Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Start je vergelijking
+
alles-in-1
internet
internet+tv
internet+bellen
 • Exclusieve cashback van minimaal € 20
 • Compleet. Wij vergelijken alle providers
 • Gratis onafhankelijk advies

Alles over 4G-internetten en 4G snelheid

Met het 4G-netwerk kun je supersnel internetten. Is dat zo, wat kost het, wie biedt het aan en is het interessant? Moeten we allemaal nieuwe toestellen en apparaten kopen voor een stabieler, beter en sneller bereik? Alles over 4G-internet en 4G snelheid.

Ga snel naar:

Alles over 4G-internetten en 4G snelheid

Wat is 4G snelheid en wie biedt het aan?

4G is de vierde generatie van het mobiele netwerk en de opvolger van 3G. Het zorgt ervoor dat je vele malen sneller mobiel kunt internetten en is gebaseerd op een nieuwe technologie Long Term Evolution (LTE). Je kunt het zien als een aanvulling op de 2G- en 3G-netwerken, die overigens gewoon blijven bestaan. Alhoewel, Vodafone en Odido nemen in 2020 afscheid van 3G en KPN in 2022. 

Ondertussen is de ontwikkeling van 5G al vergevorderd. Sinds februari 2020 verkoopt Odido een 5G-ready abonnement en een maand later is Vodafone gevolgd.

KPN, Odido en Vodafone waren de eersten die 4G aanboden. Niet gek aangezien dit ook echt de enige aanbieders met hun eigen netwerk zijn. Sindsdien kwamen er steeds meer providers bij zoals Simyo, Ben, en Youfone. Inmiddels beschikt iedere telecomaanbieder over 4G internet. 

Vergelijk hier alle sim only abonnementen met 4G.

Wat kan ik met 4G?

Met 4G kun je tot tien keer sneller data streamen, razendsnel browsen, Facebooken en foto's uploaden dan met 3G. Verder laden webpagina's veel sneller en kun je ongehinderd mobiel videobellen, ook in HD-kwaliteit. Ook online 3D-games spelen is mogelijk. Dankzij 4G heb je een betere ontvangst binnenshuis, overal beter bereik en een sterk verruimde capaciteit. 4G is bovendien stabieler en veiliger dan internetten via wifi. Niet ieder wifi-netwerk is namelijk voldoende beveiligd. 

Hoe snel is 4G(+)?

Met de komst van het 4G netwerk loopt de snelheid op tot wel 350 Mbps. Over 2019 heeft 4G een maximale downloadsnelheid van 450 Mbps (Odido) en 100 Mbps upload (Vodafone).

Volgens KPN biedt 4G een downloadsnelheid van maximaal 75 Mbps (Megabit per seconde) en een uploadsnelheid tot 25 Mbps. De gemiddelde down- en uploadsnelheid ligt ongeveer op 20 en 10 Mbps. De daadwerkelijk behaalde snelheid is onder andere afhankelijk van: 

 • Het type apparaat dat je gebruikt. 
 • De drukte op het internet of de website die je bezoekt. 
 • Het aantal apparaten dat gelijktijdig gebruik maakt van het mobiele netwerk. 
 • De afstand tussen je smartphone en de zendmast. 
 • Obstakels tussen je mobiele apparaat en de zendmast. 
 • Weersomstandigheden, zoals onweer, kunnen je internetsnelheid negatief beïnvloeden.
 • Bevind je je in een snel bewegend voertuig? Ook dat kan ervoor zorgen dat je internetsnelheid lager wordt.

Autoriteit Consument & Markt: beleidsregel internetsnelheden 

Sinds 1 januari 2018 moeten providers de maximale download- en uploadsnelheid op mobiele netwerken kenbaar maken. De beleidsregel van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) is per 1 januari in werking getreden voor nieuwe contracten en per 1 maart 2018 voor bestaande contracten. De aanbieders hoeven dus niet aan te geven wat de minimale of 'normaliter beschikbare' snelheid is. Dat geldt overigens wel voor het vaste netwerk, dus voor internet thuis.

Wat is 4G+?

4G+ is de opvolger van 4G, de huidige standaard voor snel mobiel internet. De theoretische downloadsnelheid bedraagt 225 Mbps, eerst was dat 150 Mbps, en wordt ook wel LTE Advanced genoemd. De 3 Nederlandse netwerken bieden 4G+ aan. Je hebt (net zoals bij 4G) een toestel nodig dat met deze snelheden overweg kan.

Wat heb ik nodig voor 4G?

Je hebt in ieder geval een smartphone, tablet, dongel of router nodig die met 4G overweg kan (VoLTE) en een bijbehorend abonnement. Met prepaid is het niet mogelijk om gebruik te maken van bellen via 4G.  Bijna alle nieuwe telefoons zijn geschikt voor 4G en dit staat ook aangegeven bij de specificaties mocht je het niet zeker weten. 4G is in het buitenland niet altijd en overal beschikbaar.

Bellen via 4G

KPN-klanten kunnen vanaf 2016 niet alleen internetten, maar ook bellen via 4G. Eerder moest nog teruggeschakeld worden naar het oude 2G-netwerk. Ook Odido en Vodafone hebben bellen via 4G beschikbaar gemaakt.

Bellen via 4G kent een aantal voordelen die de gebruikerservaring verbeteren: gelijktijdig bellen en gebruikmaken van 4G en 4G+ datasnelheden, HD-geluidskwaliteit én een verbinding die sneller tot stand komt. 4G bellen kost niets meer of minder dan gewoon bellen en de minuten worden afgetrokken van je belbundel en niet van je databundel.

Je telefoon kiest meeatal automatisch het best beschikbare netwerk om mee te bellen. Je hoeft dus zelf niets in te stellen. Werkt dat niet bij jou? Zo stel je 4G bellen in via Instellingen:

iPhone: Mobiel netwerk - Opties mobiele data - Schakel 4G in.
Android: (verschillend per toestel): Verbindingen - Mobiele netwerken - Bellen via 4G.

Vijf tips bij het afsluiten van een 4G abonnement

 1. Bekijk eerst of er ook echt dekking in jouw buurt is (of op de plek waar je 4G wilt gaan gebruiken).
 2. Check of jouw toestel wel 4G ondersteunt.
 3. Check of jouw toestel de geboden snelheid wel ondersteunt (anders is de kans groot dat je voor iets betaalt wat je niet kunt gebruiken).
 4. Let op dat niet bij alle 4G abonnementen de maximale snelheid wordt geboden.
 5. Heb je al een 4G-toestel, neem dan een 1-jarig sim only abonnement.

Conclusie

Het 4G-netwerk heeft in de laatste jaren al een hoop veranderd in telecomland. Voor de meeste mensen is het netwerk de gewoonste zaak van de wereld. We adviseren de 4G abonnementen en specificaties goed te vergelijken op Bellen.com en Internetten.nl. Je kunt in onze Belwijzer aan de linkerkant 4G aanvinken, dan vergelijk je alle mogelijkheden met 4G-bundels.

Hoewel 4G nog maar een aantal jaar compleet operationeel is, is de overgang naar 5G al gestart. Deze variant belooft nog veel sneller mobiel internet, waardoor televisie kijken ook een mogelijkheid wordt.


Geactualiseerd: maandag 11 september 2023

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.