Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Start je vergelijking
+
alles-in-1
internet
internet+tv
internet+bellen
  • Exclusieve cashback van minimaal € 20
  • Compleet. Wij vergelijken alle providers
  • Gratis onafhankelijk advies

Internet of Things, wat zijn die dingen?

Mensen gebruiken over de hele wereld internet om informatie te vinden en met anderen te communiceren. Maar naast mensen worden ook objecten met elkaar verbonden door het internet. We noemen dit het Internet of Things. Wat is het en wat zijn die ‘dingen’?

Wat is Internet of Things?Alles over Internet of Things

Het Internet of Things, of IoT, is een term die gebruikt wordt voor het netwerk van apparaten die op het internet zijn aangesloten om gegevens te verzamelen en uit te wisselen. Het gaat hierbij dan niet om je eigen computer of telefoon waarmee je als gebruiker kunt internetten, maar om apparaten die altijd verbonden zijn met de rest van de wereld. Dit kunnen huishoudelijke apparaten zijn, bijvoorbeeld een rookmelder die via het netwerk zelf een alarmsignaal kan versturen of een koffiezetapparaat waarvan de firmware online geüpdatet kan worden. Ook kun je denken aan ondergrondse vuilniscontainers die een signaal versturen wanneer ze geleegd moeten worden of stadsverlichting, die op basis van hoeveel voetgangers langskomen, zelf de helderheid van het licht kan bijstellen.

Het Internet of Things kan daarmee gezien worden als de tegenhanger van het 'Internet voor Mensen' dat we zelf elke dag gebruiken (en daar bedoelen we dan eigenlijk het World Wide Web mee). Zo’n netwerk van apparaten en sensoren die gegevens doorsturen kan erg nuttige toepassingen hebben, met name bij het in de gaten houden van een hoop zaken. Bijvoorbeeld de drukte op de weg en de kwaliteit van het drinkwater op verschillende plekken, maar ook waar in het weiland de koeien precies staan en hoeveel melk ze hebben gegeven, waar een parkeerplaats vrij is en wanneer een onderdeel van een apparaat aan vervanging toe is. Hiermee maakt het IoT het mogelijk om een enorme hoeveelheid informatie geautomatiseerd uit te wisselen. Dit zal voor het grootste deel draadloos zijn, bijvoorbeeld via het mobiele netwerk, dus nu via 4G en in de toekomst via 5G, maar er wordt ook al gewerkt aan alternatieve netwerken die los van de bestaande mobiele netwerken functioneren en meer gericht zijn op het versturen van kleine beetjes data en een laag energieverbruik.

Het IoT wordt gebruikt door machines en als machines met elkaar praten zijn ze daar in tegenstelling tot mensen vaak een stuk bondiger in. Er hoeven meestal geen video’s gestreamd te worden, een korte statusupdate van een paar honderd bytes is voldoende. Daardoor zou een sensor, een kleine batterij en een draadloze verbinding klein kunnen blijven en jaren meegaan, ook in machines die niet op het stroomnet zijn aangesloten. Een voorwaarde is dan wel dat ze gebruikmaken van IPv6 in plaats van het verouderde IPv4, aangezien op dit laatste protocol de adressen inmiddels op zijn en als vrijwel elk denkbaar apparaat op het IoT is aangesloten, we heel erg veel adressen nodig gaan hebben.

Beveiliging gegevens

Een belangrijk probleem is nog wel hoe we om gaan met de beveiliging van al die data en of onze privacy niet in het geding komt. Het is heel leuk als de dokter ermee kan meten of je bloeddruk en cholesterol nog wel in orde zijn, maar wat nou als deze informatie niet goed beveiligd is en bij een hack op internet gepubliceerd wordt? En is het wel een fijne gedachte dat elke apparaat wat je in huis haalt, van de koelkast tot de bureaulamp, vrolijk met de fabrikant blijft communiceren? Natuurlijk kan je alle data versleutelen, maar daarmee wordt de controle voor de consument ook een stuk lastiger. Wat in ieder geval vaststaat is dat we al een flink eind op weg zijn, in 2015 stond Nederland op plaats 5 wereldwijd van alle landen die de meeste IoT machines aan heeft staan en de verwachting is dat er binnen enkele decennia miljarden nieuwe apparaten aan toegevoegd gaan worden.


Geactualiseerd: maandag 1 april 2019

Anniek Kruijer
Anniek Kruijer Content marketeer

Ik ben Anniek, tot januari 2019 medewerker van de Bencom Group. Met de artikelen op Bellen.com wil ik jullie onafhankelijk informeren over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van mobiele telefonie.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.