Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Glasvezel

 • Nee, in theorie is de snelheid van glasvezel onbeperkt. Vaak wordt de snelheid van glasvezel echter begrensd door zaken als het modem en de netwerkapparatuur van de leverancier. Op dit moment zijn bij sommige aanbieders snelheden van 8000 Mbps (Megabit per seconde) mogelijk.

 • Internet via de kabel en (A)DSL is asymmetrisch: de maximale downloadsnelheid is veel hoger dan de uploadsnelheid. Bij internet via glasvezel is de up- en downloadsnelheid hetzelfde. Dat betekent dat iets versturen even snel gaat als iets downloaden. Een hoge uploadsnelheid is handig als je grote bestanden, zoals foto’s en video’s, op internet zet. En bij videobellen is het ook merkbaar: het videobeeld wordt dan snel en met hoge kwaliteit verstuurd. Bij een kabel- en DSL-verbinding zijn de uploadsnelheden vaak een stuk lager dan wanneer je iets downloadt.

 • Ook op glasvezel moet je op je PC of laptop op je hoede zijn voor computervirussen en andere ongemakken die bij internet kunnen horen. Dit staat los van de infrastructuur (ADSL / kabel / mobiel / glas) waarover je internetverbinding loopt. Zorg dus altijd voor up-to-date anti-virusssoftware.

 • Voor klachten over je internetverbinding dien je allereerst contact op te nemen met je aanbieder. Ben je niet tevreden met de oplossing ga dan naar de Geschillencommissie als je aanbieder hierbij is aangesloten. Je kunt ook naar de rechter gaan met je klacht. Bijvoorbeeld als je aanbieder niet is aangesloten bij de Geschillencommissie. Wij adviseren je dan eerst informatie op te vragen bij een rechtswinkel of bij het Juridisch Loket.

  Kan je aanbieder je vraag niet beantwoorden of het probleem niet oplossen? Neem dan contact op met ConsuWijzer.

 • Tot elke wijkcentrale ligt er op dit moment glasvezel, het enige wat op veel plaatsen nog mist is de aansluiting van de wijkcentrale op de huizen in de omgeving. Er moet echter een flinke investering gedaan worden om elk huis ook daadwerkelijk aan te sluiten, zo zullen straten bijvoorbeeld opengebroken moeten worden om de glasvezelkabels aan te sluiten. Er wordt per gebied bekeken of die investering op dit moment rendabel is.
  Met de postcodecheck van Internetten.nl kan je kijken of glasvezel op dit moment beschikbaar is op jouw adres.

 • De landelijke uitrol van glasvezel ligt in de handen van Reggefiber, die per gebied bekijken of het aanleggen van glasvezel rendabel is. Dit wordt gedaan door de zogenaamde vraagbundeling: op het moment dat meer dan 30% van de huishouden aangeeft op een glasvezel abonnement over te gaan stappen. Wanneer de vraagbundeling gestart wordt ligt aan verschillende factoren, waarbij onder andere de geuitte interesse vanuit de desbetreffende omgeving meespeelt.

 • Een glasvezel is een dunne draad van glas. Glasvezel is sterk en buigzaam. In telecommunicatie wordt een speciaal gefabriceerde glasvezel gebruikt die supersnel lichtsignalen geleidt over grote afstanden en op een betrouwbare manier. Die lichtsignalen transporteren de gegevens, bijvoorbeeld voor internet, telefonie en televisie.

 • Glasvezel wordt in Nederland aangelegd door verschillende partijen. Één van de bekenste is KPN NetwerkNL (tot 2019 was dit Reggefiber). Ook partijen als Odido en Delta Fiber leggen landelijk glasvezelnetwerken aan. Ziggo vervangt waar mogelijk haar kabelaansluitingen door glas. Maar dit is meestal tot aan de voordeur. Lokaal en regionaal kunnen er (kleine) onafhankelijke glasvezelnetwerken aangelegd worden. Deze netwerken worden vaak beheerd door een stichting of vereniging. Het is helaas niet altijd mogelijk dit soort netwerken met bijbehorende providers en producten op te nemen in onze vergelijkers. Omdat dit soort partijen niet altijd beschikt over de voor ons noodzakelijk informatie om de pakketten te kunnen vergelijken.

Voordelen Internetten.nl
 • Minimaal € 20 cashback
 • Gratis onafhankelijk advies
 • Alle providers
 • 25 jaar ervaring
 • Deskundige klantenservice

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.