekabel gebruikt om te kunnen internetten. Je moet dan naast een internetabonnement ook een televisieabonnement afsluiten bij dezelfde provider. Ziggo is de grootste aanbieder van kabelinternet. De kabel heeft weinig last van ruis en je internetsnelheid is niet afhankelijk van de afstand tot de wijkkast. Als je internetpakketten gaat vergelijken, zul je zien dat de uploadsnelheid bij kabelinternet een stuk lager is dan de downloadsnelheid. 

Waar een internetsnelheid van 100 Mbps vroeger 'supersnel' werd genoemd, startte Ziggo half oktober met de uitrol van supersnel 'Gigabit-internet'. Utrecht is de eerste stad waar Ziggo internet met een downloadsnelheid tot 1 Gbps aanbiedt. In 2020 wil Ziggo een 'gigabit zonder graven' beschikbaar maken voor twee derde van zijn klanten.

Wat kun je met 1 Gbps?

Met 1 Gbps kun je vrijwel onbeperkt ultrahoge-resolutie 4K films en tv-programma's bekijken, zeer grote mega-bestanden downloaden en supersnel gamen. Dit betekent bijvoorbeeld dat een HD-film van 5 GB in 42 seconden binnenloopt in vergelijking met ruim 7 minuten via een gemiddelde verbinding. Of een ultrahoge resolutie 4K-film van 20 GB in minder dan 3 minuten in plaats van een klein halfuur. En het downloaden van de nieuwste game van 45 GB is klaar in zes minuten in plaats van een uur wachten bij de snelheid van een gemiddeld abonnement. Met deze gigabit-snelheid kunnen hele gezinnen met meerdere apparaten tegelijk online zijn.

Supersnel internet via glasvezel

Bij glasvezelinternet zijn de down- en uploadsnelheden gelijk. Verder wordt een glasvezelaansluiting de meest toekomstbestendige internetaansluiting genoemd. Dat komt omdat we steeds meer apparaten in huis aansluiten op het internet. Zoals een slim beveiligingssysteem, een slimme thermostaat en in de toekomst ook een slimme oven of koelkast. Ook zijn er met glasvezel hogere snelheden te halen dan met kabelinternet.

KPN wil in 2020 veel (nieuwbouw) woningen aansluiten op het glasvezelnetwerk. De snelste glasvezelabonnementen die in sommige delen van Nederland al beschikbaar zijn, bieden een upload- én downloadsnelheid van 1 Gbps. T-Mobile biedt via haar eigen netwerk snelheden aan tot 1 Gbps.

Vraagbundeling

Op een aantal plekken zijn initiatieven gestart om de aanleg van glasvezel te realiseren. Als ongeveer 50% van de bewoners van een gebied aangeeft een glasvezelaansluiting te willen, wordt er daadwerkelijk een verbinding aangelegd. Zoveel draagvlak is nodig omdat de aanleg van glasvezel alleen rendabel is wanneer veel aansluitingen in een keer kunnen worden aangelegd.

Moet ik overstappen naar glasvezel?

Wie nog geen glasvezelaansluiting heeft, kan een brief krijgen van een bedrijf of buurtinitiatief om je interesse te peilen. Je wordt dan gevraagd om vast te leggen dat je meedoet en in de toekomst wilt overstappen naar glasvezel. Overstappen naar glasvezel is niet noodzakelijk, maar glasvezel is wel het meest toekomstbestendige netwerk van dit moment. De snelheden zijn hoger, de up- en downloadsnelheden zijn gelijk en er is weinig ruis op de lijn.

Ben je nu tevreden met je internetsnelheid en de prijs van je abonnement? Dan lijkt het niet aantrekkelijk om over te stappen. Toch is het aan te raden om rekening te houden met de toekomst. Heb je nu alleen een DSL aansluiting, dan is het zeker te overwegen om over te stappen naar glasvezel. Een ander voordeel is dat je huis meer waard wordt als er een glasvezelaansluiting aanwezig is. Ook ben je goedkoper uit als je meedoet met de collectieve aanleg van glasvezel. Wanneer je later tóch nog besluit over te gaan ben je duizenden euro's meer kwijt, dan wanneer je het samen met de buurt laat aanleggen.

Vergelijk het aanbod op jouw adres

De aansluiting naar je huis bepaalt welke welke abonnementen je kunt afsluiten. Wil je weten welke pakketten er op jouw adres beschikbaar zijn? Voer dan je postcode en huisnummer in op onze vergelijker. 

Margot Meendering

Online content marketeer
Margot Meendering
Ik ben Margot, sinds juni 2019 werkzaam als online content marketeer bij de Bencom Group. Ik schrijf graag over nieuwe ontwikkelingen in de telecom branche. Mijn naam kom je tegen bij artikelen over telecom gerelateerde zaken.

Reacties (1)

Geplaatst door: Froukje Russchen ()

In het gebied waar ik woon ( Ooststellingwerf ). zijn ze volgens mij nu echt bezig met glasvezel aan te leggen. Na een aantal informatie avonden en via e-mail. En persoonlijke voorlichting .

Reageren

Navigatie