Gratis, objectief en onafhankelijk internet vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Internet zonder vaste telefoonlijn

3 reacties

'Is het mogelijk om aan internet abonnement af te sluiten, zonder een abonnement op telefonie? Ik wil namelijk geen vaste telefoonaansluiting, ook wil ik geen internet over de kabel.' Deze vraag wordt vaak gesteld nu steeds meer mensen alleen mobiel of via internet bellen. Op deze vraag vind je  overigens ook de vreemdste antwoorden op diverse internetfora. Tijd voor een uiteenzetting.

Spraakverwarring
De meeste verwarring ontstaat door onduidelijkheid over de begrippen telefoonlijn, telefoonaansluiting en telefoonabonnement. Voor internet via ADSL is altijd een telefoonaansluiting nodig. Immers, de ADSL-techniek maakt gebruik van het datagedeelte van een telefoonverbinding. U hoeft echter niet altijd zelf een telefoonabonnement af te nemen als u ADSL wilt. Dat hangt af van de ADSL-aanbieder.  Dus:

Telefoonaansluiting nodig voor ADSL?
Ja. Voor internet via ADSL is ALTIJD een telefoonaansluiting nodig (voor internettoegang via de kabel een kabelaansluiting).

Telefoonabonnement nodig voor ADSL?
Nee. Of u een telefoonabonnement nodig heeft, hangt af van de ADSL-aanbieder. 

Een aanbieder heeft de keuze om alleen dat gedeelte van de telefoonlijn te huren dat niet voor telefonie in gebruik is. In dat geval moet u zelf als consument de aansluiting aan KPN te betalen en een telefoonabonnement nemen.
Maar... er zijn ook aanbieders waarbij een telefoonabonnement niet nodig is. Voorbeelden: Telfort, Alice, KPN, XS4ALL, Online, Tele2

TOP 5 goedkoopste breedband-pakketten met of zonder vaste KPN-lijn
Wilt u weten wat het kost  wanneer u een internetabonnement via ADSL afsluit, terwijl u geen vaste telefoonaansluiting heeft? En/of geen telefoonabonnement voor de vaste lijn? Internetten.nl heeft daarvoor een speciale TOP 5 samengesteld. U zet een vinkje Toon tarieven die gelden als ik geen vaste KPN-lijn heb boven de 'gewone' TOP 5. Vervolgens ziet u de prijzen van breedbandabonnementen inclusief eventuele eenmalige kosten voor een telefoonaansluiting plus eventuele maandelijkse kosten.
  
Voor een telefoonaansluiting rekenen de meeste providers zo'n 70 euro en de maandelijkse toeslag bedraagt circa 10 euro (ongeveer de prijs die zij aan KPN moeten betalen voor het huren van de lijn). Er zijn echter ook aanbieders bij wie het qua kosten niet uitmaakt of je wel of geen vaste KPN-lijn hebt. Voorbeelden zijn CompuserveTelfort en KPN zelf. En wie zonder vaste KPN lijn Alice (Easy of Comfort) bestelt  via Internetten.nl, hoeft er helemaal niks voor te betalen! Normaal kost dit 69 euro extra, maar via deze vergelijkingssite is het tot 1 augustus gratis (exclusieve actie). 

TOP 5 ADSL zonder vaste KPN-lijn
In de huidige TOP 5  zonder vaste KPN-lijn staan praktisch alleen kabelabonnementen (Zeelandnet, UPC, en Ziggo). Althans, in de categorie met de laagste snelheid.  Voor ADSL zijn de 5 goedkoopste abonnementen achtereenvolgens van Online, Alice, Compuserve, Telfort en Tele2. In de TOP 5 20 MB winnen de ADSL-abonnementen het van de kabelabonnementen: Alice, Compuserve, Online,Telfort en Tele2 zijn de helft voordeliger dan de kabelaars! 

Reacties (3)

Geplaatst door: jane ()

Ik ga verhuizen en ben er achter gekomen dat ik geen internet kan krijgen, omdat er geen kabel ligt, nu is mijn vraag, via de telefoonlijn is de internet zo traag, zijn daar andere oplossingen voor, zodat ik snelle internet heb?

Geplaatst door: Mag ()

Kunnen jullie dit artikel updaten misschien?
Er is veel veranderd sinds 2008 en ik kan duidelijkheid negens vinden.
Alvast bedankt, Mag

Ps. Iemand een goede tip?

Opmerking van de redactie op 14-01-2014
Hoewel er inderdaad veel veranderd is in de telecom- en internetwereld sinds 2008, is de informatie voor wat betreft internet zonder vaste telefoonlijn nog actueel.

Kort samengevat:
- voor internet via DSL is ALTIJD een telefoonaansluiting nodig
- voor internet via de kabel is ALTIJD een kabelaansluiting nodig.

Voor internet is géén telefoonabonnement nodig.

Hopelijk is hiermee je vraag hiermee voldoende beantwoord, anders horen we het graag.
Geplaatst door: peter dillen ()

ik wil graag in LIESHOUT POSTCODE een aansluiting voor internet, ik had vroeger internet bellen plus. Wij zijn zeven maanden per jaar weg.Dat was dus een duur grapje. Wat kan ik het beste doen? Dank voor uw moeite.

Opmerking van de redactie op 11-07-2019
Door uw postcode, huisnummer en voorkeuren in te voeren op www.internetten.nl kunt u een overzicht krijgen van de op uw adres beschikbare pakketten. Er zijn op dit moment geen aanbieders in de markt die contracten voor minder dan een jaar aanbieden.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie