Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Begrippen internet

• Phishing is een vorm van internetfraude. Het bestaat uit het oplichten van mensen door ze te lokken naar een valse (bank)website, die een kopie is van de echte website en ze daar -nietsvermoedend-  te laten inloggen met hun inlognaam en wachtwoord of hun creditcardnummer. Meer info op Wikipedia.

• Een access point geeft (letterlijk) toegang tot een (draadloos) netwerk. Met behulp van dit apparaat kun je een (extra) draadloos netwerk aanleggen. Zet het access point in de ruimte waar nog geen/zwakke wifi is. Verbind het met een netwerkkabel met de router. Het wifi signaal wordt zo veilig doorgegeven naar de gewenste ruimte. Het apparaat is zelf dus niet draadloos, de apparaten die je er aan kunt koppelen zijn dat wel. Je kunt meerdere acces points koppelen, zodat je overal wifi dekking kunt creëren.

Dit soort apparaat wordt ook wel acces-point, accespoint of WAP genoemd. En WAP staat in dit geval voor wireless access point.

• Breedband betekent dat de verbinding met het netwerk wordt gemaakt met een 'snelle' verbinding. De snelheid wordt meestal uitgedrukt in megabits per seconde Mpbs (kbps wordt gebruikt bij langzame verbindingen, Gbps bij supersnelle mogelijkheden - de G staat voor giga). Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen de ontvangstsnelheid (downloadsnelheid) of verzendsnelheid (uploadsnelheid). Er worden verschillende definities van breedband gehanteerd.

Met breedband kunnen consumenten internetten, tv kijken en telefoneren (VoIP) via dezelfde aansluiting. Wanneer dit gecombineerd wordt geleverd wordt dit Triple play of Quad play genoemd. De kabelbedrijven zijn niet verplicht andere providers op hun netwerken toe te laten (anno 2020). KPN is via de Telecomwet verplicht ook anderen op zijn infrastructuur toe te laten. Op glasvezelnetwerken zijn meestal meerdere ISP's actief.

Er zijn 5 fysieke infrastructuren voor breedband:

• ADSL, ADSL2, VDSL of VDSL2 via Twisted pair met KPN als eigenaar van vrijwel alle verbindingen
    • Kabel via Coaxkabel met kabelbedrijven zoals Ziggo als eigenaar. De coax netwerken worden vervangen door glasvezel.
    • Glasvezel of Fiber to the Home met lokale initiatieven en als grootste marktpartij  KPN/Reggefiber
    • Satelliet via de satelliet-ontvanger. Een aanbieder in de Benelux is Astra2Connect
    • Via mobiele verbindingen
  • Cookies zijn kleine pakketjes informatie die automatisch worden opgeslagen op de computer van de internetgebruiker. Wat voor soort informatie dat is, wordt bepaald door de maker van de bezochte site. Doel van cookies is het makkelijker bijhouden van informatie over de internetgebruiker als deze weer op de site komt. Het opslaan van cookies kan uitgezet worden en cookies kunnen ook handmatig verwijderd worden.

• De downloadsnelheid is de snelheid waarmee een op een computernetwerk aangesloten apparaat, zoals een pc of een smartphone, data van het netwerk kan afhalen. Deze snelheid wordt doorgaans gemeten in kilobit per seconde (kbps) of megabit per seconde (Mbps).

Wereldwijd staat Nederland in 2018 op de 7e plaats met een gemiddelde downloadsnelheid van ca. 34 Mbps. Singapore, Zweden, Noorwegen en Denemarken scoren allen gemiddeld een hogere downloadsnelheid en staan boven Nederland. In veel omringende landen liggen de beschikbaarheid en downloadsnelheden gemiddeld veel lager dan in Nederland.

• Hostingproviders zijn bedrijven die ervoor zorgen dat sites met een eigen domeinnaam (bijv. www.jouwbedrijfsnaam.nl) op het internet toegankelijk zijn. Je hoeft niet over eigen apparatuur (server) te beschikken.

Ook bieden hostingproviders allerlei webgerelateerde diensten, zoals opslagruimte op het internet, e-mailopties, content- en bestandsbeheer.

• Er zijn diverse soorten internetproviders, afhankelijk van de soort dienst die ze verlenen.
    - Een hostingprovider is een aanbieder van webruimte, webdiensten en het onderhoud van bestanden voor websites in het bezit van individuelen of bedrijven, die zelf geen eigen webserver hebben.
    - Een accessprovider verschaft toegang tot het internet via modem en telefoonlijn, ADSL, kabel, satelliet of glasvezel.

• Een mesh-netwerk is een lokaal netwerk waarin meerdere verschillende netwerkapparaten met elkaar samenwerken om de belasting te verdelen. Dit betekent concreet dat een mesh-netwerk bestaat uit meerdere draadloze zenders die voor een optimale dekking zorgen.

Anders gezegd: het bestaat uit meerdere wifipunten die allemaal het signaal van de router oppikken. Het is makkelijk te installeren en je breidt je netwerk uit door een extra wifipunt neer te zetten op een plek waar je wifi nodig hebt. Er hangt wel een stevig prijskaartje aan. Voorbeelden van mesh-netwerken zijn: Google Wifi, TP-Link Deco M5, Linksys Velop en Netgear Orbi.

• Opt-in verspreiding is de verspreiding van communicatie van commerciële, ideële of charitatieve aard waarvoor de consument vòòraf zijn uitdrukkelijke toestemming moet geven.
    Opt-out verspreiding is de verspreiding van voornoemde communicatie waarvoor de consument vooraf niet zijn uitdrukkelijke toestemming hoeft te geven, maar wel kan aangeven dat hij deze informatie niet meer wenst te ontvangen.

• Pair bonding is een technologie waarbij twee koperen aderparen gecombineerd worden voor hogere internetsnelheden (nieuwe generatie VDSL). Hierdoor wist KPN in 2016 theoretisch al 200 Mbps over koper aan te bieden.

Hoe werkt het? Met pair bonding worden vanuit de straatkast twee koperen aderparen gebundeld en aangesloten op één zogeheten IS/RA-punt. De bandbreedte die daarmee ter beschikking komt, verdubbelt ten opzichte van de bandbreedte over één koperen aderpaar. Hierdoor vergroot het aantal huishoudens waar internetsnelheden van 100 MB of meer mogelijk zijn.

• Het Samenwerkingsplatform Digitale Toezichthouders (SDT) is gestart in oktober 2021.  Dit platform wordt gevormd door de ACM (Autoriteit Consument & Markt), de AP (Autoriteit Persoonsgegevens), de AFM (Autoriteit Financiële Markten) en het Commissariaat voor de Media. Doel is het toezicht op digitale activiteiten te versterken.

Deze vier instanties hielden al toezicht op verschillende delen van de digitale samenleving.  Met behulp van dit platform willen ze intensiever samenwerken om digitale marktproblemen aan te pakken. Daarnaast kennis en ervaringen uitwisselen op het gebied van kunstmatige intelligentie, algoritmes en dataverwerking, online design, personalisering, manipulatie en misleiding. Ook willen ze gezamenlijk investeren in kennisopbouw. Verder kijken de toezichthouders waar ze elkaar in handhavingstrajecten kunnen versterken, onder meer door gezamenlijk digitale marktproblemen aan te pakken.

• SIDN staat voor: Stichting Internet Domeinregistratie Nederland. Deze stichting heeft de bevoegdheid om domeinnamen uit te geven op het top level domein: .nl
    Zie www.sidn.nl.

• Ongewenste post via e-mail of nieuwsgroepberichten. Vanwege de lage kosten is het voor spammers aantrekkelijk om grote hoeveelheden spam te verzenden.

• SSL staat voor: Secure Sockets Layer. Een methode om via internet gegevens veilig uit te wisselen tussen een website en uw browser. De gegevens, bijvoorbeeld creditcardgegevens, worden, middels een public key encryptie methode versleuteld en gecodeerd, zodat niemand anders op internet ze kan zien of volgen. Zodra u op een website met SSL komt, waarschuwt uw browser daarvoor (tenzij u deze instelling hebt uitgezet), en wordt er een slotje of sleuteltje zichtbaar zolang de beveiliging werkt.

• Door het instellen van tweestapsverificatie voeg je een extra beveiligingslaag toe aan je whatsapp, e-mailaccount of internetaccount. Hackers hebben dan aan je gebruikersnaam en wachtwoord alleen niet meer genoeg om toegang tot je account te krijgen (bron: Veilig Internetten.nl).

Er zijn verschillende vormen van tweestapsverificatie, ook wel security key, dubbele beveiliging of authenticatie genoemd:

• Een toegangscode, die naar een vertrouwd apparaat van jou wordt gestuurd, zodat je daarmee kunt inloggen
    • Het ophalen van een code uit een authenticatie app, van bijvoorbeeld Microsoft of Google
    • Het sturen van een bericht naar jouw mobiele telefoon waarop je moet reageren

• Met een VPN (Virtual Private Network) leg je een beveiligde verbinding aan tussen jouw zakelijke apparaten (computer, tablet en smartphone) en het internet. Zo ben je afgeschermd online. Handig bijvoorbeeld als jij of je medewerkers veilig gebruik willen maken van een openbaar wifi-netwerk als je buiten het kantoor online moeten en verbinding willen maken met de servers van je bedrijf (bron: Veilig Internetten.nl).

Een VPN werkt als een soort beveiligde tunnel. Als je per ongeluk verbinding maakt met een netwerk van een hacker (omdat je denkt dat je gebruik maakt van openbare wifi in een hotel of restaurant), dan zorgt de VPN ervoor dat de hacker geen gegevens op jouw computer kan inzien of veranderen.

• Wifi is de afkorting van 'Wireless Fidelity', het wordt ook wel geschreven als Wi-Fi of WiFi. De naam is bedacht met een knipoog naar de audioterm HiFi (High Fidelity = hoge betrouwbaarheid). Het werd oorspronkelijk uitgesproken als 'waaifaai', tegenwoordig wordt het meestal uitgesproken als wiefie.

Wifi is de verzamelnaam voor draadloze netwerken waarbij gegevens worden verzonden door middel van radiogolven. Een draadloze internetverbinding kan via wifi lopen.

Voordelen Internetten.nl
  • Minimaal € 20 cashback
  • Gratis onafhankelijk advies
  • Alle providers
  • 25 jaar ervaring
  • Deskundige klantenservice

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.