Gratis, objectief en onafhankelijk internet vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Overstappen

 • Je kunt overstappen door je aan te melden bij een nieuwe aanbieder. De nieuwe provider regelt de overstap, inclusief het opzeggen van de huidige aansluiting.  En als je dat wilt het meenemen van het telefoonnummer. Dit wordt de Overstapservice genoemd. Een paar kleinere partijen doen hier niet aan mee. Dan moet je zelf opzeggen. Hoe dit werkt en wat jij moet doen, wordt duidelijk aangegeven tijdens het overstappen.

  De overheid en veel internetproviders willen overstappen naar een andere provider makkelijker maken. Daarom werken de volgende aanbieders samen: Breedband Helmond, Budget Alles-in-1, DELTA Fiber Nederland Freedom Internet, Glasnet, Kabeltelevisie Noord-Oost Friesland, KPN, MTTM, Netvisit (Kabelnet Veendam), Online, Onvi, Oxxio, Plinq, Qonnected, SpeakUp, Stichting Kabeltelevisie Pijnacker, Tele2, Telfort, T-Mobile Thuis, TriNed, Xs4all, Youfone en Ziggo.

  In dit rijtje ontbreken in ieder geval Solcon, Jonaz, Cheapconnect en Breedband. Bij deze partijen moet je zelf het oude contract opzeggen, als bekend is wanneer het nieuwe contract in gaat.

 • Als je de aanvraag hebt gedaan via een van de vergelijkingssites van Bencom wordt er een technische test op je (telefoon)lijn gedaan. Dit doet de nieuwe telecom aanbieder. Die gaat zo na of er geen technische belemmeringen zijn voor de nieuwe aansluiting. Als alles in orde is dan krijg je een bevestiging met een opleverdatum/overstapdatum. Reken op gemiddeld 10 tot 20 werkdagen voordat de aansluiting gerealiseerd is. 

 • Ja, een alarmsysteem is goed te combineren met (A)DSL. Sommige aanbieders van internetbellen garanderen de werking van een alarmsysteem echter niet. Overleg voor de zekerheid de mogelijkheden met de leverancier van het alarmsysteem.

 • Wanneer je wisselt van provider die van hetzelfde netwerk gebruik maakt, kun je je modem blijven gebruiken. Wanneer je nieuwe provider van een ander netwerktechniek gebruik maakt, moet het modem aan bepaalde standaarden voldoen. Je krijgt daarom bij vrijwel alle aanbieders een modem in bruikleen, zodat je optimaal gebruik kunt maken van hun diensten.

 • Je kunt vast internet  (internet only) nemen, mits het beschikbaar is op jouw adres. Dit  kun je controleren d.m.v. onze postcodecheck. Je hebt wel een aansluitpunt nodig. Dit zit vaak in de meterkast of bij de voordeur. Op dit aansluitpunt wordt dan het modem aangesloten.

 • Ja, al sinds augustus 2005 heb je geen vaste telefoonaansluiting meer nodig. Je moest vroeger een actieve telefoonlijn hebben bij KPN. Daar betaalde jij of de internetprovider een bepaald bedrag voor per maand. Dit is tegenwoordig op een andere manier geregeld. Als jouw internetprovider de verbinding afneemt van een (andere) netwerkprovider dan zijn de kosten daarvoor verwerkt in het maandbedrag. Aparte facturen zijn daardoor gelukkig overbodig geworden.

 • Het meenemen van e-mailadressen naar een andere internetprovider is niet mogelijk. Technisch en financieel zou het mogelijk moeten zijn. Maar 'nummerportering' voor e-mailadressen is (nog) niet geregeld. De aanbieders hebben afgesproken dat het oude mailadres nog een half jaar beschikbaar blijft, je hebt daardoor tijd om alles te regelen.

  Er zijn twee tussenoplossingen

  1. Neem een internetprovider onafhankelijk adres. Dat kan via een eigen domein, of via een webmail aanbieder, bijvoorbeeld Gmail of Live etc.
  2. E-mail only. Op dit moment biedt alleen Xs4all dit aan, aan haar bestaande klanten. Met Pack heb je een e-mail only abonnement. Dit is overigens wel prijzig, kost zo'n € 15 per maand. Freedom internet wil zo'n mogelijkheid gaan aanbieden.

  De beste en goedkoopste oplossing is een e-mailadres te nemen bij een partij die geen internettoegang verkoopt. Dan raak je het e-mailadres niet kwijt als je van provider wisselt.

  Tips voor makkelijk overstappen

  • Neem een provider onahfhankelijk e-mail adres in gebruik
  • Stuur iedereen in het adresboek in een keer een e-mail met het nieuwe adres
  • Zet in de huidige mail een standaardmelding ('afwezigheidassistent') aan. Met de boodschap dat je gaat overstappen naar een andere aanbieder en dat daarom het adres veranderd.
  • Inventariseer de partijen die het huidige adres gebruiken en wijzig ze naar het nieuwe adres. Bijvoorbeeld energiebedrijven, overheid, banken, webwinkels.
  • Veel partijen gebruiken het e-mailadres om informatie te sturen, maar ook om bijvoorbeeld een wachtwoord te sturen als je dat een keer vergeten bent. Of een inlogcode. Je kunt het adres aanpassen in de eigen omgeving van het bedrijf/organisatie.
 • Het moet niet. Als je het niet doet laten we alles zien. Maar dat is niet altijd aan te bevelen. Want:

  Deze gegevens zijn nodig om te bepalen wat er op dat adres beschikbaar is. Want niet alles is overal leverbaar. Wij krijgen van de telecompartijen informatie op basis van postcode en huisnummer. Daarmee kunnen wij laten zien wat er mogelijk is, via welke techniek (glas/kabel/dsl en/of mobiel internet) en welke pakketten. En we kunnen de haalbare snelheden tonen.

