Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Alles-in-1 in vijf jaar duurder en sneller geworden

door Margot Meendering Leestijd: 6 minuten

Alles-in-1 pakketten zijn al jaren razend populair. Wel zo makkelijk om internet, televisie en vaste telefonie af te sluiten bij één provider. Ieder jaar wijzigen providers de prijzen van hun pakketten. Wij hebben onderzocht waar de prijsstijgingen vandaan komen en of de pakketten echt zo veel duurder zijn geworden als vaak wordt gedacht. Wanneer mag je je abonnement kosteloos opzeggen en overstappen na een prijsverhoging?

onderzoek-internetprijzen.png

Alles-in-1 pakket

Een alles-in-1 pakket bestaat uit internet, tv en vaste telefonie. Je hebt al deze diensten afgenomen bij dezelfde provider en krijgt aan het einde van de maand één factuur op de mat. Sinds 2016 neemt het aantal consumenten met een alles-in-1 aansluiting steeds verder af, blijkt uit onderzoek van Telecompaper. Dit is te verklaren door de toename van mobiele telefonie. Een vaste telefoonaansluiting wordt daardoor steeds minder noodzakelijk. 

Vaste telefonie duurder

Het starttarief van Online.nl en XS4ALL voor vaste telefonie was in 2014 € 0,10. In 2019 is dit opgelopen naar € 0,13 bij XS4ALL en € 0,14 bij Online.nl. De minuutprijs is even hard gestegen in die periode. 

Steeds sneller internet

Een ontwikkeling die we bij veel providers zien is het stijgen van de internetsnelheid in combinatie met een prijsverhoging. In 2014 kostte het goedkoopste alles-in-1 abonnement van KPN € 45 per maand. Hiervoor kreeg je een downloadsnelheid van 10 Mbps en een uploadsnelheid van 2 Mbps, 1 tv-ontvanger en 60 zenders waarvan 12 in HD. In 2019 kost het goedkoopste abonnement van KPN € 53,50 per maand. Je kunt daarvoor internetten met een snelheid tot 50 Mbps, krijgt 1 tv-ontvanger en meer dan 40 van de 65 zenders worden in HD aangeboden. Het goedkoopste pakket van KPN is in vijf jaar bijna 16% duurder geworden, maar daarvoor krijg je ook sneller internet en meer HD zenders dan in 2014.

Ziggo laat eveneens een stijging van de internetsnelheid zien. In 2014 betaalde je voor het goedkoopste alles-in-1 pakket € 44,95 en kreeg je een internetsnelheid van 20 Mbps. In 2019 betaal je voor het goedkoopste pakket € 52 per maand en krijg je een snelheid van 50 Mpbs.

Ook bij andere providers gaat de internetsnelheid omhoog. In 2014 boden meerdere providers een internetsnelheid aan van 10 of zelfs 8 Mbps. Een avondje Netflixen ging daarmee lang duren. In 2019 is de snelheid van het goedkoopste pakket vaak 50 Mbps en kan het bij duurdere opties oplopen tot 1 Gbps.

Niet altijd sneller

Tele2 bewijst dat je internetsnelheid niet altijd meestijgt met de prijs. In 2014 kon je bij hun een alles-in-1 pakket met een internetsnelheid van 20 Mbps afsluiten voor € 308 in het eerste jaar. Anno 2019 bestaat dit pakket nog steeds, alleen betaal je nu in het eerste jaar € 408 voor dezelfde snelheid. Dit is een stijging van bijna 33% in 5 jaar tijd. 

Bij Tele2 is internet dus niet sneller geworden. Wel krijg je bij het abonnement meer (HD) tv zenders en kun je overal tv kijken met een app. De snelheid van het XS4ALL 40 Mbps pakket is na 2014 verhoogd naar 50 Mbps, de maandprijs werd met € 1,50 verhoogd. Tot 2019 is de prijs van dit pakket gestegen met 5,6%. De snelheid is niet verder gestegen. Ook bij XS4ALL krijg je meer HD zenders voor dat bedrag.

Heb ik hoge snelheid nodig?

Sneller internet klinkt als iets leuks, maar vaak heb je helemaal geen 100 Mbps nodig. Als je alleen bent en internet gebruikt om nieuwssites te bezoeken of te e-mailen heb je genoeg aan 20 Mbps. Wil je Netflixen en op meerdere apparaten tegelijk internetten? Dan heb je genoeg aan 50 Mbps. Wanneer je online multiplayer games speelt is een internetverbinding van 100 Mbps aan te raden. 

Het is dus mogelijk dat de snelheid van je internetabonnement door de jaren heen zo hoog is geworden dat je geld kunt besparen door over te stappen naar een lagere snelheid. Test je internetsnelheid met de speedtest. Vervolgens kun je vergelijken en overstappen op het abonnement dat het beste past bij jouw behoeften. Je profiteert daardoor van hoge actiekortingen.

Meer vraag naar snel internet

Zoals je hebt gelezen stijgt de internetsnelheid vaak tegelijk met de prijs. De reden daarvoor is dat ons leven zich steeds meer online afspeelt. De tijd dat we internet alleen gebruikten om te e-mailen is voorbij. De meerderheid van de Nederlanders heeft een smartphone, sommigen zelfs een 'slim huis'. Er is dus meer vraag naar snel internet dan voorheen en providers moeten blijven investeren in hun netwerken om aan te kunnen sluiten bij de internetbehoefte van tegenwoordig. Ook moeten providers innoveren om voorbereid te zijn op de toekomst. Denk bijvoorbeeld aan het 5G netwerk, zelfrijdende auto's en het Internet of Things.

In onderstaande tabel kun je zien dat steeds meer mensen gebruik maken van apparaten met toegang tot internet. Er zijn steeds meer mobiele apparaten aangesloten op het netwerk. Daardoor is er meer capaciteit nodig en moet er door providers meer geïnvesteerd worden in de snelheid van het netwerk.

gebruik-mobiele-apparaten-2014-2018.jpg

Opzeggen na prijswijziging

Zoals in het begin van dit artikel al genoemd mogen providers de tarieven van hun (internet) abonnementen aanpassen. Providers als KPN en Ziggo verhogen hun tarieven ieder jaar. Zo kun je abonnement jaarlijks een paar euro per maand duurder worden. Dit mag alleen als je provider je van tevoren duidelijk heeft geïnformeerd over de prijswijziging. Als de prijsverhoging wordt veroorzaakt door de jaarlijkse inflatiecorrectie mag je niet zomaar je contract opzeggen. Ook moet in de algemene voorwaarden staan wanneer en hoe vaak de prijzen mogen worden gewijzigd. In deze gevallen mag je gratis je abonnement opzeggen:

  • Je abonnement wordt duurder door de prijswijziging.
  • De provider heeft je minder dan een maand voor de prijsverhoging geïnformeerd.
  • De provider heeft je niet voldoende geïnformeerd over de prijsverhoging; het heeft bijvoorbeeld alleen maar in de krant gestaan.
  • Wanneer er zenders uit je tv-pakket gaan en je bent daarover niet geïnformeerd mag je je contract opzeggen.

Overstappen

Als je na een prijsverhoging mag overstappen naar een andere provider kun je maar beter gebruik maken van de situatie. Op onze website kun je vergelijken welk abonnement kan welke provider het goedkoopst is én het beste bij je past. Ook kun je direct zien of je internetsnelheid gelijk blijft en of je geld kunt besparen!

Geactualiseerd: vrijdag 30 augustus 2019

Margot Meendering
Margot Meendering Online content marketeer

Margot was tot juni 2022 werkzaam als Online productspecialist Telecom bij Internetten.nl. Door het verwerken van de producten en diensten in onze vergelijkingen is Margot snel telecom expert geworden. Daarnaast heeft ze ervaring opgedaan in het ondersteunen van onze klanten via de klantenservice. Ze weet hierdoor veel van vaste en mobiele telecom zaken. Vandaar dat je haar naam nog kunt tegenkomen bij telecom gerelateerde artikelen en nieuwsberichten.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.