Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Steeds meer huishoudens aangesloten op glasvezel

door Margot Meendering 1 reactie Leestijd: 4 minuten

De kans dat je een glasvezelaansluiting in huis hebt groeit. Huishoudens worden namelijk in hoog tempo aangesloten op het glasvezelnetwerk. Is er bij jou onlangs glasvezel aangelegd? Dan kun je een (super)snel abonnement voor glasvezel internet afsluiten. Onze vergelijker helpt je met het vinden van het beste glasvezelabonnement!

Afbeelding aansluitingen voor glasvezel internet in Nederland

Groei glasvezel internet

Internetverbindingen via glasvezel zijn een stuk sneller dan via bestaande infrastructuren, zoals kabel en koper. Uit de Telecommonitor van de  Autoriteit Consument en Markt (ACM) blijkt dat in het vierde kwartaal van 2020 meer dan 1/5 deel van de huishoudens is aangesloten op glasvezel. Dit zijn meer dan 3,5 miljoen huishoudens. De meesten (3,3 miljoen) hebben een aansluiting van KPN of DELTA Fiber. De rest van de glasvezelaansluitingen is van kleinere providers zoals E-Fiber en T-Mobile.  De verwachting is dat dit percentage de komende jaren hard gaat stijgen. Ook het aantal aansluitingen van meer dan 100 Mbps is in heel 2020 gestegen.

Concurrentiestrijd

Veel bedrijven zijn hard bezig glasvezelaansluitingen te realiseren. In 2020 ging dat sneller dan ooit, toen werden meer dan een half miljoen huishoudens aangesloten op glasvezel. De kans dat ook jij supersnel kunt surfen via glasvezel internet wordt dus steeds groter! Er is een heuse concurrentiestrijd losgebarsten tussen KPN en T-Mobile. Beide bedrijven willen in hoog tempo glasvezelaansluitingen aanleggen.  Bij welke providers kun je terecht voor glasvezel internet?

KPN

KPN maakte in november 2020 bekend vaart te willen maken met de aanleg van glasvezel. In 2025 wil KPN het aantal glasvezelaansluitingen hebben verdubbeld. Dit project heet Accelerate to Grow. KPN investeert de komende drie jaar 3,5 miljoen euro in de aanleg. Daarnaast heeft KPN NetwerkNL, dochteronderneming van het bedrijf, onlangs het glasvezelnetwerk Digitale Stad overgenomen. Hierdoor heeft KPN er 7700 glasvezelaansluitingen bij gekregen zonder een schep in de grond te steken.

1000 dorpen

Tot slot is KPN een samenwerking aangegaan met pensioenfonds ABP. Deze samenwerking zorgt voor snellere aanleg van glasvezel in 1000 kleine dorpen en woonkernen. Uiteindelijk wil KPN in 2026 80% van de huishoudens hebben aangesloten op glasvezel. In onderstaande kaart kun je zien om welke gebieden het  gaat.

T-Mobile

Ook T-Mobile heeft grote plannen met glasvezel. De provider wil de komende vijf jaar een miljoen huishoudens voorzien van glasvezel. T-Mobile richt zich op huishoudens in stedelijke gebieden waar nu nog geen glasvezel ligt. Voor de aanleg van het netwerk werkt T-Mobile samen met Open Dutch Fiber.

DELTA

Een jaar geleden is DELTA in Zeeland begonnen met de aanleg van glasvezel. De eerste aansluitingen liggen in Mannee en Noordhoek. Het netwerk van DELTA bestond al uit glasvezel, maar de aansluitingen bij huishoudens nog niet. Dat is nu aan het veranderen. De provider investeert 100 miljoen euro in de aanleg van glasvezel. DELTA werkt niet alleen in Zeeland aan het glasvezelnetwerk, ook in de randstad en buitengebieden biedt de provider internet via glasvezel aan. Daarnaast werkt DELTA nauw samen met Caiway. Als je in het verzorgingsgebied van Caiway woont, kun je ook een DELTA abonnement afsluiten. DELTA wil aan het einde van 2021 een miljoen huishoudens hebben aangesloten op glasvezel.

Caiway

Ook Caiway werkt hard aan de uitrol van glasvezel. Momenteel rolt de provider haar glasvezelnetwerk uit in gebieden in Drenthe, Friesland, Gelderland, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht en Zuid-Holland. Ook in buitengebieden werkt Caiway aan de aanleg van glasvezel. Sinds 2018 vallen DELTA en Caiway onder hetzelfde bedrijf: het Zweedse EQT Infrastructure. Dit verklaart de vergaande samenwerking tussen de providers.

Ziggo

Ziggo levert internet via een coax aansluiting in je huis, maar wel extreem hoge snelheden. Dit komt doordat 97% van het netwerk bestaat uit glasvezel. Alleen het laatste stukje van de wijkkast naar je huis is geen glasvezel.  Door DOCSIS 3.1 technologie in te zetten op dat laatste stukje kun je toch snelheden tot 1 GBPS halen zonder een glasvezel aansluiting. Ziggo voert ook testen uit om nog hogere snelheden, tot wel 10 Gbps, te realiseren in de toekomst. Het grote verschil met glasvezel internet is, dat de uploadsnelheid bij Ziggo veel lager is dan de downloadsnelheid. Bij glasvezel internet is dat gelijk.

Glasvezel bij jou beschikbaar? Check het op onze vergelijker

Steeds meer huizen krijgen dus toegang tot glasvezel. Wij updaten onze vergelijker regelmatig om het meest actuele aanbod op je adres te kunnen tonen. Check dus onze vergelijker om te zien welk abonnement het beste past bij je situatie. Weet je niet welke snelheid je moet kiezen? Lees dan meer over de snelheid van internetverbindingen. Zo weet je precies waar je op moet letten tijdens het vergelijken!

Geactualiseerd: woensdag 19 juli 2023

Margot Meendering
Margot Meendering Online content marketeer

Margot was tot juni 2022 werkzaam als Online productspecialist Telecom bij Internetten.nl. Door het verwerken van de producten en diensten in onze vergelijkingen is Margot snel telecom expert geworden. Daarnaast heeft ze ervaring opgedaan in het ondersteunen van onze klanten via de klantenservice. Ze weet hierdoor veel van vaste en mobiele telecom zaken. Vandaar dat je haar naam nog kunt tegenkomen bij telecom gerelateerde artikelen en nieuwsberichten.

Reacties (1)

Geplaatst door: MrMarcie ()

Wel jammer dat KPN alle initiatieven uit de markt drukt, E-fiber bijvoorbeeld als die eindelijk genoeg handtekeningen hebben verzameld zoals hier in Zeist. En dan in offensief gaat. En de consument is daarna de dupe en betaald extreem veel meer tot wel meer dan het dubbele afhankelijk van gekozen pakket. Ongelofelijk dat dat allemaal kan in Nederland. En wij als consument zijn machteloos.
En ik vind de artikelen hier ook wat optimistisch. "Ziggo levert extreem hoge snelheid". Daar kan ik me bijvoorbeeld niet in vinden omdat het alleen maar om download gaat. 200/300 Is wel genoeg voor de meesten. Maar de upload blijft "extreem" laag. En daar zitten we op te wachten. Toch jammer dat al die netwerken schijnbaar door marketingmensen en boekhouders worden gerund. Zo een gemiste kans hier in Nederland met al die versnippering en monopolies. De overheid zou hier eens in moeten ingrijpen. Je kan het zien als een nutsvoorziening maar zo wordt er niet mee omgegaan.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.