Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Internet zonder telefoonaansluiting

Leestijd: 3 minuten

'Is het mogelijk om aan internet abonnement af te sluiten, zonder een abonnement op telefonie? Ik wil namelijk geen vaste telefoonaansluiting, ook wil ik geen internet over de kabel.' Deze vraag wordt vaak gesteld nu steeds meer mensen alleen mobiel of via internet bellen. Op deze vraag vind je  overigens ook de vreemdste antwoorden op diverse internetfora. Tijd voor een uiteenzetting.

Spraakverwarring

De meeste verwarring ontstaat door onduidelijkheid over de begrippen telefoonlijn, telefoonaansluiting en telefoonabonnement. Voor internet via ADSL is altijd een telefoonaansluiting nodig. Immers, de ADSL-techniek maakt gebruik van het datagedeelte van een telefoonverbinding. U hoeft echter niet altijd zelf een telefoonabonnement af te nemen als u ADSL wilt. Dat hangt af van de ADSL-aanbieder.

Telefoonaansluiting nodig voor ADSL?

Ja. Voor internet via ADSL is ALTIJD een telefoonaansluiting nodig (voor internettoegang via de kabel een kabelaansluiting).

Telefoonabonnement nodig voor ADSL?

Nee. Of u een telefoonabonnement nodig heeft, hangt af van de ADSL-aanbieder. 

Een aanbieder heeft de keuze om alleen dat gedeelte van de telefoonlijn te huren dat niet voor telefonie in gebruik is. In dat geval moet u zelf als consument de aansluiting aan KPN te betalen en een telefoonabonnement nemen.
Maar... er zijn ook aanbieders waarbij een telefoonabonnement niet nodig is. Voorbeelden: Telfort, Alice, KPN, XS4ALL, Online, Tele2. 

TOP 5 goedkoopste breedband-pakketten met of zonder vaste KPN-lijn

Wilt u weten wat het kost  wanneer u een internetabonnement via ADSL afsluit, terwijl u geen vaste telefoonaansluiting heeft? En/of geen telefoonabonnement voor de vaste lijn? Internetten.nl heeft daarvoor een speciale TOP 5 samengesteld. U zet een vinkje  Toon tarieven die gelden als ik geen vaste KPN-lijn heb boven de 'gewone' TOP 5. Vervolgens ziet u de prijzen van breedbandabonnementen inclusief eventuele eenmalige kosten voor een telefoonaansluiting plus eventuele maandelijkse kosten.
  
Voor een telefoonaansluiting rekenen de meeste providers zo'n 70 euro en de maandelijkse toeslag bedraagt circa 10 euro (ongeveer de prijs die zij aan KPN moeten betalen voor het huren van de lijn). Er zijn echter ook aanbieders bij wie het qua kosten niet uitmaakt of je wel of geen vaste KPN-lijn hebt. Voorbeelden zijn Compuserve, Telfort en KPN zelf. En wie zonder vaste KPN lijn Alice (Easy of Comfort) bestelt  via Internetten.nl, hoeft er helemaal niks voor te betalen! Normaal kost dit 69 euro extra, maar via deze vergelijkingssite is het tot 1 augustus gratis (exclusieve actie). 

TOP 5 ADSL zonder vaste KPN-lijn

In de huidige TOP 5  zonder vaste KPN-lijn staan praktisch alleen kabelabonnementen (Zeelandnet, UPC, en Ziggo). Althans, in de categorie met de laagste snelheid.  Voor ADSL zijn de 5 goedkoopste abonnementen achtereenvolgens van Online, Alice, Compuserve, Telfort en Tele2. In de TOP 5 20 MB winnen de ADSL-abonnementen het van de kabelabonnementen: Alice, Compuserve, Online,Telfort en Tele2 zijn de helft voordeliger dan de kabelaars!

Geactualiseerd: maandag 16 oktober 2023
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.