Gratis, objectief en onafhankelijk internet vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Providers

  • Internettoegang via de kabel, (A)DSL, wifi en satelliet is over het algemeen asymmetrisch: de maximale downloadsnelheid is veel hoger dan de uploadsnelheid.

    Bij glasvezel zijn de snelheden gelijk. Dit is ook het geval als jouw kabelaar of DSL leverancier haar netwerkkabels in de wijk vervangen heeft door glaskabels.

    In de oudheid van het internet gebruikte je de analoge telefoonlijn (of de ISDN-aansluiting) voor het verbinden, toen waren de maximale upload- en downloadsnelheden gelijk.

  • Over het algemeen wordt de term provider gebruikt, dat is makkelijker. Accessproviders zijn bedrijven die hun klanten toegang verlenen tot het internet, mobiel of vast. Ze zorgen er dus voor dat je op het internet kunt surfen en/of kunt e-mailen. Of het nu via DSL, glasvezel, de kabel, WiFI of het mobiele netwerk is. Voorbeelden van accessproviders zijn: KPN, Lebara, Tele2, Vodafone, XS4ALL, Youfone en Ziggo.

  • De werkelijke snelheid op internet is afhankelijk van heel veel factoren. Bijvoorbeeld van de wereldwijde drukte op het wereldwijde web. Maar ook de snelheid van de servers die je bezoekt spelen een rol. Net als de instellingen en capaciteiten van jouw eigen computer (of ander apparaat). En last, but not least, de bandbreedte die de providers inkopen en/of aanbieden. Vandaar dat de werkelijke te halen snelheden gemeld moeten worden als je een aanvraag doet. Of informatie daarover opvraagt.

  • Internetaanbieders hebben afgesproken vanaf 2013 realistische internetsnelheden te melden aan klanten. Ze gaan zich baseren op onderzoek van TNO. De providers die vanaf het begin meedoen zijn KPN, Solcon, Tele2, T-Mobile, Vodafone en Ziggo. Deze afspraken zijn vastgelegd in een gedragscode die vanaf 1 januari 2013 geldt. Alle aanbieders tonen inmiddels tijdens het aanvragen van een aansluiting de (maximaal) haalbare snelheid op het ingevoerde adres.

  • Op Internetten.nl wordt onder eenmalige kosten verstaan: administratiekosten, aansluitkosten, verzendkosten, rembourskosten. 

Navigatie