Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Hoe zit het met concurrentie op kabel Ziggo?

door Jeanet Woldring 2 reacties Leestijd: 3 minuten

Ziggo kabel monteurTelevisiekijkers kunnen 'binnenkort' kiezen bij welke kabelmaatschappij ze een abonnement willen afnemen. Dat schreven we in 2011... Acht jaar later lezen we dat VodafoneZiggo haar netwerk open moet stellen voor concurrenten. En toch is het nog niet zover: Ziggo heeft nog steeds het monopoly op de kabel. Waar ligt dat aan en waar is het wachten op?

Wanneer moet Ziggo het kabelnetwerk openstellen?

VodafoneZiggo moest van de Autoriteit Consument& Markt (ACM), net als KPN, het kabelnetwerk openstellen voor andere aanbieders. De regeling ging vorig jaar op 1 oktober in maar eerst moesten er nog een aantal stappen gezet worden. Zo moest de kabelaar tarieven voor de toegang voorstellen en het netwerk geschikt maken voor toetreders.

Heeft Ziggo de tarieven voor concurrenten bekendgemaakt?

VodafoneZiggo publiceerde een zogeheten referentieaanbod op 1 januari 2019. Volgens T-Mobile voldeed dit echter niet aan de voorwaarden. ACM gaf T-Mobile gelijk. VodafoneZiggo moest uiterlijk 31 maart 2019 een compleet referentieaanbod publiceren. Als de kabelaar dit niet deed, moest zij 100.000 euro per dag betalen, oplopend tot maximaal een miljoen euro. Een dag voor de deadline werd het volledige referentieaanbod gepubliceerd.

Wat houdt het referentieaanbod in?

Voorbeeld van een kabelIn het referentieaanbod staan bedragen die providers moeten betalen aan VodafoneZiggo voor het afnemen van de diensten.  Naast de maandelijkse kosten moeten aanbieders ook aansluitkosten per abonnee en kosten voor dienstverlening betalen. 

Welke groothandelstarieven (wholesale) vraagt Ziggo aan toetreders?

Ziggo biedt de keuze uit drie abonnementsvormen. Toetreders kunnen niet terecht voor internet-only. In alle gevallen gaat het om een combinatie van digitale radio, tv (RTV) en internet. Voor RTV en een internetverbinding van 40/4Mbps moet een toetreder € 28,95 (incl. btw) per maand gaan betalen. Voor RTV met 200/20 Mbps bedraagt het tarief € 44,65 per maand.. De snelste internetverbinding van 400/40Mbps kost inclusief RTV € 43,70 per maand. Deze snelheden liggen een vijfde lager dan de internetsnelheden die Ziggo zelf binnenkort aanbiedt.

Wanneer klanten van toetreders meer data gebruiken dan het gemiddelde verbruik van Ziggo-klanten wordt een extra toeslag opgelegd van 53 cent per 10 GB. Onbeperkte data is dus niet mogelijk. Hoe providers dat oplossen richting hun klanten is nog niet duidelijk. Mogelijk hanteren ze een fair use policy.

Is met de nu gepubliceerde tarieven echte concurrentie mogelijk?

Dat moet nog blijken. De inkoopprijzen zijn weliswaar ongeveer de helft goedkoper dan de abonnementsprijs die Ziggo aan consumenten berekent, maar toetreders betalen de genoemde bedragen alléén voor toegang tot het kabelnetwerk en de genoemde diensten. Kosten voor distributie van tv- en radiozenders, gebruik van  decoders, kosten van netwerkapparatuur etc. moeten hierbij nog opgeteld worden. Volgens TotaalTV bedraagt in Nederland de uiteindelijke winstmarge op verkochte abonnementen gemiddeld rond de 20%. 

Wie heeft interesse in de verkoop van diensten via het kabelnetwerk van Ziggo?

 T-Mobile, YouCa en Caiway hebben aangegeven interesse te hebben in verkoop van diensten via het kabelnetwerk van Ziggo.

Kunnen concurrenten nu daadwerkelijk diensten via het kabelnetwerk gaan leveren?

Dat is nog de vraag. VodafoneZiggo heeft het besluit van ACM namelijk aangevochten. De zitting van de beroepsprocedure bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) staat op 12 juli gepland. CBb doet hierna uiterlijk in de eerste week van oktober uitspraak. Hiervan hangt af of providers voor een langere tijd daadwerkelijk diensten via het kabelnetwerk van Ziggo kunnen gaan verkopen. 

Wat houdt het vaste netwerk van VodafoneZiggo eigenlijk in? Ook glasvezel?

Oorspronkelijk bestond het netwerk van Ziggo enkel uit coaxkabel. Tussen 1996 en 2010 investeerden kabelbedrijven als razende Roeltjes in glasvezelnetwerken. Ook 97% van het Ziggo-netwerk bestaat nu uit glasvezel. De laatste 3% komt via de coaxkabel het huis binnen. Lees meer over kabelinternet.

Weergave vaste netwerk VodafoneZiggo

Wordt vervolgd...

Geactualiseerd: vrijdag 26 juni 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (2)

Geplaatst door: snoopp17 ()

Dan zal vader staat het netwerk voor heel veel euro's moeten terugkopen, je kunt niet eerste het netwerk voor heel veel euro's verkopen en dan bedrijven nog heel veel euros laten investeren en dan zeggen geef nu maar terug en wij gaan het nu verhuren.
Wat een correct tarief is moeilijk te zeggen als je niet alle info hebt, maar het is natuurlijk wel weer zo dat de grootste investeringen/risico's bij ziggo liggen.

Geplaatst door: Mr Kritisch ()

Het blijft erg triest dat de ACM niet harder ingrijpt. Ik zou zeggen dat het netwerk van vader staat wordt en dat de aanbieders het van ons huren!

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.