  • Je huidige en de nieuwe aanbieder ondersteunen de overstapservice
  • Je neemt bij je huidige provider tenminste internet af
  • Je vraagt een abonnement aan op hetzelfde adres als waar je huidige provider de dienst(en) levert
  • Jouw huidige contract is afgelopen (of is dat bijna)

  Als dit het geval is dan kan de nieuwe provider, namens jou, de overstap met de oude aanbieder regelen. Controleer altijd van te voren of de looptijd van het huidige contract verstreken is. Of dat bijna is. Je hebt een opzegtermijn van één maand. Die maand gaat direct lopen op de dag dat je aangeeft te willen overstappen. Voorbeeld: als je op 14 maart de overstap aanvraagt dan kun je per 14 april naar de nieuwe partij.

  Wanneer kun je het beste zelf opzeggen?

  In deze gevallen moet je het opzeggen zelf regelen. Bestel eerst de nieuwe aansluiting en zeg pas ná ontvangst van de bevestiging je oude abonnementen op. 

  • Je huidige en/of de nieuwe internetprovider biedt de overstapservice niet
  • Je neemt een nieuwe internetprovider omdat je verhuist
  • Je wilt overstappen naar glasvezel, maar er is nog geen glasvezel aangelegd en in de tussentijd kies je er voor geen vast internet te hebben
  • Je wilt je huidige aansluiting houden en je nieuwe abonnement er extra naast hebben
  • Je wilt slechts een deel van je huidige diensten of pakket bij je huidige provider opzeggen

  Andere situatie

  • Heb je een gecombineerd abonnement met internet, bellen en/of tv? Geef bij je opzegging duidelijk aan of je je telefoonnummer wilt behouden.
  • Heb je nu een DSL- of glasvezel aansluiting en hou je dit type aansluiting? Geef bij het opzeggen duidelijk aan dat je DSL- of glasvezel aansluiting behouden moet blijven.
  • Wil je televisie uit het huidige pakket? Of het telefoonnummer eruit of juist een nieuw vast nummer? En de andere onderdelen behouden? Dat kun je vaak regelen via jouw eigen omgeving op de website van de aanbieder.
 • Na de eerste contractsduur, meestal 1 jaar, kun je opzeggen of overstappen. Dit is zo sinds 1 juli 2009. Je hebt een opzegtermijn van maximaal een maand. Het gaat om abonnementen voor internet, telefonie en/of televisie. Bij opzeggen beëindig je het contract, dit moet je zelf doen. Bij een overstap wordt de verbinding overgenomen door een nieuwe internetprovider. Die regelt het beëindigen van het contract bij de oude partij.

 • Bij de meeste providers geldt een minimale contractsduur van een jaar. Enkele aanbieders bieden daarnaast tweejarige contracten. Bij de detailinformatie op Internetten.nl wordt de contractsduur duidelijk vermeld. Er zijn geen maandcontracten (meer) af te sluiten. 

 • Om een overstap zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen hebben aanbieders een overstapservice ingericht voor internet, telefonie en tv. Deze dienst heet ook Overstapservice. Binnen de Overstapservice zegt je nieuwe aanbieder namens jou je huidige contract op. Op de dag dat je nieuwe abonnement actief wordt, stopt je huidige abonnement. Zo kom je niet zonder internet, telefonie en tv te zitten en heb je geen dubbele kosten.

  • Vrijwel alle partijen zijn aangesloten bij deze service. Er staan drie partijen in onze vergelijking die dat niet zijn: Cheapconnect, Jonaz en Solcon. Zij regelen geen opzegging bij de huidige aanbieder en als je bij hun weggaat moet je ook zelf opzeggen.
  • Stap je bewust over van bijvoorbeeld internet, tv en bellen naar een alleen internet product? Controleer dan of tv en bellen wordt beëindigd bij de oude partij. Want, ga je van een kabelaar naar een glasvezelpartij dan zou je er voor kunnen kiezen om alleen met internet over te stappen. En televisie te behouden bij de kabelaanbieder.
 • De internetverbinding kan vaak meegenomen worden bij verhuizen. Voorwaarde is dat jouw provider op het nieuwe adres haar diensten kan leveren. Je kunt dit controleren door middel van de postcodecheck. Het verhuizen van de aansluiting kan kosten met zich meebrengen. Wil je blijven bij jouw huidige aanbieder? Geef dan minstens een maand voor de verhuizing de aanpassing door. Dan is er tijd om het omzetten uit te voeren.

  Houdt er rekening mee dat de aansluiting echt overgaat naar het nieuwe adres. Op het oude adres is dan geen internet meer beschikbaar.  Vaak is er een overlap tussen het verlaten van het oude huis en het bewonen van het nieuwe huis. Je zou dat gat kunnen vullen met mobiel internet.

  Wil je overstappen naar een andere provider? Je kunt dan het beste ruimschoots voor de verhuizing overstappen of eerst verhuizen. Want een verhuizing en een overstap tegelijkertijd is niet mogelijk. De overstap wordt namelijk uitgevoerd op 1 adres. Werkt alles en is het contract afgelopen? Stap dan pas over naar een andere provider.

 • Op Internetten.nl wordt onder eenmalige kosten verstaan: administratiekosten, aansluitkosten, verzendkosten, rembourskosten. 

Voordelen Internetten.nl
 • Gratis onafhankelijk advies
 • Alle providers
 • 22 jaar ervaring
 • Deskundige klantenservice
 • Gemakkelijk vergelijken

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie