Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Mobiel internet via laptop hier het duurst

Leestijd: 2 minuten

Laptopgebruikers moeten van alle Europeanen het meest betalen voor mobiel internet via 3G. De databundels waarbij geen belminuten en sms'jes worden afgenomen, zijn in ons land het duurst. Per gigabyte ben je hier ongeveer 8,50 euro kwijt tegen 1,50 euro in veel andere landen. Dit blijkt uit onderzoek van  het Finse marktanalyse bureau Rewheel.

Onjuiste berichtgeving
In tegenstelling tot wat veel Nederlandse nieuwsbronnen gisteren vermeldden, geldt dit alleen voor data-abonnementen en niet voor abonnementen waar ook belminuten en sms’jes bij in zitten. Het gaat dus over internetabonnementen voor bijvoorbeeld laptops en tablets.
 
Dure data
Deze data-only bundels zijn in Nederland aanzienlijk duurder dan in landen als Estland, Finland en Denemarken. In Nederland moet namelijk een kleine negen euro worden afgetikt per GB. Het Europese gemiddelde hiervoor ligt op een tot twee euro. Ook België is duur: daar betalen mobiele internetgebruikers ruim acht euro per gigabyte als ze alleen data afnemen. Spanje, Duitsland en Frankrijk zijn eveneens dure landen om mobiel te internetten.

Waarom zo duur?
Volgens Mark Wierenga, tarievenspecialist van Bellen.com, spelen er een aantal factoren mee die hier invloed op hebben. Het begint met het gebrek aan concurrentie op de Nederlandse telecommarkt. Daarnaast hebben de providers in Nederland een relatief hoge prijs moeten betalen voor 4G-concessies. Hier staat tegenover dat wij straks een landelijke 4G dekking hebben, in tegenstelling tot veel andere landen waarin dit beperkt blijft tot de grote steden.

Mobiel internet op smartphone minder duur
Kijken we echter naar de prijzen voor mobiel internet op een smartphone, dan zit Nederland in de middenmoot. Zo betaal je voor een Hi Messaging Large abonnement (1 GB en onbeperkt sms ) 22,50 euro per maand. Dat ligt een paar euro onder het Europese gemiddelde.

Update 24-5-2013: artikel uitgebreid

Geactualiseerd: donderdag 23 mei 2013
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie